Desem - hoe moeilijk kun je het maken...

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jos bakt
Gaat de goede kant op
Berichten: 50
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09

Desem - hoe moeilijk kun je het maken...

Bericht door Jos bakt » do 28 jan 2021, 21:10

Ik ben hier op het forum al een tijdje aan het lezen over het werken met desem. Ook op Facebook wordt heel wat geschreven. Ik zie veel vragen en gelukkig ook antwoorden.

In het begin werd ik er een beetje moe van. Het lijkt zo ingewikkeld. Termen worden door elkaar gehaald. Verhoudingen van ingrediënten lijken heilig. Het duurde bij mij echt een aardige tijd voordat ik het begon te snappen.

De video's van 'Bake with Jack' (150 video's en 165.000 abonnees op YouTube) en met name de playlist over desembrood waren voor mij heel verhelderend. Jack vertelt op een zeer ontspannen en grappige manier over het maken van brood. Hij beantwoordt vragen en laat zien hoe gemakkelijk het maken van brood eigenlijk is.

Ik heb er veel aan gehad en kijk nog regelmatig als ik iets wil weten. Ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben.

Gebruikersavatar
Johanna17
Chef stoffer en blik
Berichten: 5
Lid geworden op: di 04 dec 2018, 22:52

Re: Desem - hoe moeilijk kun je het maken...

Bericht door Johanna17 » do 28 jan 2021, 22:35

Ja, helemaal met je eens.
Aan Bake with Jack heb ik ook heel veel gehad. Hij legt alles heel duidelijk uit.
Geen hokespokus maar echt alles uitleggen.

Voor iedereen aan te raden.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5289
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Desem - hoe moeilijk kun je het maken...

Bericht door Levinebaktbrood » vr 29 jan 2021, 02:36

Het is ook helemaal niet zo ingewikkeld, je moet het jezelf vooral niet te moeilijk maken :). Zorg ervoor dat je desem goed actief is en dan kan je er alles mee bakken.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3599
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Desem - hoe moeilijk kun je het maken...

Bericht door lekkermelig » vr 29 jan 2021, 11:29

Het enige wat er moeilijk aan is is dat iedereen weer zijn eigen semi-ingewikkelde procedure heeft voor desem. Drie recepten betekent vrijwel altijd drie manieren om met desem om te gaan. Terwijl het vrijwel altijd ook op EEN manier kan, en dan wel op een manier die gewoon het beste bij je eigen schema past.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
oudbakken
Deegroller
Berichten: 289
Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16

Re: Desem - hoe moeilijk kun je het maken...

Bericht door oudbakken » wo 03 feb 2021, 14:33

ik heb al en tijd en actieve desem die ik elke dag voed.
100% wel te verstaan hi. is van mijn eigen gemalen tarwe en is op gestart met,
je raad het al eigen gemalen rogge meel.
maar nu is het een tarwe starter geworden.
overschot gebruik ik voor pannenkoeken beslag zeer lekker.
kan me als kind herinneren dat ik bij de buren ook desem-pannenkoeken mee kon eten.
voor de rest ik maak er geen inwikkelde toer van.
zal nog wel eens een brood mee willen bakken.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen

Plaats reactie