Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Voor alle vragen over planeetmengers, spiraalkneders en andere kneedapparatuur
Gebruikersavatar
Door Teesse
#52587
Even een fijne ervaring delen.
Van de week is mijn spiraalkneder gearriveerd. Ik was op zoek naar een model dat ook kleinere hoeveelheden kan kneden (bijvoorbeeld 300 gram) en uiteraard een kwaliteitsmachine. Ik vind de Rofco prijzig en sommige andere merken doen vermoeden dat het om mindere Chinese kwaliteit gaat. En langzaam werd me duidelijk dat een deegkneder in een Italiaans huishouden heel normaal is. Die worden namelijk voor pizzadeeg en pastadeeg gebruikt en er zijn veel fabrikanten.
FAMAG is er zo een en hun kleinste model heet liefkozend 'Griletta', voor 300 g. tot 5 kg. In feite een kleine uitvoering van hun industriële model en leverbaar in een heel scala van kleuren. De machine heeft drie jaar garantie, voor mij een teken dat hij bij normaal gebruik een leven lang mee kan.

Italianen zijn nog niet zo ver met online aankopen als wij, maar Agrieuro is de uitzondering. Zij hebben sites in een aantal landen / talen. Op de Engelstalige site besteld, voor 543 euro staat hij in mijn keuken zijn werk te doen. Stil en erg goed. Ik heb nog nooit zo'n elastisch deeg (met mijn Kitchenaid) gekregen... Erg tevreden.

Het team van Agrieuro is zeer klantvriendelijk, spreken goed Engels en zijn erop gebrand goede service te leveren. Ik had een wat minder fijne koerier aan de deur en ze hebben me meteen gebeld en ook gemaild. Top.
#52606
Inderdaad die op het plaatje hierboven is het (5 kg model). Ik heb hem alleen in de kleur rood gekozen voor een paar tientjes meer. En ook dit kleinste model komt op een houten pallet, keurig afgeleverd. Het is even tillen maar is in je eentje prima te verplaatsen.
#52614
Dat is een mooie prijs. Heb de bear inmiddels maar uit mijn hoofd gezet, hij gaat toch wel erg vaak stuk begrijp ik van het forum. Ben benieud naar je ervaringen in de loop van de tijd...
#52626
Ben ook op zoek naar een spiraalkneder omdat mijn kenwood major, nu na een paar jaar gebruik ,kleine mankementen begint te krijgen. Ik kneed er maar een brood (500gr meel) mee,dan pas het tweede. De kop schud van links naar rechts .De kleine as pen moet regelmatig terug geklopt worden.Wil de Kenwood niet helemaal vernielen gebruik hem ook nog voor andere dingen. Na veel zoeken ook bij FAMAG uit gekomen. Lijkt mij best in orde voor die prijs .De kneder zit vrij simpel in elkaar dus bij eventeel defect makkelijk te herstellen .Hoe gaat het kuisen van de kuip en haak ? Zal wel lastiger gaan omdat de kuip vast zit?
#52628
Dit is een industriële kwaliteit. Mijn Kenwood heb ik de lijdensweg van meer deegkneden bespaard. Als de Famag bij mij tweemaal per week 10 minuten draait is dat 1000 minuten per jaar oftewel 17 uur per jaar. Dat is zeer weinig voor een mono machine met vaste Kuip. Schoonmaken is even wennen maar na een paar maal oefenen zo gepiept.
#52654
Het is zover net bestelling afgerond met agrieuro duitsland . Nu nog enkele dagen wachten . Toch niet gratis geleverd ? Zat wel prijsverschil tussen webside en uiteindelijke bestelling . Van 520 naar538 euro.
#52725
TheoE schreef:Hoe gaat het kuisen van de kuip en haak? Zal wel lastiger gaan omdat de kuip vast zit?
Nou dat laatste punt viel mij pas op toen ik filmpje op youtube opgezocht had, je moet bij dit type kneder het deeg uit de kom frutselen/trekken en dan een natte lap erover. Dat is natuurlijk bij de professionele bakbeesten ook zo maar ik vind dat toch beetje een nadeel

