Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Al je vragen over het bakken in de BBM
Gebruikersavatar
Door Myrjam
#60626
Ik heb een Panasonic broodbakmachine en sinds een paar maanden rijst mijn brood minder goed.

Ik heb mijn hoofd gebroken over wat het kon zijn want ik bak al een meer dan een jaar dagelijks en gebruik iedere dag hetzelfde recept.

Nu las ik mijn gebruiksaanwijzing nog eens door en zag dat de rijstijden afhankelijk zijn van de kamertemperatuur.

Toen ging er iets dagen... waarschijnlijk kortere rijstijden nu het warmer in huis is... maar... minder mooi brood helaas.

Ik vind dit eigenlijk heel irritant want ik heb er geen controle op. Baal er van... heeft iemand anders dit ook gemerkt? Andere bakprogramma's heb ik ook geprobeerd, maar helpt niet.
Gebruikersavatar
Door CarlaB
#60634
Zou voor een BBM de omgevingstemperatuur nog zoveel uitmaken vraag ik me af. Temperaturen zijn van de eerste tot de laatste minuut volledig bepaald en kunnen nauwelijks afwijken. De BBM is immers een gesloten en daarmee volledig gecontroleerd systeem. Een programma start meestal met het creëren van de ideale basistemperatuur in het apparaat zodat de ingrediënten op de perfecte basistemperatuur komen voordat het proces van deeg maken pas echt van start gaat.
Gebruikersavatar
Door Myrjam
#60637
Tijd voorverwarmen tussen 30 en 60 minuten. Tijd kneden tussen15 en 30 minuten tijd rijzen tussen 1:50 en 2:20

Het kan dus flink variëren bij deze machine...

Rijzen bij french brood ligt zelfs tussen 2:45 En 4:10 uur...

Is toch geen pijl op te trekken zo...
Gebruikersavatar
Door allema
#60640
Ik heb ook een Panasonic BBM.
Het voorverwarmen kan idd variëren, dat ligt er aan of je je ingrediënten er koud of op kamertemperatuur in doet, maar het kneden duurt bij mij altijd even lang of het nu zomer of winter is.
Gebruikersavatar
Door Jannie
#60960
Precies mijn probleem
Ik bak 1,5 jaar twee broden per dag in een panasonic. Ik heb twee machines.
Dat is dus niet het probleem.
Maar ook hier sinds het warmer is, ook vorig jaar, slecht gerezen broden.
Ik heb al vanalles geprobeerd, ik weet het ook niet meer.
Gebruikersavatar
Door CarlaB
#60962
Nu is het zo dat een BBM gevoelig is voor een te hoge hydratatie, dan rijst het brood tegen het deksel aan (en zakt daardoor in wat in het beste geval slechts een rare korst geeft). Maar een heel klein beetje extra vocht dan normaal ... zou dat nu misschien een oplossing kunnen zijn?
Gebruikersavatar
Door papagena
#60964
Ik bak heel vaak met de Panasonic en dat al zeker 10 jaar lang. Herken je problemen niet. Ik heb 's zomers en ś winters hetzelfde resultaat. Hoogstens wel eens problemen wanneer ik met ander meel werk. Welk recept gebruik je eigenlijk?
Gebruikersavatar
Door StefanDijle
#60965
Hi myriam,

Het probleem is minder de omgevingstemperatuur, maar eerder de water temperatuur. Als het waarm is word je deeg al met het kneden te waarm en afkoelen kan de automaat niet. Dus maakt hem de rijs korter. Ik vermoed dat het probleem opgelost word als je water van 8°C gebruikt. Gewoon een nacht in de ijskast. Ook zet je je automaat best op een zo vries als mogelijk plek.

Had er gisteren ook last van te waarm deeg. Elk 5° meer maakt de rijs om de helft korter. Dus normaal mik ik op 20-25°C deegtemperatuur. Gisteren zat ik aan 35, daar heeft het dan ook geen nut meer het brood in de koelkast te steken. U heb ik een plat brood omdat het overrijp was voor de oven waarm was.

Groetjes
Busbroden uit een houtoven.

Werken met natter deeg vergt enige oefening. Oefen[…]

Recept voor wit brood in de BBM

:G :2th: :2th:

Even bakken in Duitsland

Leuk hoor Wil, dat jij je weer hebt kunnen uitleve[…]

Brood van Gerrit

LICHTBRUIN TARWE http://a64.tinypic.com/2n15ba[…]