Hoi allemaal,
Ik ben opzoek naar wat advies over mijn desem starter. Ik ben zondag voor de tweede keer begonnen aan een starter. Vorige keer kreeg mij starter na een paar keer een roze of paarse laag die boven op de starter dreef. Nu na drie dagen heb ik deze roze laag boven op ( 1 a 2 mm dik). Beide keren heb ik een combi van boekweit en tarwe bloem gebruikt. Iemand een idee wat dit is?
Mvg, K
Edit Voor de zekerheid ook wat foto's:
Het mengsel van boven.
EN een zij aanzicht:
Roze toplaag zuurdesem
- kvdeurzen
- Stofhapper
- Berichten: 3
- Lid geworden op: wo 25 mar 2020, 14:16
Roze toplaag zuurdesem
Laatst gewijzigd door kvdeurzen op do 26 mar 2020, 08:52, 1 keer totaal gewijzigd.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Roze toplaag zuurdesem
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- BakkerGerrit
- Meesterbakker
- Berichten: 1400
- Lid geworden op: ma 02 okt 2017, 12:48
- Locatie: Arnhem
- Contacteer:
Re: Roze toplaag zuurdesem
Goedenavond K,
Dit is een forum van en voor bakliefhebbers. We weten graag wie onze medebakkers zijn.
Als je je hier: https://www.broodbakforum.nl/viewforum.php?f=32 even voorstelt zijn er vast medebakkers die je op weg kunnen helpen.
Dit is een forum van en voor bakliefhebbers. We weten graag wie onze medebakkers zijn.
Als je je hier: https://www.broodbakforum.nl/viewforum.php?f=32 even voorstelt zijn er vast medebakkers die je op weg kunnen helpen.
Groet, Gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
https://instagram.com/brood_van_gerrit
- kvdeurzen
- Stofhapper
- Berichten: 3
- Lid geworden op: wo 25 mar 2020, 14:16
Re: Roze toplaag zuurdesem
Ah, sorry, die had ik over het hoofd gezien. Bij deze.
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Roze toplaag zuurdesem
Is het echt roze? Ik kan het niet goed zien. Heb je het gedaan volgens de handleiding van https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html Levine? Het lijkt wat nat namelijk. Waarom starten met boekweit?
Niet bij brood alleen....
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Roze toplaag zuurdesem
Hmm, Ik zou altijd adviseren een glazen schaal/weckpot te gebruiken ipv plastic. Het kan zijn dat er zeeprestjes in zitten, Zie het nog even aan hij/zei oogt me ook zeer inactief
Passie voor de ambacht!.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Roze toplaag zuurdesem
Als er een laagje vocht op de desem komt betekent dat dat hij honger heeft. Vaker verversen dus. De Engelse benaming daarvoor is hooch. De desem ziet er ook niet heel actief uit maar dat kan nog komen want hij is nog maar een paar dagen oud begrijp ik.
Waarom gebruik je boekweit in je desem? Boekweit wordt wel gebruikt in glutenvrij desem. Je kunt het beste starten met roggemeel en dan, als je een desem op basis van tarwebloem wilt hebben, langzaam overgaan op verversen met tarwebloem.
Je kunt desem gerust in plastic bewaren, doe ik zelf al jaaaaaaaren.
Waarom gebruik je boekweit in je desem? Boekweit wordt wel gebruikt in glutenvrij desem. Je kunt het beste starten met roggemeel en dan, als je een desem op basis van tarwebloem wilt hebben, langzaam overgaan op verversen met tarwebloem.
Je kunt desem gerust in plastic bewaren, doe ik zelf al jaaaaaaaren.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken