Pagina 1 van 1

Desembrood met kruim van een gistbrood

Geplaatst: do 12 mei 2022, 23:21
door Bakben
Hallo allemaal,
Ik vroeg me af of het mogelijk is om een desembrood te maken waarvan het kruim eigenlijk "identiek" is aan het kruim van een gist brood?
Dus droog en kleine luchtbelletjes.

Laat jullie horen 👍

Re: Desembrood met kruim van een gistbrood

Geplaatst: do 12 mei 2022, 23:49
door Levinebaktbrood
Het kruim van een desembrood zal altijd anders zijn dan van een gistbrood. Als je minder vocht toevoegt aan het deeg wordt het kruim dichter en als je het lang genoeg bakt wordt het kruim droger.

Als het kruim van jouw desembroden vochtig is dan bak je het te kort.

Re: Desembrood met kruim van een gistbrood

Geplaatst: vr 13 mei 2022, 04:37
door Bantam
Wat Levine hier zegt is helemaal juist.
Maar ik vraag me af waarom een desembrood er zou moeten uitzien als een gistbrood.
Als desembrood liefhebber zou ik het een uitdaging vinden van de gistbroodbakkers om een brood te bakken dat er hetzelfde uitziet dan een desembrood. ;)
Als desembrood hobbybakker imiteer ik geen gistbrood maar ik zoek mijn eigen weg, met vallen en opstaan, in de wereld van broden met lange gistingstijden.

Re: Desembrood met kruim van een gistbrood

Geplaatst: vr 13 mei 2022, 08:00
door Bakben
Ik vraag dit omdat mijn dochtertje niet zo fan is van het kruim van een desembrood.

Re: Desembrood met kruim van een gistbrood

Geplaatst: vr 13 mei 2022, 11:15
door Victory
Als je een tussenweg zoekt kun je misschien 30-40% meel/bloem als desem in je deeg stoppen en er 0,3-0,5% gist aan toevoegen.

Ik bak meestal hybride dus desem/gist (0,3%) en dan heb je dus wel desem erin, maar ook minder vast brood.