Mijn Desembrood lijkt niet te rijzen
Geplaatst: wo 22 apr 2020, 17:14
Hoi,
De afgelopen paar weken heb ik getracht om een desembrood te bakken. En hoewel het heerlijk brood is, lekker van smaak en een flink knapperige korst is het verre van perfect.
Ik ben begonnen met een recept van Yvette van Boven, ik heb haar starter gemaakt (die bubbelt flink). En ik heb haar recept gevolgt, maar was nog niet alles ik heb de hoeveelheden wat aangepast naar andere recepten en wat op dit forum wordt gezegd. Ik werk nu met.
200 gram tarwebloem
50 gram tarwemeel
62 gram starter (25%)
162 gram water (65%)
5 gram zout (2%)
Verder wil ik het graag zo maken dat ik het de ene dag voorbereid en de volgende dag afmaak en bak zodat het rond de lunch klaar is.
Wat ik nu doe is het volgende:
- in de ochtend haal ik de starter uit de koel neem hier een klein deel van en voed hem met een zelfde deel
- savonds (als de starter blijft drijven in een kopje water) ga ik verder
- bloem,meel,starter en water mengen - 30 min laten staan
- zout toevoegen
- kneden tot ik een vlies kan trekken
- afgedekt laten rijzen voor 8 a 9 uur in de koelkast (overnachting)
- uit de koelkast en vormen
- na vormen in rijsmand en op kamertemperatuur nog eens laten rijzen voor 3 a 4 uur
- daarna bak ik hem in een gietijzeren pan
Een aantal dingen vallen me op:
- mijn starter bubbelt lekker maar groeit niet echt. ik zie online soms starters die verdubbelen voor er mee gebakken wordt dat lukt me echt niet.
- als mijn deeg aan het rijzen is groeit het ook minimaal, na de koelkast is het wel wat groter en luchtiger maar nog niet verdubbeld. en na de tweede rijs is er bijna niks veranderd in volume
- als ik mijn deeg uit het rijsmandje haal en wil in snijden zakt hij in elkaar en wordt hij plat, na het bakken heb ik dan ook een plat broodje
- en als laatste, mijn brood groeit dus slecht in de oven, hij is nog wat klef en ik krijg grote gaten. Hij is wel gaar, althans de kern is 95 graden
Er is dus van alles mis of anders. En ik hoop dat jullie me op weg kunnen helpen. Ik snap dat het veel is om in één keer goed te krijgen maar en zet is de goede richting is welkom.
Alvast bedankt
Joost
De afgelopen paar weken heb ik getracht om een desembrood te bakken. En hoewel het heerlijk brood is, lekker van smaak en een flink knapperige korst is het verre van perfect.
Ik ben begonnen met een recept van Yvette van Boven, ik heb haar starter gemaakt (die bubbelt flink). En ik heb haar recept gevolgt, maar was nog niet alles ik heb de hoeveelheden wat aangepast naar andere recepten en wat op dit forum wordt gezegd. Ik werk nu met.
200 gram tarwebloem
50 gram tarwemeel
62 gram starter (25%)
162 gram water (65%)
5 gram zout (2%)
Verder wil ik het graag zo maken dat ik het de ene dag voorbereid en de volgende dag afmaak en bak zodat het rond de lunch klaar is.
Wat ik nu doe is het volgende:
- in de ochtend haal ik de starter uit de koel neem hier een klein deel van en voed hem met een zelfde deel
- savonds (als de starter blijft drijven in een kopje water) ga ik verder
- bloem,meel,starter en water mengen - 30 min laten staan
- zout toevoegen
- kneden tot ik een vlies kan trekken
- afgedekt laten rijzen voor 8 a 9 uur in de koelkast (overnachting)
- uit de koelkast en vormen
- na vormen in rijsmand en op kamertemperatuur nog eens laten rijzen voor 3 a 4 uur
- daarna bak ik hem in een gietijzeren pan
Een aantal dingen vallen me op:
- mijn starter bubbelt lekker maar groeit niet echt. ik zie online soms starters die verdubbelen voor er mee gebakken wordt dat lukt me echt niet.
- als mijn deeg aan het rijzen is groeit het ook minimaal, na de koelkast is het wel wat groter en luchtiger maar nog niet verdubbeld. en na de tweede rijs is er bijna niks veranderd in volume
- als ik mijn deeg uit het rijsmandje haal en wil in snijden zakt hij in elkaar en wordt hij plat, na het bakken heb ik dan ook een plat broodje
- en als laatste, mijn brood groeit dus slecht in de oven, hij is nog wat klef en ik krijg grote gaten. Hij is wel gaar, althans de kern is 95 graden
Er is dus van alles mis of anders. En ik hoop dat jullie me op weg kunnen helpen. Ik snap dat het veel is om in één keer goed te krijgen maar en zet is de goede richting is welkom.
Alvast bedankt
Joost