Een mega beginneling met een paar vragen.

Al je vragen over het bakken in een broodbakmachine (bbm)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » ma 29 feb 2016, 14:06

Gisteren voor het eerst broodgebakken in een bbm. Nu ging het opzich wel aardig, ik heb gewoon het programma en recept gevolgd van de handleiding. Wat me vanochtend opviel, was dat het brood (wat ik al gesmeerd had gister) dat in de koelkast lag al vrij droog was. Is er iets om dit tegen te gaan?

Verder zou ik vandaag graag een wit brood willen bakken, iemand daar nog tips voor/recept?

Dank voor het meedenken.

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1702
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door papagena » ma 29 feb 2016, 19:37

Welke machine gebruik je? Het beste kun je eerst eens beginnen met de recepten die bij je machine horen. Je kunt ook op de site van Levine kijken bij de recepten voor de broodbakmachine. Maar ik denk eigenlijk dat Levine die voor de Panasonic heeft geschreven. Op zich hoeft dat geen drama te zijn maar soms moet je even wat spelen met de hoeveel heid water om een optimaal resultaat te krijgen. iedere machine heeft zo zijn eigen behoeftes. Het zijn net mensen.

De recepten van Levine staan hier. http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/ ... index.html
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5009
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door Levinebaktbrood » ma 29 feb 2016, 19:37

Brood kun je beter niet in de koelkast bewaren, het droogt uit in de koelkast.

Op mijn blog staan recepten voor brood gebakken in een bbm. Klik hier.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » di 01 mar 2016, 08:57

Ik gebruik een wat oudere Tefal bbm.

In de handleiding heb ik het eerste recept gepakt:

Gewicht: 1000 gr.
Tijd: 3:18
Olie: 1,5 el
Water: 300 ml
Zout: 1,5 th
Suiker: 1 el
Melkpoeder: 2 el
Meel: 550 gr.
Gist: 1,5 th

Ik vond het brood vrij machtig en na een paar uur erg "korrelig" en droog en heb geen idee waar dat aan kan liggen. Ik wil graag en wat luchtiger brood. :D

Gebruikersavatar
AlexanderB
Jongste bediende
Berichten: 47
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 18:48

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door AlexanderB » di 01 mar 2016, 09:23

Wat voor meel gebruik je? Als je enkel volkorenmeel gebruikt zal je een wat vaster brood krijgen. Om het wat losser/luchtiger te maken kun je bv 1/3 deel van de meel vervangen door bloem.
Verder is 3.18 uur voor een volkoren brood aan de korte kant (meer gist lost dat natuurlijk wel op, maar een langere tijd zou mooier zijn).
Verder staat in je recept olie, ipv olie zou je gewone boter kunnen pakken. Dan zal je brood wat langer vers blijven.
Suiker zou je overigens gerust weg kunnen laten. Ik snap eigenlijk niet waarom bij al die bakmachine recepten dat erin moet staan... Net alsof niemand meer de smaak van gewoon brood wil, en alleen maar zoetigheid ;).
Daarnaast is 300ml water voor 550gr meel erg weinig, je zou dat eens kunnen proberen te verhogen, 320, en misschien zelfs wel 350ml (wegen is beter, dus dan in grammen ;)).
Als laatste, zelf voeg ik altijd wat vitamine C toe, dat is ook een verbeteraar, helpt ook weer met het verser blijven.

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » di 01 mar 2016, 09:45

Volgens mij heb ik patent tarwebloem gebruikt van de ah, krijg het idee dat ik beter iets anders kan gebruiken?

dank voor het meedenken en helpen!

