Pagina 1 van 1

Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: do 25 jun 2020, 20:04
door Marionbakt
Ik houd erg van experimenteren en het bakken met desem. Ik gebruik 2 soorten: een roggedesem en een tarwedesem. Ik bewaar altijd wat bakjes in de vriezer, maar nu las ik dat je het desem ook kunt drogen en / of verkruimelen. Beide heb ik nu gedaan ( zie foto's ). Ik vraag me nu af hoe lang je ze zo kunt bewaren. Heeft iemand daar ervaring mee / kennis van?
IMG_1092.jpg
IMG_1094.jpg
IMG_1104.jpg
roggedesem.jpg

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: vr 26 jun 2020, 09:17
door Gebaxke
Zelf heb ik gedroogde desem in de koelkast liggen, dat bewaar ik maximaal 6 maanden, kweek hem even op en gebruik het weer, een gedeelte drogen en weer terug.
Zo kun je leuk wat goede desem culturen bewaren. Datum erop en klaar.
Zo heb ik San Francisco desem, Alaska desem en mijn eigen alles door elkaar
turbo-turbo-desem.
Leuk om te variëren.

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: vr 26 jun 2020, 14:31
door Marionbakt
Gebaxke schreef:
vr 26 jun 2020, 09:17
Zelf heb ik gedroogde desem in de koelkast liggen, dat bewaar ik maximaal 6 maanden, kweek hem even op en gebruik het weer, een gedeelte drogen en weer terug.
Zo kun je leuk wat goede desem culturen bewaren. Datum erop en klaar.
Zo heb ik San Francisco desem, Alaska desem en mijn eigen alles door elkaar
turbo-turbo-desem.
Leuk om te variëren.
Dank voor je reactie. Je hebt de gedroogde desem dus ook in de koelkast staan? Of de verkruimelde?
Ik ben heel benieuwd naar de San Francisco en Alaska desem.
Meng je die met speciaal meel? Of doe je dat met het meel dat hier verkrijgbaar is.
En verandert daardoor de smaak van het desem nog?

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: vr 26 jun 2020, 16:41
door Gebaxke
Gewoon wat verkruimeld spul, een gram of 50.
Ik gebruik gewone T65 bloem of roggemeel in het begin Om op te starten daarna weer T65.
Die Alaska desem vind ik het lekkerste, niet zo zurig.

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: vr 26 jun 2020, 17:11
door Marionbakt
Gebaxke schreef:
vr 26 jun 2020, 16:41
Gewoon wat verkruimeld spul, een gram of 50.
Ik gebruik gewone T65 bloem of roggemeel in het begin Om op te starten daarna weer T65.
Die Alaska desem vind ik het lekkerste, niet zo zurig.
Dank je :D

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: vr 26 jun 2020, 18:59
door Gebaxke
Graag gedaan. ;)

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: za 27 jun 2020, 23:22
door Bakker Henk
Interessant. Ik heb mijn desem wel ingevroren, maar drogen klinkt ook goed. Hoe drogen jullie die? In de oven bij 30 °C, of zo?
Maar Gebaxke. Hoe kom je aan die zuurdesems? Gewoon besteld?

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: zo 28 jun 2020, 02:10
door Levinebaktbrood
Op een vel bakpapier actieve desem dun uitsmeren en dan gewoon aan de lucht laten drogen.

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: zo 28 jun 2020, 09:38
door Gebaxke
Bakker Henk schreef:
za 27 jun 2020, 23:22
Maar Gebaxke. Hoe kom je aan die zuurdesems? Gewoon besteld?
Bestel bij
https://www.starterculturen.nl/a-59013 ... escription

Die hebben ook de San Francisco desem.

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: zo 28 jun 2020, 10:37
door Marionbakt
Bakker Henk schreef:
za 27 jun 2020, 23:22
Interessant. Ik heb mijn desem wel ingevroren, maar drogen klinkt ook goed. Hoe drogen jullie die? In de oven bij 30 °C, of zo?
Maar Gebaxke. Hoe kom je aan die zuurdesems? Gewoon besteld?
Ik heb de desem uitgesmeerd op bakpapier en aan de lucht laten drogen. Roggedesem gaat heel goed. Bij tarwedesem moet je echt heel dun proberen te smeren, hetgeen wat lastiger is.

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: zo 28 jun 2020, 17:47
door Bakker Henk
Goh leuk. Ik ga ook eens proberen te drogen. En misschien nog eens een andere zuurdesem maken.

Re: Zuurdesem verkruimelen en drogen

Geplaatst: zo 28 jun 2020, 19:11
door Marionbakt
Bakker Henk schreef:
zo 28 jun 2020, 17:47
Goh leuk. Ik ga ook eens proberen te drogen. En misschien nog eens een andere zuurdesem maken.
Succes Henk.