Pagina 1 van 1

Brood mislukt

Geplaatst: do 24 sep 2020, 16:34
door Jolanda 12
Goedemiddag, ik heb vandaag voor het eerst een brood gebakken naar het recept dat bij de broodbakmachine zat.
In dit recept staat de maten in lepels en theelepels aangegeven dus die heb ik zelf omgezet. Ik kwam op het volgende:
Water 220 ml
Suiker 29 gram
Zout 5 gram ( ik heb low zout gebruikt)
Margarine 28 gram ( vloeibaar gebruikt)
Eieren 2 (maat l/xl)
Volkorenbrood meel 500 gr
Instand gist 12 gram ( het recept geeft 4 theelepels aan, van droge gist = 16 gram op internet had ik gevonden dat je dit met 25% moet verminderen.

Eerst het vloeibare in de machine en daarna de bloem, suiker, zout en gist.
Ik heb gezien dat hij heel goed rijst. Helaas is hij voor het bakken ingestort. Hij heeft echt een krater.

Heeft iemand een advies, wat ik anders kan doen zodat hij beter lukt?

Bedankt voor de moeite.
Ps ik gebruik een Alaska bm 2600

Re: Brood mislukt

Geplaatst: do 24 sep 2020, 16:43
door Jolanda 12
Wat ik vergeet te melden is dat ik programma 3 heb gebruikt, volkoren

Re: Brood mislukt

Geplaatst: do 24 sep 2020, 22:54
door Levinebaktbrood
Dat is wel een heel raar recept. Klopt helaas niet.

Te weinig zout en veel te veel instant gist. Zoutgehalte in brood is 1,5 - 1,8% ten opzichte van de hoeveelheid bloem/meel. Voor 500 gram is dat dus 7,5 - 9 gram. Gistgehalte in bbm is 0,8 - 1%. Voor 500 gram is dat dus 4 - 5 gram. Als je te veel gist gebruikt zal het deeg snel hoog rijzen en vervolgens inzakken tijdens het bakken. Dat is dus ook bij jou gebeurd.

De suiker kan je weglaten. De hoeveelheid vocht is ook aan de hoge kant: 220 gram (ja water ook afwegen op de weegschaal) + 2 grote eieren (ook eieren wegen zonder schaal) is toch wel 340/350 gram. Te veel vocht kan ook overrijs veroorzaken.

Voor een eenvoudig recept in de bbm:
100% bloem/meel
57 - 63% vocht
0,8 - 1% instant gist
1,5 - 1,8% zout
3 - 5% vetstof.

Re: Brood mislukt

Geplaatst: vr 25 sep 2020, 08:53
door Jolanda 12
Bedankt, ik ga gewoon een nieuwe poging doen.

Re: Brood mislukt

Geplaatst: za 26 sep 2020, 19:57
door ClaudiaD
Mocht het nog niet (goed) lukken, dan raad ik je aan om kleinere broodjes te maken. Ik heb een Inventum bak machine die de keuze heeft tussen een brood van 650 gram of 800 gram. Ik maak daar hele nette broodjes in van 300 gram meel ( en dezelfde verhoudingen als Levine aanraadt). Alleen lukt mij volkorenbrood ook niet. Een wit brood van Pivetti bloem van de Plus ( 300 gram bloem en 180 gram voor 1 ei en water samen lukt het heel goed. Verder heb ik sinds kort een heel goed broodmes, waardoor de sneetjes er ook heel netjes uitzien. Zie de foto van dit broodje.

Re: Brood mislukt

Geplaatst: zo 27 sep 2020, 18:20
door Jolanda 12
Dank je wel ClaudiaD.
Ik heb een nieuwe poging gedaan. De foto heb ik geprobeerd te zetten bij baksels van Jolanda. Hij ziet er al wel beter uit, maar naar mijn idee niet zoals het hoort.
Ik heb het volgende gedaan:
Volkorenmeel van a.h. 508 gr. ( het pak leeg gemaakt.)
Water 304 gr.
Zout 7 gr. (Lo salt)
Gist 5 gr
Vetstof 20 gr.
Programma 3 volkoren.

Waar kan dit aan liggen. Kan ik beter gewoon zout gebruiken? Het is mijn 2 brood dat ik zelf probeer, dus ik heb zelf geen idee.
Vast bedankt voor het reageren.