Pagina 1 van 1

Bakin soda toevoegen voor (nog) luchtiger brood?

Geplaatst: zo 24 okt 2021, 19:36
door Krukel
Op een aantal sites, (zoals https://truesourdough.com/20-tips-to-ma ... more-airy/ ) ,raden ze aan om na de bulkrijs, net voor het vormen, wat baking soda aan het deeg toe te voegen. Het brood zou dan (nog) luchtiger worden.

Tip #16: Add Baking Soda to Sourdough for a Boost
Mixing baking soda into the dough at the shaping stage (just after the bulk ferment) will give sourdough bread an extra boost and help it become lighter and more airy. Baking soda is a heavy alkaline and reacts with the strong acidity of sourdough. The reaction gives off gases that help decrease the density of the dough. Sometimes you can see the reaction before your very eyes!

Heeft iemand van jullie daar ervaring mee? Werkt het (of niet)?

Ik ben nieuwsgierig naar jullie eventuele ervaringen. Wellicht hoeft ik het dan zelf niet te proberen (of ga het juist wel doen).

Groet

Piet

Re: Bakin soda toevoegen voor (nog) luchtiger brood?

Geplaatst: ma 25 okt 2021, 00:43
door Bantam
Mijn mening :
Ikzelf zal en wil dat nooit gebruiken .
Voor mij is dat een afschuwelijk, afgrijselijk idee.
Een soort van bruistablet-brood :o :shock:
Maar iedereen is vrij om het eens te proberen,

Re: Bakin soda toevoegen voor (nog) luchtiger brood?

Geplaatst: di 02 nov 2021, 16:40
door papagena
Als je desem lekker actief is, hoef je echt geen baking soda toe te voegen. Maar niemand houdt je natuurlijk tegen. Probeer het eens en maak voor de wetenschap twee broden tegelijk: een met en een zonder baking soda. Het lijkt me een leuk experiment.

Re: Bakin soda toevoegen voor (nog) luchtiger brood?

Geplaatst: di 02 nov 2021, 17:46
door Gebaxke
Gewone droge gist toevoegen is een alternatief wat ik zelf wel vaker doe. 0,2- 0,5% droge gist.
Gewoon als hulpje voor de desem.
Baking soda heb ik nooit geprobeerd.

Re: Bakin soda toevoegen voor (nog) luchtiger brood?

Geplaatst: di 02 nov 2021, 21:28
door KeesR
Maar dan moet je na de bulkrijs het er goed doorheenkneden waardoor je je deeg veel grondiger ontgast. Dus dan doe je de werking van je gist en of desem teniet en baking soda erbij. Lijkt mij wat tegenstrijdig.