ik snap het niet allemaal

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Leonie1974
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: wo 20 jan 2021, 16:25

ik snap het niet allemaal

Bericht door Leonie1974 » di 26 jan 2021, 20:37

Wil graag ook een keer proberen om desem te maken. maar als ik dag 1 klaar heb, dan haal ik de dag er na op 100 gram na alles er uit? En dat gooi ik dan weg?
En dat elke dag zo?

Gebruikersavatar
PePo
Chef stoffer en blik
Berichten: 21
Lid geworden op: vr 08 jan 2021, 12:20

Re: ik snap het niet allemaal

Bericht door PePo » di 26 jan 2021, 20:53

Je moet met veel minder beginnen. 10-10 is genoeg. En dag twee weer 10-10. Dag drie gooi je 20 weg en voed weer 10-10. Zo door.
Peter
Het leven is als fietsen: als je denkt dat het windstil is, heb je de wind aardig mee!

Gebruikersavatar
Victory
Opboller
Berichten: 208
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: ik snap het niet allemaal

Bericht door Victory » di 26 jan 2021, 21:47

Ik heb gewoon de methode van Levine aangehouden dus ja je gooit een deel weg en een deel behoud je.

Ik houdt mijn desem buiten de koelkast in leven en gebruik elke dag 1-3 gram desem en de rest gaat weg van de 40-50 gram 😉... Ik hoef geen badkuip vol straks te hebben😉
Groetjes Victory

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak veel met gist of desem/gist maar net waar ik zin in heb.

Gebruikersavatar
Bantam
Opboller
Berichten: 197
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24

Re: ik snap het niet allemaal

Bericht door Bantam » wo 27 jan 2021, 00:26

De eerste dagen kan je met grotere hoeveelheden weken totdat je ziet dat je desem actief is. (Meestal een dag of drie vier, als het koud is soms wat langer)
Maar daarna gooi ik niets meer weg. :P

Elke dag, soms eens twee, voedt ik mijn desemstarter. Daar is 35 gram desem in.
Bij het voeden "gooi" ik 30 gram uit het glazen bekertje.***
5 gram desem hou ik dus in het glaasje en voeg daar 15 gram water en 15 gram meel aan toe.
Dat heet dus 1 - 3 - 3 . ( 5g+15g+15g =35 )
Je kan ook 1-5-5 of 1-10-10 kiezen, naar eigen goeddunken.

***De overschot, die 30 gr dus doe ik in een grotere weckpot en bewaar die in de koelkast.

Als die pot vol is dan maak ik daar desemcrackers van.
Zo gooi ik helemaal niets weg. :D
Once you go sourdough you never go back.
(Eens je zuurdesem kent, wil je nooit meer zonder.)

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5287
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: ik snap het niet allemaal

Bericht door Levinebaktbrood » wo 27 jan 2021, 00:40

Leonie: hier staat het duidelijk beschreven: https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... desem.html

Als de desem eenmaal actief is hoef je niet meer zo veel te bewaren, ± 50 gram is genoeg. Als je meer desem nodig hebt als je brood gaat bakken kan je dat maken van die 50 gram. En ja, als je mijn methode volgt dan gooi je iedere dag een deel weg. Daarna hoeft dat niet meer of nauwelijks meer.

Om je niet meteen te overspoelen met informatie en in de war te brengen: zorg er eerst voor dat de desem actief wordt. Dat duurt 7 - 10 dagen.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Plaats reactie