:crazy: ik ben zo'n twijfelkont!
Laatst gewijzigd door Ballie op zo 27 nov 2016, 23:37, 1 keer totaal gewijzigd. Reden: Youtube filmpje in het bericht opgenomen...
#52727
In plaats van de Bear Teddy? Ben echt benieuwd naar je ervaringen
Laatst gewijzigd door Ballie op zo 27 nov 2016, 23:38, 1 keer totaal gewijzigd. Reden: Overbodige quote verwijderd. Het is niet nodig het direct voorgaande bericht (volledig) te quoten...
#52816
Maandag werd de Griletta grigio bij de firma waar ik werk keurig op een paletje afgeleverd. Dinsdag eerste keer gebruikt , wel maar een 1.8kg deeg voor twee broden. Met voltarwe en pitten. Griletta draait dit moeiteloos. Was aangenaam verrast door de stille werking van de kneder. De twee broden na het rijzen afgebakken en een mooi resultaat. Een minpunt vind ik wel is de bestickering . De stickers hangen dus allemaal scheef. Heb er in tussen al een paar verwijdert. Deksel bovenaan af geschroefd ,er zitten stevige tandwielen en ketting in .Elektrich ziet het er ook goed uit. Ik denk dat dit een goede aankoop is. Met deze griletta word de kenwood aan de kant gezet voor kleiner taken. De kenwood zou na verloop van tijd toch stuk gaan.
#52817
Ik heb hem gisteren gekregen. Eens met de bevindingen van Theo vwb stickers ed.

Getest met 2,4 kg deeg perfect resultaat.

Getest met 360 gr deeg (250 bloem en 110 water) recept uit boek wat ik al vaker gemaakt had in de teddy. Dit werkt echter niet. Het deeg gaat om de spiraal zitten en einde kneden. Paar keer losgestoken maar gaat weer direct om de spiraal zitten. Wat de fabrikant beweert over minimum 0,3 kg deeg klopt dus in mijn geval niet. Volgende week nog wat andere testen doen en dan meld ik me weer.

Gr

Jo
#52821
Ehm, niet om vervelend te doen, maar 250 gram bloem en 110 gram water, dat is slechts 44% vocht. Veel te weinig en dus niet gek dat het om de spiraal blijft zitten. Je hebt hiervoor minimaal 140 á 150 gram water nodig. Dan ga ik er voor het gemak maar even van uit dat je de overige ingrediënten (zout en gist) wel hebt gebruikt maar niet hebt genoemd...
#52824
Je hebt gelijk. Zal even het complete recept noemen:
250 gr bloem
7 gr droge gist
½ losgeklopt ei
25 gr bastersuiker
4 gr zout, 5 gr citroenrasp
40 gr roomboter
110 ml water
Later 250 gr rozijnen
Bron: boek van Beckhoven Meesterlijk brood. Blz 79, rozijnenbollen
#52827
Interessant om de ervaringen te horen over andere kneders.
Op basis van dit verhaal had ik me weer eens in kneders ziten verdiepen, het grote italiaanse getallen en modellen vergelijkingsonderzoek zeg maar
Er zijn best wel veel verschillende modelletjes daar, en nog meer stickers met namen erop. FamaG zit wel redelijk onderin volgens sommigen, in ieder geval qua prijs en dus blijkbaar ook qua afwerking. Zegt niet perse wat over de kwaliteit van de mixers maar bijvoorbeeld Mecnosud is al een stuk duurder, zelfs in Italie zelf. Is ook zwaarder uitgevoerd dan FamaG maar op wat italiaanse forums wordt Mecnosud wel iets hoger geplaatst qua uitvoering (en blijkbaar ook prijs).
Voor wat het waard is. Wat me wel opvalt is dat met gelijkwaardige capaciteiten mixers de modellen zo ontzettend verschillen in minimum en maximum hoeveelheden. Bij Famag is dat bijvoorbeeld 0,2 tot 5 kilo, bij Rofco 800g tot 5 kilo, en Mecnosud geeft hetzelfde maximum
Voor een grotere mixer: Rofco van 16 liter max 12 kg, Mecnosud van 15 liter ook twaalf kilo, FamaG een kom van 16 lier met max 12 kilo. Ook hier is het mimimum van de FamaG laag , 1 kilo vs 2 kilo voor een Rofco met gelijkwaardige kom.
Als de techniek hetzelfde is snap je het verschil in minimum hoeveelheden niet zo goed. Ik begrijp dat de meeste mixers in het midden een soort staaf hebben (breaker bar) zodat het deeg beter gekneedt wordt. Die van de Famag schijnt iets andere vorm te hebben (veel dunner), dus misschien is dat wel het geheim.
Ben erg benieuwd naar de prestaties van die FamaG na wat langere tijd. Ze zijn in ieder geval niet duur voor dit soort apparaten.