Gebruikersavatar
AlexanderB
Jongste bediende
Berichten: 47
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 18:48

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door AlexanderB » di 01 mar 2016, 09:56

Ah ok, wellicht ten overvloede, maar bloem en meel is niet hetzelfde ;).
Voor een witbrood is de 3.18 wel ok, maar je kunt het beste bloem bij een molen in de buurt halen. Waar woon je als ik vragen mag?
Patentbloem heeft een te laag eiwit gehalte, en daarmee ook weinig gluten. Daar krijg je dus een vaster en minder luchtig brood van. Patentbloem zit meestal ergens tussen de 9 en 11%, terwijl bloem bij de molen tussen de 12 en 14% zit.

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » di 01 mar 2016, 10:08

Natuurlijk mag je dat vragen, ik woon in Doetinchem.

Dus patentbloem valt af. :D weer wat geleerd.

Mocht ik het per sé vandaag even in de supermarkt willen halen. Wat kan ik dan het beste voor bruin brood halen en wat het best voor wit? (misschien domme vragen, maar zie door de bloem/meel even het brood niet meer)

Ik kan/wil eventueel ook op internet bloem/meel bestellen om te proberen.
Laatst gewijzigd door raMniv op di 01 mar 2016, 10:12, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
AlexanderB
Jongste bediende
Berichten: 47
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 18:48

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door AlexanderB » di 01 mar 2016, 10:12

Ik ken daar geen molens, maar blijkbaar kun je bij de Benninkmolen wel meel halen
(http://www.doetinchemsemolens.nl/home/o ... kmolen.htm)

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » di 01 mar 2016, 10:17

Ga ik daar binnenkort eens kijken.

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » di 01 mar 2016, 10:23

Dus als ik het goed begrijp:

Bruinbrood een mix van bloem en volkorenmeel.
Witbrood alleen bloem?

Gebruikersavatar
AlexanderB
Jongste bediende
Berichten: 47
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 18:48

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door AlexanderB » di 01 mar 2016, 10:29

Voor in een bbm zou ik dat eerst wel doen ja. Heb je wat meer gevoel bij je machine kun je proberen om steeds minder bloem bij je volkoren meel bij te doen. Kijken wat het resultaat is en "spelen" met de verhouding.

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » di 01 mar 2016, 10:32

Ok, maar als ik even google bij Ah of plus, zie ik nergens volkorenmeel, vandaar dat ik zondag denk ik ook tarwebloem heb gepakt?

Gebruikersavatar
AlexanderB
Jongste bediende
Berichten: 47
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 18:48

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door AlexanderB » di 01 mar 2016, 10:36

De meeste winkels verkopen inderdaad geen volkorenmeel. Vaak wel broodmixen, maar zoals je misschien alwel gelezen hebt, zijn de meeste thuisbakkers hier daar niet zo dol op :).
Het beste kun je toch eens bij de molen (of ander verkoop punt van hun producten) kijken.

Over het verschil tussen meel en bloem: http://uitpaulineskeuken.nl/2011/07/ver ... bloem.html

Gebruikersavatar
Rob van Rotterdam
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 14:40

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door Rob van Rotterdam » di 01 mar 2016, 10:58

raMniv schreef:Ok, maar als ik even google bij Ah of plus, zie ik nergens volkorenmeel, vandaar dat ik zondag denk ik ook tarwebloem heb gepakt?
AH heeft volkoren tarwemeel in het assortiment. Wellicht maakt dit niet in ieder filiaal deel uit van het assortiment, maar ze hebben het wel. (1 kg € 0,89; eiwitgehalte 13%)
Rob
graanmolen, mechanisch weegschaaltje, kneden met de hand, gewoon oventje.

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » di 01 mar 2016, 21:25

Heb ik net even gehaald. Vanavond even een tweede poging.

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » di 01 mar 2016, 21:27

Als ik de olie wil vervangen door gewone boter. Hoeveel moet dit dan ongeveer zijn?

Gebruikersavatar
AlexanderB
Jongste bediende
Berichten: 47
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 18:48

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door AlexanderB » di 01 mar 2016, 21:34

raMniv schreef:Als ik de olie wil vervangen door gewone boter. Hoeveel moet dit dan ongeveer zijn?
Denk een gram of 30.

