degelijk brood met stevige korst?

Al je vragen over het bakken in een broodbakmachine (bbm)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jonasc
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: zo 22 mar 2020, 09:31

degelijk brood met stevige korst?

Bericht door jonasc » zo 22 mar 2020, 11:47

Hallo,

Na veel reviews te lezen, hebben we een panasonic ZB2512 gekocht.
We koken graag, maar dit leek ons ideaal om door de week brood te hebben.

We hebben nu al een 10-tal broden gebakken, de smaak zit goed maar we hebben toch een paar "problemen'.
Bakken in een BBM is niet hetzelfde dan in de gewoon oven, maar misschien kan iemand van jullie ons helpen.

- Onze korst is te dun, en word slapper wanneer we het brood laten afkoelen.

- ons brood is niet stevig genoeg, wanneer we het snijden plooit het.

We kunnen de baktijden niet programmeren, maar ik gebruik nu een programma waarmee je de korst kan kiezen.
Verder heb ik de hoeveelheid suiker en water vermindert. Dat hielp een beetje, maar niet indrukwekkend genoeg.
Ik heb altijd het recept gevolgd dat in de machine handeling staat. Meel komt van aveve en natuurhuis (beide geschikt voor brood)

Ik heb wat research gedaan, en ga/kan nog het volgende aanpassen.
- ipv vloeibare boter te gebruiken (20 gr) ga ik olijf olie gebruiken.
- Ik ga het recept gebruiken van de meel zelf ipv machine. elk meel heeft blijkbaar specifieke eigenschappen.


MAAR op al de filmpjes die ik online heb bekeken, zag ik nergens een steviger brood.
Dus ik vroeg me af of het uberhaupt mogelijk is? je kan immers niet kneden in een BBM
De broden die we krijgen zijn iets donkerder dan het onderste voorbeeld (getoond vanaf 0.55)
https://www.youtube.com/watch?v=vDgiKuTv210

Recepten met exacte merke zijn ook welkom.

Ben benieuwd naar jullie reacties.

Jonas en Lisa

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3345
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: degelijk brood met stevige korst?

Bericht door lekkermelig » zo 22 mar 2020, 17:46

Goedendag,

Altijd leuk dat er weer nieuwe mensen op het forum komen, maar lees ook even dit:

viewtopic.php?f=32&t=3536
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1686
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: degelijk brood met stevige korst?

Bericht door papagena » zo 22 mar 2020, 18:27

Tja, lastig. Bij de Panasonic krijg je zelden een compact brood maar de korst is bij mij redelijk knapperig, zeker de eerste dag. Het kan natuurlijk ook aan het meel liggen. Kun je op jouw machine ook op donker bakken? Als ik met de machine bak dan kies ik meestal donker afbakken.
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 4922
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: degelijk brood met stevige korst?

Bericht door Levinebaktbrood » di 24 mar 2020, 02:09

Welk recept gebruik je nu dan? Daar valt wellicht ook wat aan te verbeteren of te veranderen.

Enne, suiker hoeft absoluut niet.

De Panasonic staat erom bekend dat je er luchtig brood in kunt bakken, in tegenstelling tot sommige andere machines.

Ipv vloeibare boter olie gaan gebruiken zal geen steviger brood opleveren. Trouwens ... hoe meer vetstof wordt gebruikt, hoe zachter de korst wordt.

Ik lees het zinnetje "je kan immers niet kneden in een BBM" in je bericht. Natuurlijk kan je wel kneden in een BBM! Dat doet de machine dan ook in het begin.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Plaats reactie