Wil
#52833
Een deegje kneden van slechts 250 gram bloem/meel gaat ook in mijn kleine Rofco KN4 kneder niet. Dat is echt te weinig. Minimale hoeveelheid is toch echt 500 gram bloem/meel. Gisteren had ik een deeg van 360 gram bloem in de Rofco kneder gedaan, maar dat ging echt niet. Toen maar overgeheveld naar de Bear. In de Bear doe ik ook niet minder dan 300 gram bloem anders gaat het daar ook mis.
#52873
Helaas moet ik mijn eerste grote teleurstelling van de Grilletta melden. Na mijn derde kneedbeurt van amper 900 Gr deeg voor zachte broodjes heeft hij de Italiaanse geest gegeven. Motor begon een raar bijgeluid te maken. De spiraal begon langzamer te draaien . Heb hem dan maar stil gelegd en het half geknede deeg eruit gehaald. Machine gekuist en een tijd laten staan. Als ik daarna met de hand de spiraal verdraaide is er een schurend geluid in de motor te horen. Dus nu maandag de klantendienst van Agrieuro maar bellen en hopen op een goede service.Voor diegene die nog twijfelde ,wacht nog maar even met bestellen, wordt vervolgd.
#53061
Allereerst iets over de afwerking van de Griletta: Bij mij zat ook een sticker iets scheef maar verder is de afwerking van de machine gewoon goed. Allemaal erg degelijk gemaakt.

Om de maximale capaciteit van 5 kg van de machine te testen heb ik deeg voor 6 broden gemaakt.
3000 gr meel met 1800 gr water, gist, boter en zout wat het totale gewicht 4995 gr. In het begin kwam het tot aan de rand maar het ging er niet overheen. Als na enkele minuten het deeg zich beter vormt zakt het geheel weer wat. Ik heb het in totaal 20 minuten laten draaien. Het leverde een perfect deeg en de machine gaf geen krimp. Temperatuurverloop:
Bij de start: 25 gr C
na 10 min: 26 gr C
na 15 min: 27 gr C
na 20 min: 28 gr C

De broden uit de oven waren ook prima.

Toch wil ik nog eens de minimale hoeveelheid vast stellen, maar dat komt nog.

groeten Jo
#53107
Even een update van mijn defecte grilletta: Maandag naar Agrieuro gebeld om probleem met machine te melden. De receptioniste heeft dadelijk kontakt genomen met hun technieker die voorstelde om de riemen na te kijken en evt . opnieuw te bellen . Later twee emails onvangen een met een servicenummer en een de vraag, indien de riemen ok waren, een video te maken van de motor. Die maakte na een tiental minuten kabaal en liep vast. Na afkoeling ging hij dan weer. Dindag morgen goede ontvangst van video gemeld door Agrieuro ,ze hebben de video maar Famag doorgestuurd. Twee uur later melde Famag een nieuwe motor te gaan opsturen. Dankwam de vraag van Agrieuro of ik het zag zitten de motor zelf te vervangen .Wat op zich geen probleem is ,drie schroeven en vier kabeltjes . Indien ik dat niet kon of wilde doen zou de machine opgehaald worden voor herstelling en na herstelling terug gebracht en dit zonder kosten .Woensdagmorgen mail ontvangen dat de motor zo snel mogelijk zou door gestuurd worden . Ben aangenaam verrast door de zeer snelle actie van Agrieuro,had dit helemaal niet verwacht. Fijn te horen dat bakker Jo zonder probleem vijf kilo deeg met de Grilletta kan maken.
#53118
Dát is nog eens goede service, klinkt veelbelovend :2th:

Als hij klaar is zou je dan eens een flimpje van het kneden kunnen maken vermeld met de kneedtijd?
Een foto van het eindresultaat zou dan ook mooi zijn natuurlijk.