Kijk ook even goed naar je hoeveelheid water.

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » di 01 mar 2016, 22:03

Dit idee heb ik om te doen:

150 gram witte bloem
300 gram tarwemeel (Ah)
20 gram boter (gewone boter?)
320 gram water (geleerd dat water gewogen moet worden)
2 vitamine C tabletten
2 eetlepels melkpoeder
1,5 th gist.

Kom ik dan een beetje in de buurt?

Gebruikersavatar
AlexanderB
Jongste bediende
Berichten: 47
Lid geworden op: di 19 jan 2016, 18:48

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door AlexanderB » di 01 mar 2016, 22:14

Hi,

Als je hier wat meer leest zul je zien dat er vaak over procenten wordt gepraat. Daarin zijn een paar richtlijnen waaraan je redelijk vlot kunt zien of je in de buurt zit.

Jou recept komt nu uit op:
450 gram meel/bloem (100%)
320 gram water (71% van de meel/bloem) -> Dit is nu redelijk hoog, ik zou zo rond de 65% gaan zitten en dan kijken wat het resultaat is)
1,5 th gist, deze is lastig, maar dat zal ongeveer 5,3 gram zijn (1,17 % van de meel/bloem) -> Dat lijkt me om mee te beginnen wel ok, als je brood vast/laag blijft kun je iets meer nemen, bv 1,5%.

De rest kun je ook gerust zo proberen. Wel even de vit c tabletten fijn maken.

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » di 01 mar 2016, 22:25

20 gram boter wel in verhouding?

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » di 01 mar 2016, 22:26

Dan ga ik zo aan de slag :2th:

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5009
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door Levinebaktbrood » wo 02 mar 2016, 01:32

Als je het brood in een bbm gaat bakken dan is 71% vocht veel te veel.

Algemene verhouding voor brood in een bbm

100% bloem/meel
0.8 - 1% droge gist
1.5 - 2% zout
57 - 63% vocht
2 - 5% vetstof (olie of boter)

Let op: dit is heel algemeen, het kan per brood verschillen.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » wo 02 mar 2016, 09:27

Ik had het inderdaad wat aangepast. Was volgens mijn berekening even uitgegaan van 550 gram ;B

Hij was vanochtend al een stuk beter dan afgelopen weekend, al vond ik hem nog wel te machtig.

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » wo 02 mar 2016, 15:26

Mijn lieftallige vriendin had het idee dat het zouter was dan andere broden? Kan dit zo zijn, had ik in verhouding veel zout? (zeezout) Het brood heeft namelijk een wat aparte nasmaak die ik nog niet thuis kan brengen.

Hoor het graag voor het verdere experimenteren.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5009
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door Levinebaktbrood » wo 02 mar 2016, 15:35

Hoeveel zout heb je gebruikt?
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » wo 02 mar 2016, 15:39

Zo uit mijn hoofd, ongeveer 1,5 theelepel?

Gebruikersavatar
Rob van Rotterdam
Deegkneder
Berichten: 120
Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 14:40

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door Rob van Rotterdam » wo 02 mar 2016, 15:42

raMniv schreef:Zo uit mijn hoofd, ongeveer 1,5 theelepel?
Zou je de hoeveelheid zout ook in grammen of in een percentage kunnen uitdrukken? (of 1,5 theelepel zout alsnog afmeten en wegen)
rob
graanmolen, mechanisch weegschaaltje, kneden met de hand, gewoon oventje.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5009
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door Levinebaktbrood » do 03 mar 2016, 00:20

Tip: Je kunt beter alles afwegen dan afmeten in een maatlepel.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » do 03 mar 2016, 08:31

Dat zal ik gaan doen.

Kan ik beter een weeglepel kopen of een digitale microweegschaal?

