Speltbrood in de BBM met desempoeder
Geplaatst: wo 11 mar 2020, 23:57
Hallo bakkers,
Het zelf maken van een desemstarter is een langdurig karwei, waarvoor vooral geduld nodig is. Ik heb begrepen dat desembroden verrukkelijk zijn, maar de omvang van de klus heeft me steeds weerhouden om eraan te beginnen. Daar heb ik gewoon geen tijd voor.
Ik vond echter bij Albert Heijn een desempoeder van Robèrt, dat ik meteen ben gaan uitproberen. Ik gebruikte het recept dat op het zakje vermeld is en bakte een aantal geslaagde desembroden (spelt en grofvolkoren). Smakelijk, maar echt enthousiast was ik er niet over.
Bij de molen Mulder-Pot in Kropswolde waar ik mijn meel haal, ontdekte ik vervolgens, dat daar sinds kort ook een desempoeder verkocht wordt. Dat ben ik natuurlijk meteen gaan uitproberen. Bij mijn derde brood had ik de juiste verhoudingen gevonden en bakte ik een werkelijk perfect brood met een heerlijke smaak, een mooie structuur en een perfect krokante korst.
Hieronder vind je mijn recept.
Ingrediënten: 16 gram (4%) desempoeder, 200 gram (50%) speltbloem, 200 gram (50%) speltvolkoren, 6 gram (1,5%) zout, 240 ml (60%) water.
Werkwijze: Doe eerst de desempoeder in het bakblik en voeg vervolgens alle meel toe. Giet het water langs de randen van het meel, zodat er in het midden een soort bergje overblijft. Maak daarin een kuiltje en doe daar het zout in. Zorg dat het zout niet met de desem in aanraking komt. Draai daarna het lange programma van de BBM. Op mijn machine (MOA Proline) gebruik ik stand 3. Wheat (4:10 uur).
Het zelf maken van een desemstarter is een langdurig karwei, waarvoor vooral geduld nodig is. Ik heb begrepen dat desembroden verrukkelijk zijn, maar de omvang van de klus heeft me steeds weerhouden om eraan te beginnen. Daar heb ik gewoon geen tijd voor.
Ik vond echter bij Albert Heijn een desempoeder van Robèrt, dat ik meteen ben gaan uitproberen. Ik gebruikte het recept dat op het zakje vermeld is en bakte een aantal geslaagde desembroden (spelt en grofvolkoren). Smakelijk, maar echt enthousiast was ik er niet over.
Bij de molen Mulder-Pot in Kropswolde waar ik mijn meel haal, ontdekte ik vervolgens, dat daar sinds kort ook een desempoeder verkocht wordt. Dat ben ik natuurlijk meteen gaan uitproberen. Bij mijn derde brood had ik de juiste verhoudingen gevonden en bakte ik een werkelijk perfect brood met een heerlijke smaak, een mooie structuur en een perfect krokante korst.
Hieronder vind je mijn recept.
Ingrediënten: 16 gram (4%) desempoeder, 200 gram (50%) speltbloem, 200 gram (50%) speltvolkoren, 6 gram (1,5%) zout, 240 ml (60%) water.
Werkwijze: Doe eerst de desempoeder in het bakblik en voeg vervolgens alle meel toe. Giet het water langs de randen van het meel, zodat er in het midden een soort bergje overblijft. Maak daarin een kuiltje en doe daar het zout in. Zorg dat het zout niet met de desem in aanraking komt. Draai daarna het lange programma van de BBM. Op mijn machine (MOA Proline) gebruik ik stand 3. Wheat (4:10 uur).