Zuurdesemstarter uit de Panasonic SD-ZD2522

Al je vragen over het bakken in een broodbakmachine (bbm)
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Knupie
Jongste bediende
Berichten: 40
Lid geworden op: wo 22 nov 2017, 14:56

Zuurdesemstarter uit de Panasonic SD-ZD2522

Bericht door Knupie » vr 13 mar 2020, 09:23

Op 11 maart postte ik onder “Desemdingen” mijn goede ervaring met het bakken van een desem-speltbrood met desempoeder van de molen in Kropswolde. Daar kreeg ik een reactie op van Will, die vindt dat ik een starter gewoon zelf moet maken en dat het helemaal niet moeilijk is. Ik ben dat eigenlijk met haar eens, maar ik blijf wel zitten met een tijdsprobleem.
Ik denk nu na over de aanschaf van een andere BBM en heb mijn oog laten vallen op de Panasonic SD-ZD2522. In de handleiding lees ik echter dat je in deze machine in 24 uur een starter kunt maken en die snelheid heeft me een beetje wantrouwig gemaakt, want ik weet niet beter dan dat het maken van een starter ongeveer een week kost.
Wie heeft er ervaring met het bakken van zuurdesembrood in deze machine en kan me advies geven? Bedankt vast.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3599
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Zuurdesemstarter uit de Panasonic SD-ZD2522

Bericht door lekkermelig » vr 13 mar 2020, 12:36

Wil is een meneer, niet dat het verder belangrijk is hoor :)
Het maken van je eerste desem kan je prima in een klein potje doen, af en toe wat voeren en na een weekje of zo begint het wel lekker actief te worden. Daar is geen broodbakmachine voor nodig. Maar dan komt het lastige:
De meeste desembroden moeten vrij lang rijzen, en daar zijn de programma's van bbm's vaak niet geschikt voor. De discussie over desembroden uit een bbm is hier op het forum ook wel eens gevoerd, maar de meeste bbm gebruikers denken dat het onmogelijk of in ieder geval vrij moeilijk is.
Als je uit een bbm een lekker brood kan krijgen met dat poeder, en je wilt nu eenmaal een bbm gebruiken zou ik zeggen, doe dat gewoon.
Waar ik vooral op reageerde was de aanname dat desem heel moeilijk en bewerkelijk zou zijn. Het duurt langer voor je een goed brood hebt, maar het is niet persé bewerkelijker. Omdat het rijzen wat langer duurt ben je zelfs wat flexibeler met rijstijden, vooral handig als je meer dingen tegelijk of achter elkaar wil bakken.
Ik heb nog even op de website van die molen gekeken of ik iets kon vinden over de ingredienten van dat desempoeder, maar ik kon het hele product niet vinden. Ik vind het gewoon verbazend dat je met alléén desempoeder (en geen gist) zo snel een desembrood zou kunnen bakken, dus wilde ik weten wat erin zat.

Misschien dat er hier nog bbm eigenaren zijn die wel eens desem bakken?

In ieder geval, gewoon blijven bakken wat je lekker vindt! Daar gaat het tenslotte om.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Knupie
Jongste bediende
Berichten: 40
Lid geworden op: wo 22 nov 2017, 14:56

Re: Zuurdesemstarter uit de Panasonic SD-ZD2522

Bericht door Knupie » vr 13 mar 2020, 13:17

Dank, Wil, voor je reactie. Ik had in het verleden ook al eens begrepen dat een desembroden bakken in de BBM i.v.m. de rijstijden niet goed mogelijk is, ook niet het maken van een starter. De claims van Panasonic verbazen me dan ook zeer.
Door mijn ervaring met het desempoeder van Mulder-Pot leek het mij een goed idee dit in het forum te melden. Maar het heeft toch iets onoprechtst. Ook ik wil weten wat er in dat desempoeder zit. Morgen ga ik naar de molen toe en dan ga ik het vragen. Ik zal het in deze rubriek laten weten.

Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1737
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: Zuurdesemstarter uit de Panasonic SD-ZD2522

Bericht door papagena » vr 13 mar 2020, 14:44

Ik pruts wel eens wat met desem in mijn broodbakmachine met zeer wisselende resultaten. Meer dan prutsen is het niet. Er is alleen 1 ding wel zeker: een "desembrood" uit de broodbakmachine gaat nooit zo lekker van smaak en geur worden als een desembrood uit de oven. Dat lange rijpingsproces doet veel met je brood.
Niet bij brood alleen....

Gebruikersavatar
Knupie
Jongste bediende
Berichten: 40
Lid geworden op: wo 22 nov 2017, 14:56

Re: Zuurdesemstarter uit de Panasonic SD-ZD2522

Bericht door Knupie » zo 15 mar 2020, 09:25

Ik ben gisteren naar de molen in Kropswolde geweest. In het desempoeder zit tarwezuurdesem, gist (15%!), ascorbinezuur (E300) en enzymen. Ik heb me voorgenomen om van dit product af te stappen en omdat ik vanaf volgende week door het coronagebeuren meer thuis ben, ga ik beginnen met een eigen starter met roggevolkorenmeel. Ik ben benieuwd. Misschien ga ik hem wel Wil noemen, want hij heeft me toch op dit spoor gebracht. We gaan het zien.
Ondertussen blijft mijn vraag over de Panasonic SD-ZB2522 onbeantwoord: wie heeft ervaring met het bakken van zuurdesembrood in deze machine?

Plaats reactie