Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Al je vragen over het bakken in de BBM
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60394
Ik kreeg onderstaande vraag van iemand die voor mij een deegplank heeft gemaakt...

Afbeelding
Afbeelding

De man is een leek qua bakken maar met hout een KEI!
Hij is geholpen met info, receptuur en ingrediënten.. kortom de ins en outs + valkuilen..
Helaas ben ikzelf op beide BBM en glutenvrij ook niet zo sterk..

Heb ik een vraag aan je.
Ik eet glutenvrij brood van Werz. https://werz.bio/vollwertige-b-glutenfr ... lutenfrei Dit wordt maar duurder en duurder en het smaakt niet eens.
Ik zou graag van eigen meel eens een glutenvrij brood willen bakken.
Liefst met gist want zuurdesem wordt me te ingewikkeld en ik heb ook geen werkende bakoven.
Ik heb wel een broodbakmachine met een bakblik waar 1kg deeg in kan.
Weet jij of ik bijv van maismeel een glutenvrij brood kan bakken?
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60490
Dank voor alle info...
Gebruikersavatar
Door Rik59
#60491
Ik kreeg van dezelfde persoon ook deze vraag...

Vanmorgen belde ik mijn molenaar om weer glutenvrij meel te bestellen en het is wéér duurder geworden en eerlijk gezegd komt dat glutenvrije meel mij de neus uit.
Altijd dezelfde smaak.
Toen vroeg ik aan de molenaar of er in zijn maismeel/rijstmeel/boekweitmeel gluten zitten
want die meelsoorten zijn veel goedkoper en ik zou zelf eens wat kunnen mixen en veranderen, maar hij kon niet garanderen dat er geen gluten in zitten.
Toen bedacht ik mij dat ik ook een zak maiskorrels kan kopen en die zelf malen want in die korrels zit 100% zeker geen tarwe of iets anders. Besmetten van het meel gebeurt voornamelijk in de maalderij.
En ik begreep dat je een molen kunt kopen die snel draait en daardoor heet wordt waardoor sommige eiwitten in het meel gaan veranderen. Het beste is dus een molen die langzaam maalt, waardoor het meel niet heet wordt en de eiwitten veranderen.
Kun jij mij een advies geven over zo'n molen?
En eventueel waar ik losse mais, boekweit en rijst kan kopen om daar meel van te maken?

Ik hoop dat ook deze persoon geholpen kan worden
Gebruikersavatar
Door lekkermelig
#60494
Feitelijk wordt het meel in vrijwel alle thuismolens te warm, en veranderen daardoor de eigenschappen, je kan thuis iig nooit beter meel malen dan een professioneel bedrijf. Het zal wel verser zijn.
Er zijn ook shops die specialiseren in glutenvrij, een beetje googlen en je vind ze wel. Die hebben ongeveer eilke variatie glutenvrij in huis die je maar kan bedenken, en dan ook echt gegarandeerd, bijvoorbeeld heel veel producten van Joannusmolen, en een stel mixen. Redelijk prijzig, maar een thuismolen is ook niet zo heel goedkoop.

Wil
Gebruikersavatar
Door Br00dd00s
#60495
Op dit moment worden de Mockmill 100 en 200 enorm gehyped. Het meel schijnt niet heet te worden en beide molens schijnen een fijne maalgraad te hebben. Het is dat ik een keuken in postzegelformaat (ruimte is duur in Berlijn ) heb, anders had ik ook een Mockmill gekocht.
Brood van Gerrit

Geweldig dat brood trouwens al het brood dat ik zi[…]

500 gram vijfgranenmeel, 280 gram water 7 gram zou[…]

Even voorstellen

Dank je wel Levine. Ik ben nog steeds aan het nage[…]

zure desem

Hier wat tips om je desem meer of minder zuur te m[…]