Succes met de reparatie!
#53467
Update herstelling Grilletta, zo als beloofd door Agrieuro werd de motor op de afgesproken datum 21/12 geleverd. (Inhoud pakket :nieuwe motor,condensator,aansluitklemmen en een nieuwe schakelaar.) Heb motor vervangen zonder enig probleem. Heb nu al diverse malen deeg gemaakt zonder enig probleem . Vandaag pizzadeeg gedraaid met 400gr semolinabloem ,wat dus prefect ging, gezien de kleine hoeveelheid deeg. Deze avond 1500 gr bloem/meel voor drie broden gekneed ,mijn oven is niet groter , met mooi resultaat met tien minuten kneden. Dit lukte dus niet met de Kenwood . Ben dus zeer tevreden over de werking van de machine . En de service van Agrieuro is super. :2th:
#53468
Wat fijn dat het nu allemaal zo probleemloos verloopt! Maar als ik het goed begrijp moet je dus wel evt nieuwe onderdelen zelf monteren? Dat gaat mij dan helaas boven mijn pet.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
#53470
TheoE schreef:Even een update van mijn defecte grilletta: Twee uur later melde Famag een nieuwe motor te gaan opsturen. Dankwam de vraag van Agrieuro of ik het zag zitten de motor zelf te vervangen . Indien ik dat niet kon of wilde doen zou de machine opgehaald worden voor herstelling en na herstelling terug gebracht en dit zonder kosten
#53486
Miss Q schreef:Dat is een mooie prijs. Heb de bear inmiddels maar uit mijn hoofd gezet, hij gaat toch wel erg vaak stuk begrijp ik van het forum. Ben benieud naar je ervaringen in de loop van de tijd...
Ik heb verleden week vrijdag met iemand gesproken die een kleine beer spiraalkneder in een Churros verkoopwagen gebruikt, al voor een jaar of vijf zonder problemen, die was dus dik tevreden! Ik stond er een paar standen vanaf met m'n koffiekar, hij heeft hem nog even gedemonstreerd, mooi soepel lopend en weinig geluid!

Nog even sparen eerst een oven, zoiets als een B5?
Lekker zelf gevulde koeken bakken!
#53499
Ik heb ook een Bear, en die wordt al een jaar of vier alleen voor brood gebruikt, en doet het nog steeds prima, net als al de meeste Bears van forumleden.Maar volgens onze nederlandse distributeur zouden we ze niet moeten gebruiken voor grote hoeveelheden brooddeeg. Da's lekker als je ooit garantie wil zonder gezeur. Ik zou wel eens reparatiecijfers willen horen als ze zich daar zo druk om maken.
Ik heb de vraag ook maar gesteld bij de deense fabrikant, omdat die beweren dat een Bear uitstekend geschikt is voor brooddeeg, maar die hebben het te hoog in hun bol om antwoord te geven aan een simpele beheerder van een nederlands broodbakforum die nou wel eens nieuwsgierig geworden was omdat het forum er maar over door blijft discussieren :-)

Kortom, ik ben niet meer zo onder de indruk, ook al is mijne niet stuk, ik zal hem ook niet meer aanbevelen. En een beetje roeren met een churro kar is met 100% hydratatie van je deeg natuurlijk compleet heel wat anders dan brooddeeg.

Wil
#53508
Ik vraag me af of de meneer van de churrokar wel een Bear Teddy gebruikt. Ik denk dan meer aan het kleinste model van de professionele serie. Als hij veel verkoopt dan lijkt het me onmogelijk om dat bij te houden met de Bear Teddy.
#53510
Levinebaktbrood schreef:Ik vraag me af of de meneer van de churrokar wel een Bear Teddy gebruikt. Ik denk dan meer aan het kleinste model van de professionele serie. Als hij veel verkoopt dan lijkt het me onmogelijk om dat bij te houden met de Bear Teddy.
Ik heb even de plaatjes erbij gezocht het is de Teddy zonder de attributenknobbel. ;)

Zelf doe ik het kneden met een Kitchenaid met lift 5ltr, als de oven binnen is gaan kijken voor een Koninginnetje!
#53521
Ik moest even nadenken wat je bedoelde, maar je bedoeld waarschijnlijk de Maxima (spiraal?)kneder. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Ik heb er zelf ook één en ben er zeer over te spreken.

Afbeelding
#53622
Heb me wat meer verdiept in Maxima, jammer dat ze niet met het koppie omhoog kan komen, anders had er al eentje gestaan, ik ga dan liever kijken naar zo'n kneder die onder een hoek van 45 graden in een vrij vlakke kom staat te roedelen.
#53630
Het is inderdaad iets lastiger met schoonmaken, maar met een plantenspuit en een doekje lukt dat toch best goed. Dat de kop niet omhoog kan vind ik niet echt een probleem.
#53653
Ik heb 'm gezien. Is geen slechte deal...

