Desembrood uit do en oven

Alles over desem
Plaats reactie
Gebruikersavatar
JosT
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: do 25 nov 2021, 11:31

Desembrood uit do en oven

Bericht door JosT »

Ik heb vandaag eens geëxperimenteerd met mijn desem broden.

Deeg gemaakt naar recept van levine, ipv gerstemoutsiroop gebruik ik honing van de imker.

Brood 1 uit de oven. Precies zoals verwacht, weinig sprong

Brood 2 uit de do duidelijk goudbruin, ziet er lekkerder uit door de kleur. De do koud gestart dus heeft iets langer kunnen rijzen, was ook merkbaar in de baktijd, 15 minuten langer. Sprong was gelijk aan de ander.

Heeft er nog iemand tips ?
Gebruikersavatar
JosT
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: do 25 nov 2021, 11:31

Re: Desembrood uit do en oven

Bericht door JosT »

En nu met foto's, ging iets fout met mijn mobiel.

na 4 uur rusten en koelen in een broodzak gedaan, vanochtend waren beide broden iets taai geworden, de korst was niet meer krokant,

Ik gebruik alleen maar bloem en meel van de molen, geen supermarkt producten. Honing komt van een plaatselijke imker.

graag tips
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Laatst gewijzigd door JosT op di 01 mar 2022, 09:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Victory
Warme bakker
Berichten: 578
Lid geworden op: wo 11 mar 2020, 16:42

Re: Desembrood uit do en oven

Bericht door Victory »

Ik kan je foto's niet zien
Groetjes Victory

Panasonic SD-2500
Op het moment mijn grootste bakvriend.

Domino mix 5 spiraalkneder
Ik bak in een 90cm fornuis oven

Ik bak voornamelijk hybride (desem/gist) en meestal eigen recepten.
Gebruikersavatar
JosT
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: do 25 nov 2021, 11:31

Re: Desumbrood uit do en oven

Bericht door JosT »

Victory schreef: ma 28 feb 2022, 21:42 Ik kan je foto's niet zien
Als het goed is staan ze er nu in.
Gebruikersavatar
Clarissa
Gaat de goede kant op
Berichten: 69
Lid geworden op: di 08 feb 2022, 09:56

Re: Desembrood uit do en oven

Bericht door Clarissa »

Over het taaien

Ik vind zuurdesem broden altijd wel iets hoe zal ik het zeggen meer werk om te eten :lol: het is wat sterker of zo. Ik zei dat laatst tegen een vriendin die regelmatig bij hele goede bakkers zuurdesem haalt en die zei dat ligt niet aan jou maar aan het brood.

Maar ik warm hem wel altijd nog even op. Even nat spuiten met water dan de oven in 180 graden voor 5-10 min of in het broodrooster. Dan word hij weer helemaal knapperig.

Werkt trouwens met van alles hoor. Heb gisteren nog 3 dagen oude appelbeignet weer knapperig gekregen door ze gewoon even in de airfryer te doen.
bloem: Amerikaans patent
Starter: Jip gemaakt van volkorenmeel
Oven: Aeg met stoomfunctie
Mixer: komt voor brood niet uit de kast
Gebruikersavatar
Clarissa
Gaat de goede kant op
Berichten: 69
Lid geworden op: di 08 feb 2022, 09:56

Re: Desumbrood uit do en oven

Bericht door Clarissa »

over je andere vraag kan ik je niet helpen. Ik heb ook nog geen goede sprong gekregen en eerlijk die van jou is beter dan die van mij hahhaha dus ;)
bloem: Amerikaans patent
Starter: Jip gemaakt van volkorenmeel
Oven: Aeg met stoomfunctie
Mixer: komt voor brood niet uit de kast
Gebruikersavatar
JosT
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: do 25 nov 2021, 11:31

Re: Desembrood uit do en oven

Bericht door JosT »

Over het de taaiheid van het brood, hier heb ik het probleem van gevonden, de hydratatie van het brood was te hoog, het is bij mij fout gegaan bij de autolyse, mijn bloem, meel mengsel kon de hoeveelheid vocht niet aan. foutje bedankt.

Heb gisteren nogmaals het recept gemaakt maar nu de ratio meel, bloem en vocht veranderd. Ook heb ik 25 gram honing van de imker toegevoegd. Het verschil is goed te zien maar volgens mijn 3 keurmeesters ook goed te proeven. weg taaiheid en brood bijna op.
20220301_103927.jpg
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
Gebruikersavatar
Clarissa
Gaat de goede kant op
Berichten: 69
Lid geworden op: di 08 feb 2022, 09:56

Re: Desumbrood uit do en oven

Bericht door Clarissa »

Ziet er prachtig uit. Kan je voor mij misschien je recept delen. Ben nu toch wel benieuwd 😋
bloem: Amerikaans patent
Starter: Jip gemaakt van volkorenmeel
Oven: Aeg met stoomfunctie
Mixer: komt voor brood niet uit de kast
Gebruikersavatar
Giovanni
Jongste bediende
Berichten: 33
Lid geworden op: wo 12 jan 2022, 12:58

Re: Desembrood uit do en oven

Bericht door Giovanni »

Mooi broodje hoor, chapeau.
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Desembrood uit do en oven

Bericht door papagena »

Dat je brood in de oven bakt, begrijp ik maar wat is nou een do???
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Desembrood uit do en oven

Bericht door lekkermelig »

Dutch Oven

Ik moest er ook even over nadenken...
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
JosT
Chef stoffer en blik
Berichten: 14
Lid geworden op: do 25 nov 2021, 11:31

Re: Desembrood uit do en oven

Bericht door JosT »

Inderdaad een Dutch Oven, maar dan buiten met kolen.

Even proberen of dit lukte, en ja het werkt, alleen de baktijd was + 10 minuten.
Plaats reactie