Pagina 1 van 1

Test kneedmachines

Geplaatst: wo 03 mei 2017, 11:19
door Levinebaktbrood
Een tijdje geleden heeft een aantal leden van dit forum een aantal kneders getest. We hebben zowel planetaire mixers als spiraalkneders getest. Daarnaast hebben we op 1 van die dagen wat moeilijke rogge- en speltdegen uitgeprobeerd.

De resultaten van die knedertesten staan nu op mijn blog, zie de links hieronder. Dank aan Anna, Astrid, Melinda, Frans (Ballie). Zij liepen rond met thermometers, weegschalen, deegstekers, kommen, opschrijfboekjes en fotocamera’s, zorgden voor de inwendige mens en hebben ervoor gezorgd dat na afloop mijn workshopruimte weer spic en span was. En last but not least grote dank aan Wil aka Lekkermelig, de beheerder van ons forum. Zonder hem waren het nooit zulke mooie artikelen geworden :2th: !

Veel leesplezier. Opmerkingen en aanvullingen zijn uiteraard van harte welkom.

1. Inleiding: welke mogelijkheden zijn er om brooddeeg te kneden
2. Planetaire mixertest
3. Spiraalknedertest
4. Help, ik wil een kneedmachine, maar welke dan?

Als jullie nieuwsgierig zijn naar meer foto's en filmpjes (in de artikelen staan er ook) van ons bakdagje: klik dan hier.

En dan ga ik nu mijn koffers pakken voor een tripje naar de zon :G.

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: wo 03 mei 2017, 13:00
door Melinda
Hele mooie artikelen, Levine en Wil. Ik denk dat het een fantastische uiteenzetting is, waar velen wat aan hebben.
Erg leuk dat wij eraan mee hebben mogen doen. Als ik daaraan denk geniet ik er nog van. In een woord geweldig.
Jullie een hele leuke trip naar de zon gewenst en als het kan, stuur dan ook wat zonnestraaltjes onze kant op. Wij kunnen wel een warm zonnetje gebruiken in ons land. :G

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: wo 03 mei 2017, 13:17
door lekkermelig
Nou, zo'n zonnetje lijkt me ook wel wat :-)
Ik ben uiteindelijk ook wel blij met de artikelen, we hebben elkaar leuk lopen opjutten om ze toch maar eens af te schrijven.

Overigens ga ik waarschijnlijk dit weekend ook de Ankarsrum ( die wel in het laatste artikel genoemd wordt) eens uitgebreid testen. Als het een beetje lukt met wat foto's en/of filmpjes.... en dan dat ook nog ergens op een blog zetten.

Wil

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: do 04 mei 2017, 15:41
door jasmon
Bedankt voor jullie inzet voor een mooi overzicht :2th:

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: do 04 mei 2017, 17:06
door Hans0166
dank julie voor de tijd om dit te doen en de artikelen.
Ben al een poosje aan het rondkijken voor een nieuwe kneder en dit zal zeker helpen.
Nu nog even nadenken of het een 5 liter of 10 liter wordt, 5 is qua inhoud eigenlijk iets te dichtbij m'n bear en 10 weer erg ruim ;K

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: do 04 mei 2017, 22:00
door papagena
Goed werk gedaan! En dan ook nog eens alles in heldere taal uitgelegd. Kijk, dat is dus gewoon super.
Bedankt allemaal.

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: do 04 mei 2017, 22:01
door lekkermelig
Hans,

Als je twijfelt over een kneder moet je in ieder geval nadenken wat de capaciteit van je oven is.
De meeste huishoudovens kunnen hooguit een kilo of drie tegelijk aan, maar bij Rofco, de meeste houtovens en sommige andere oven kan dat aardig oplopen. Mijn oven kan bijvoorbeeld in principe twaalf kilo aan, maar in de praktijk bak ik vrijwel altijd maar op een plank, dat is ongeveer één Bear vol. Als ik nu een grotere kneder zou hebben zou ik waarschijnlijk wat vaker een hele oven vol mikken met ons standaardbrood zodat ik dat minder vaak hoef te bakken, en meer tijd heb voor experimenten.
Als je een niet zo grote oven hebt is een 5 kilo kneder dus voldoende. Als je een grotere kneder zou willen moet je ook goed letten op twee dingen: het pas niet op je aanrecht (wel op een karretje) en de grotere kneders hebben een hogere minimum hoeveelheid. Dat is vaak al 2 kilo, dus dat beperkt je wel als je bijvoorbeeld eens een wat beschaafdere hoeveelheid wil bakken zoals één plaat broodjes of een paar stokbroden.