Overigens klopt het niet helemaal dat 'ie 2 snelheden heeft. De spiraal heeft een (vaste) snelheid van 165 omwentelingen per minuut, en de kom een snelheid van 15 omwentelingen per minuut (bron). Mogelijk dat hier verwarring over is ontstaan.
#54118
Hieronder mijn bevindingen met de Famag Griletta tot nu toe.

Ik ben tot nu toe uitermate tevreden met de Griletta. Hij is zeer degelijk geconstrueerd en zeer stabiel ook bij 5 kg deeg.
Op foto's van het "oudere" model zag ik dat die de metalen staaf die in de kom steekt er niet op zat. Ik heb als proef de staaf op mijn Griletta ook eens verwijderd. Resultaat: Geen enkel verschil met voorheen, niet bij veel en niet bij weinig deeg. Het heeft echter een enorm voordeel dat je het deeg makkelijker eruit kunt halen en dat het schoonmaken veel beter gaat. De staaf heb ik niet meer teruggeplaatst en de gaatjes afgetaped (moet ik nog mooie schroefjes inzetten).
Als je overweegt de staaf te verwijderen wel opletten dat je de moertjes aan de binnenkant weghaalt!
Overigens krijg je handigheid met dit schoonmaken maar het blijft lastiger dan bij bijv een Bear waar je de kom kunt verwijderen.
De kom en spiraal wordt met een ketting aangedreven die is zo zwaar dat je er een olifant aan kunt vastleggen (niet getest ;) ).
Deeg met als basis 560 gr bloem heb ik al vaker gedraaid en dat ging prima. De echt minimale hoeveelheid weet ik nog niet. Tot max 5 kg deeg gaat prima, het gaat dan net niet over de rand.

Al met al ben ik tot toe best tevreden over de Griletta.

Jo
#54570
Hier is ook de Famag Grilletta vorige week binnengekomen. Toen ik er vrijdag mijn eerste deeg mee ging kneden was tegelijk de ‘grote-spiraalkender-test’ bij Levine. Toch wel een beetje spannend, want je wilt natuurlijk niet dat je nieuwste aankoop meteen de grond in wordt geboord…

Ik ben begonnen met speltdeeg (wat ik eigenlijk niet kon vergelijken want ik had nooit eerder speltbrood gemaakt. Maar ja, de Lidl hè..) Eerst een autolease gedaan van 30 minuten en toen 4 minuten gekneed. Het deeg kwam er prachtig uit en er was een mooi vliesje mee te vormen. De broden plakten met de tweede rijs een beetje aan de douchemuts en bleven wat laag na bakken. Maar de smaak was verder prima.
Gisteren een tweede ronde voor de Grilletta en nu met deeg voor triangelbroodjes. Wat een genot om 2x het recept in 1x te kunnen kneden! Mijn inmiddels 17 jaar oude Kenwood Chef werd echt verdrietig van meer dan 950 gram deeg. Mooi deeg, lekkere broodjes en de vriezer weer gevuld.
Inmiddels staan er drie Levientjes in de 2e rijs. De noten en rozijnen heeft de Grilletta er aan het eind van de kneedtijd mooi doorgemengd en dat ging aanzienlijk sneller en beter dan met de hand :G

Ik ben echt helemaal happy met mijn nieuwe machine en als kers op de taart heeft hij (zij?) ook in de test van Levine goed gepresteerd. Gelukkig maar :2th: !
#54888
ClaudiaS schreef:Hoi,
Ik ben erg benieuwd hoeveel versnellingen deze machine heeft.
EN kan hij gewoon op 220 Volt, meteen regulier stekker?

Groet,
Claudia
Deze heeft 1 snelheid en kan op 230volt, normale stekker.
#54891
Ik heb hem niet hoor, zou hem wel willen hebben. Rofco is een stuk duurder maar voor goed advies moet je bij iemand zijn die er meer ervaring mee heeft. ;) ik heb slechts je vragen beantwoord.
Firma Agrieuro verkoopt hem, even googlen.
Even voorstellen

Welkom Tom! En succes! We zien graag de doto&rsquo[…]

Hoe het exact zit bij desem weet ik ook niet.. ik […]

Mengen met kneedmachine (FarmaG)?

2 snelheden is niet nodig. Spiraalkneders met 1 st[…]

overkneed na 12 minuten handkneden?

Het recept dat je gebruikt is niet in balans. Te w[…]