Suiker (honing) helpt de gist activeren en zodat brood beter rijst.
Helpt het ook als ik een beetje honing bij mijn desem doe? Rijst deze dan ook beter?
Alvast bedankt!
Suiker en desem
- Balto
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: do 20 feb 2020, 12:23
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Suiker en desem
Hallo Balto.
Ik weet niet zeker of zuurdesem hier heel veel mee doet, Het kan je brood altijd meer kleur/smaak geven dus mis is het nooit.
Het is wel algemeen bekend dat normaal broodbakkers gist gek is op vooral Fructose(vruchtensuiker) en melksuiker.
Een desem is natuurlijk gewend aan de voeding en suikers uit het meel/bloem wat je gebruikt dus ik weet niet hoe die op suiker reageert.
Ik weet niet zeker of zuurdesem hier heel veel mee doet, Het kan je brood altijd meer kleur/smaak geven dus mis is het nooit.
Het is wel algemeen bekend dat normaal broodbakkers gist gek is op vooral Fructose(vruchtensuiker) en melksuiker.
Een desem is natuurlijk gewend aan de voeding en suikers uit het meel/bloem wat je gebruikt dus ik weet niet hoe die op suiker reageert.
Passie voor de ambacht!.
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Suiker en desem
Ik gebruik zelf nooit honing bij mijn desem. Dat is ook helemaal niet nodig. Sterker nog, honing heeft een anti-biotische werking en dat moet je dus juist niet hebben bij het maken van desem. We moeten de beestjes juist liefhebben in plaats van lastigvallen.
Niet bij brood alleen....
- papagena
- Moderator
- Berichten: 1864
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
- Locatie: Hoogeveen
Re: Suiker en desem
Suiker kun je rustig weglaten uit je brood. Het zorgt er alleen maar voor dat je deeg sneller rijst. Om een fijne smaak te krijgen is er echt maar 1 ding wat je wilt: een deeg dat zo lang mogelijk onderweg is. Voor beginners voert het wat te ver om dat hier uit te leggen maar zo zit het: hoe langer het deeg onderweg is, des te beter de smaak. Hoe meer toegevoegde suikers des te meer opgeblazen smaakloos brood.RedYssel schreef: ↑di 31 mar 2020, 19:17 Hallo Balto.
Ik weet niet zeker of zuurdesem hier heel veel mee doet, Het kan je brood altijd meer kleur/smaak geven dus mis is het nooit.
Het is wel algemeen bekend dat normaal broodbakkers gist gek is op vooral Fructose(vruchtensuiker) en melksuiker.
Een desem is natuurlijk gewend aan de voeding en suikers uit het meel/bloem wat je gebruikt dus ik weet niet hoe die op suiker reageert.
Niet bij brood alleen....
- Balto
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: do 20 feb 2020, 12:23
Re: Suiker en desem
Bedankt voor de reacties!
- RedYssel
- Deegroller
- Berichten: 352
- Lid geworden op: do 27 feb 2020, 18:34
Re: Suiker en desem
Ik ben met je eens dat tijd de meeste smaak geeft, Echter zou ik suiker nooit onderschatten in brood sommige producten zoals Wittebollen of beschuitbollen/beschuit hebben gewoon suiker nodig voor gewenst resultaat. Dit heeft vooral met kleur te makenpapagena schreef: ↑di 31 mar 2020, 21:02Suiker kun je rustig weglaten uit je brood. Het zorgt er alleen maar voor dat je deeg sneller rijst. Om een fijne smaak te krijgen is er echt maar 1 ding wat je wilt: een deeg dat zo lang mogelijk onderweg is. Voor beginners voert het wat te ver om dat hier uit te leggen maar zo zit het: hoe langer het deeg onderweg is, des te beter de smaak. Hoe meer toegevoegde suikers des te meer opgeblazen smaakloos brood.RedYssel schreef: ↑di 31 mar 2020, 19:17 Hallo Balto.
Ik weet niet zeker of zuurdesem hier heel veel mee doet, Het kan je brood altijd meer kleur/smaak geven dus mis is het nooit.
Het is wel algemeen bekend dat normaal broodbakkers gist gek is op vooral Fructose(vruchtensuiker) en melksuiker.
Een desem is natuurlijk gewend aan de voeding en suikers uit het meel/bloem wat je gebruikt dus ik weet niet hoe die op suiker reageert.
Passie voor de ambacht!.