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3402
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door lekkermelig » do 03 mar 2016, 10:59

Ik zou een weeglepel nemen, vooral voor gist. Voor zout kan je eventueel ook nog wel 6 gram met een gewone weegschaal afwegen, alhoewel zo'n lepel net ff nauwkeurig is.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
jasmon
Deegroller
Berichten: 300
Lid geworden op: ma 02 nov 2015, 20:51
Locatie: Baarn

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door jasmon » do 03 mar 2016, 12:15

Een lepel weegschaal is voor tienden gram nauwkeurig gram handig
Maar als je ook een weegschaal nodigt hebt voor hogere gewichten. 500 gram of 1000 gram bv en toch moet kopen zou ik niet voor een lepel kiezen.
Let bij een microweegschaal op dat deze tienden kan afwegen. dat is voldoende.
Jan

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » do 03 mar 2016, 14:19

Een gewone digitale weegschaal heb ik, dus dan zou een weeglepel een goede toevoeging zijn.

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1702
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door papagena » do 03 mar 2016, 16:11

Dat kun je doen maar hoeft niet. Mijn digitale weeg keurig in grammen. Veel meer heb je eigenlijk niet nodig.
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
raMniv
Gaat de goede kant op
Berichten: 83
Lid geworden op: ma 29 feb 2016, 14:00

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door raMniv » ma 07 mar 2016, 12:07

Het bakken in de bbm gaat al beter. Heb net wel een bestelling bij de Zuidmolen gedaan, dus ben benieuwd of ik daar verschil mee merk ten opzichte van de supermarkt.

Gebruikersavatar
boomboukje
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: di 21 okt 2014, 22:16

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door boomboukje » di 09 aug 2016, 12:57

Hoi,

In Zevenaar zit een molen. Daar ga ik ook heen. Korenmolen de hoop in zevenaar/babberich.

Hoe gaan je broden nu? Ben benieuwd! Gr boukje

Gebruikersavatar
Sjaan1946
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: di 30 aug 2016, 12:44

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door Sjaan1946 » di 30 aug 2016, 13:07

Gisteren heb ik een pak broodbakmis van Koopmans gekocht omdat ik zelf brood wil gaan bekken. Ik schrok wel een beetje van de prijs. Nu wil ik t.z.t. wel een broodbakmachine aanschaffen maar ik heb ook een airfryer (philips avance xl) waar ik brood in zou kunnen bakken zeggen ze. Voor het kneden heb ik een staande mixer met deeghaken. Op het pak staat een recept dus daar kom ik wel uit. Kan ik als ik los meel en gist enzo koop dat ook in de mixer kneden? En moet het dan meerdere keren rijzen en gekneed worden? Of is dat lastig en kan ik toch maar beter de machine aanschaffen? Ik ben niet zo'n keukenprinses. Ik heb ooit een machine gehad maar dan zat er na afloop een groot gat in het brood van de kneedvleugel.

Alvast bedankt voor antwoord.

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5009
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Een mega beginneling met een paar vragen.

Bericht door Levinebaktbrood » di 30 aug 2016, 18:53

Beste Sjaan, allereerst welkom op het forum. Het is gebruikelijk dat nieuwe leden zich eerst even voorstellen in de daarvoor bestemde rubriek voordat ze vragen gaan stellen. Wil je dat nog even doen?

Brood bakken is een hele wetenschap. Met een pak broodmix van Koopmans komt je er niet hoor :D,. Bij de recepten op dit forum kan je al veel info vinden en kijk ook eens op mijn blog. Daar staan meer dan 200 recepten voor brood.

Brooddeeg kneden met een handmixer of simpele staande mixer met losse deeghaken kun je geen brooddeeg kneden. De machine trekt dat niet en het deeg wordt niet goed gekneed. Deeg hoeft maar 1 keer gekneed te worden en moet daarna een aantal keer rijzen. Je kunt een broodbakmachine ook gebruiken om het alleen deeg in te kneden, afbakken kan dan in de oven. Geen idee of dat ook goed gaat in een airfryer.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Plaats reactie