Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Al je vragen over het bakken in de BBM
Gebruikersavatar
Door yveske
#58715
Als beginnend broodbakker met een SD-ZB2512 ,heb ik een vraag over de instelling van de timer.
Ik verklaar me nader.
Ik wil 's morgens om 8.30h mijn vers gebakken brood willen gebruiken.
Broodsoort en type:
Volkoren , dus mode 5(bakmenu) -M ; totale bewerkingstijd : 5 uren
Afkoelingstijd: 2 uren ?(in BBM)
Dit wil volgens mij zeggen dat de BBM om 01.30h moet opstarten ?is dat juist ? want ik lees dat bij de timer uitleg NIETS staat over de afkoelingstijd maar wel dat de de BBM blijft 'aanbruinen'.als het warme brood niet direct wordt verwijderd????
Ik heb geen zin om 2 uren voordien(06.30h) op te staan om mijn brood op een rekje te laten afkoelen! :evil:
Hoe doen jullie dat ?
#58716
Welkom op het forum. Het is gebruikelijk dat nieuwe leden zich eerst even voorstellen in de daarvoor bestemde rubriek. Wil je dit alsnog even doen?

Als het brood klaar is kan je het beste het brood direct uit de bbm halen. Doe je dat niet dan kan het vocht niet weg en krijg je een slap brood.
#58718
De Timer is absoluut niet nutteloos.

Als je naar bed gaat doe je alle ingrediënten in de bbm en stel je de timer in. B.v op de tijd dat je op staat. Dan haal je direct het brood eruit, gaat je douchen en aankleden en daarna kan je het brood aansnijden en eten :D, . Het is dan nog wel een beetje warm, voorzichtig snijden kan echter wel (hoewel brood eigenlijk pas klaar is als het helemaal is afgekoeld).
#58721
Het lijkt me exclusief afkoeltijd.

Maar als ik het goed begrijp kan je ook 2 uur afkoeltijd instellen. Wat doet die machine in die tijd? Koelt het brood af in die tijd? Wellicht wordt het brood niet zompig zoals in andere machines als je het brood erin laat nadat het gebakken is. Dat is een kwestie van uitproberen. Dat kan je toch gewoon die afkoeltijd instellen?
#58725
Volgens mij heb ik dezelfde machine. Maar deze staat nu bij mijn schoonouders, dus kan type niet na kijken.
Maar je hebt dan alleen uitgestelde begin tijd. Dus dat u hem in de nacht aan kunt zetten en dat het brood 's morgens klaar is rond de tijd dat u op staat. Dan moet het brood dus wel uit de machine gehaald worden, anders wordt het idd wat klef.
Als ik de machine gebruikte dan zette ik hem idd s'nachts aan en als de wekker ging haalde ik het brood uit de machine en lieten we hem afkoelen op een rooster tot we klaar waren om aan tafel te gaan.
Ik begreep van mijn schoonmoeder dat zij de broden in de avond bakt en vlak voor het na bed gaan uit de machine haalt en dan heb je 's morgens ook nog erg lekker brood.
Succes er mee.
Gebruikersavatar
Door CarlaB
#58727
Als volgt werkt ook goed: avond ervoor brood bakken in de BBM, eruit halen, direct in een theedoek wikkelen en zo ingepakt op een rooster koel weg zetten. De volgende ochtend een prima korst en geen uitgedroogd brood.
Gebruikersavatar
Door robert-F8VPE
#59058
Bij de goedkope BBM's (AFK) wordt het brood nog 1 uur lang warm gehouden dus instellen met een eindtijd van maximaal 1 uur voor het opstaan, dan gelijk eruit (dus binnen 1 uur na einde programma) en op een rekje afkoelen, dan douchen enz. en dan is het nog heerlijk warm om te eten en op zijn lekkerst.
El cheapo ovenvloer

Ik ben gek op dit soort el cheapo oplossingen. Gel[…]

Brood van Gerrit

Een goed begin van een lekker weekend. [emoji106][[…]

Tom's pogingen

Geen tips voor de korst van de kaiserbroodjes? […]

Bakken in een houtoven

Als ik je brood zie dan zie ik vlekken op de korst[…]