Pagina 1 van 1

Zuurdesem aangevuld met verse gist

Geplaatst: zo 15 dec 2019, 17:06
door Pietsnot56
Hi,

Ik heb al meerdere keren brood gebakken met desem.
Desem activeer ik met 100% hydratatie de avond voordien.
Mijn eerste ervaringen leveren mij een stevig brood, maar beduidend minder gerezen.
De totale cyclus is zoals verwacht veel langer dan bij broden met verse gist.

Is het een goede praktijk om bij het kneden (Famag Griletta) ook een fractie verse gist toe te voegen om een beter en sneller rijs te bekomen?

Re: Zuurdesem aangevuld met verse gist

Geplaatst: zo 15 dec 2019, 17:38
door Rik59
Hoi Piet

Hier wordt het meest droge gist gebruikt (bruggeman) en die word best wel aan desem toegevoegd met het kneden..
Wel een laag percentage 0,5-0,8% van het meel..

Ikzelf varieer 's zomers of 's winters met gist daar 's winters het huis wat kouder is...

Re: Zuurdesem aangevuld met verse gist

Geplaatst: zo 15 dec 2019, 18:26
door Pietsnot56
Hi Rik,

Mijn bak is zopas afgelopen.
Het ziet uitwendig redelijk goed uit.
Ik heb dit keer ongeveer 10 - 11 gr verse gist gebruikt bij 280 gr zuurdesem en 1350 gr aanvullend meel.
Dit stemt ongeveer overeen met uw dosering equivalent droge gist.
Ik heb het erbij gevoegd na de autolyse samen met het zuurdesem.
Nu nog afwachten hoe het er van binnen uitziet.

Re: Zuurdesem aangevuld met verse gist

Geplaatst: zo 15 dec 2019, 18:46
door Rik59
We wachten af.. op de foto's...

Er viel me iets op in je eerste bericht in deze post...
Pietsnot56 schreef: zo 15 dec 2019, 17:06 Desem activeer ik met 100% hydratatie de avond voordien.
Sommige mensen zouden zich af kunnen vragen waar ze die hydratatie kunnen kopen :think: :think: :D :D