Rare lucht bij doorroeren desem
Geplaatst: wo 06 mei 2020, 17:35
Goedemiddag!
Ik heb een starter die ik nu ongeveer een half jaartje gebruik, de ene keer staat hij wat langer in de koelkast en de andere keer wat langer erbuiten. Zolang hij in de koelkast staat ververs ik ongeveer 2x per week, buiten de koelkast 1x per 12u. Verversen doe ik met ca 30g "oude" starter, 100g water, 30g roggebloem en 70g tarwebloem.
Nu merk ik sinds een aantal dagen dat de starter bij het doorroeren kort een rare lucht produceert, een beetje een zwavel achtige lucht. De lucht is er heel kort en verdwijnt snel weer, de starter smaakt verder friszuur en als het gas weg is ruikt deze ook weer zo.
Ik herken de lucht wel een beetje van de tijden toen ik nog bier brouwde, bepaalde typen gist produceerden toen ook een dergelijke lucht. Op basis daarvan denk ik dat er misschien een nieuwe gist soort in de starter is komen wonen.
Iemand ervaring hiermee? Moet ik me zorgen maken? Wat zouden jullie doen?
Ik heb een starter die ik nu ongeveer een half jaartje gebruik, de ene keer staat hij wat langer in de koelkast en de andere keer wat langer erbuiten. Zolang hij in de koelkast staat ververs ik ongeveer 2x per week, buiten de koelkast 1x per 12u. Verversen doe ik met ca 30g "oude" starter, 100g water, 30g roggebloem en 70g tarwebloem.
Nu merk ik sinds een aantal dagen dat de starter bij het doorroeren kort een rare lucht produceert, een beetje een zwavel achtige lucht. De lucht is er heel kort en verdwijnt snel weer, de starter smaakt verder friszuur en als het gas weg is ruikt deze ook weer zo.
Ik herken de lucht wel een beetje van de tijden toen ik nog bier brouwde, bepaalde typen gist produceerden toen ook een dergelijke lucht. Op basis daarvan denk ik dat er misschien een nieuwe gist soort in de starter is komen wonen.
Iemand ervaring hiermee? Moet ik me zorgen maken? Wat zouden jullie doen?