Wil

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: vr 05 mei 2017, 23:32
door bakplaat
Een mooie en zeer uitgebreide test met allerlei gangbare machines...Met veel belangstelling bekeken en gelezen. Compliment voor iedereen die hier aan meegewerkt heeft :2th:

Alleen jammer dat de KENWOOD Major er als laatste uitkwam, het deeg zou niet goed gekneed worden en enkel om de deeghaak rond blijven draaien.
Met mijn Kenwood KM 816 Major, heb ik sinds mei 2005 goede ervaringen,ook de orginele haak kneedt een goed deeg met uiteindelijk een mooi vliesje. Heb dit zelf ooit eens uitgeprobeerd door tegen het eind van de kneedtijd enkele druppels kleurstof toe te voegen, wat vervolgens geheel door het deeg opgenomen werd. Dit deed en doe ik nog altijd al met het deeg voor bijv. krente/rozijnenbrood/bollen. En sinds ik de spiraalkneedhaak heb (2012) werd het nog beter en kon de kneedtijd steevast met enkele minuten bekort worden.
Totdat mijn machine ouderdomsverschijnselen begon te vertonen, de vergrendeling van de kop waarin het motorgedeelte zit, begon tidens het kneden van brooddegen steeds los te laten, waardoor hij in de lucht stond te draaien. Dit probleem heb ik tijdelijk opgelost door er een riem omheen te spannen en daarmee de kop op zijn plaats bleef...

Afbeelding

...Maar dit is vooral lastig als er tijdens het kneden nog iets aan het deeg moet toegevoegd worden, moest ik steeds weer de riem losmaken. Ik ben me gaan oriënteren voor een nieuwe machine en heb ook nog een Bear Teddy overwogen, maar stuitte op twee minpunten n.l. (1) De mindere inhoud van de kom en (2) Dat er wat negative berichten op het forum te zien waren, dat er enkele leden al betrekkelijk gauw hun machine ter reparatie naar Beko moesten sturen.

Tenslotte is mijn keuze enkele weken geleden gevallen op de:MAXIMA MPM 10 met een kominhoud van 10 liter en bovendien ook standaard geleverd met een spiraalkneedhaak. Deze machine voldoet geheel aan mijn verwachtingen, hij kneedt prachtige brooddegen en is tevens inzetbaar voor allerlei andere zaken, voor wat betreft de banketbakkerij.
Ook is de machine ten opzichte van anderen ook zeer betaalbaar...veel waar voor je geld.

Omdat deze machine wat groter van formaat is, past hij helaas niet in de keuken onder de keukenkastjes en heb ik in het schuurtje naast ons huis een apart bakhoekje ingericht:

Afbeelding
Afbeelding

Alleen de oven blijft in de keuken.

Tenslotte wens ik iedereen die nog op zoek is naar een planetaire machine, succes met het maken van een juiste keuze en zou deze Maxima beslist aanbevelen... als je er een plaatsje voor vrij kunt maken. :2th:

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: za 06 mei 2017, 00:35
door lekkermelig
Cor,
Nuttige extra informatie. We zeggen ook zeker niet dat Kenwood slechte machines maakt. Ik durf alleen wel te beweren dat je betere resultaten krijgt met een betere kneedhaak, het deeg van een aantal andere machines was echt beter gekneed. Ik heb afgelopen zomer in Oostenrijk op cursus ook meerdere malen met een modernere cooking chef gewerkt, daar kwam ook prima deeg uit. De verschillen in deeg zijn ook niet extreem groot. Ik denk wel dat er een groot verschil is tussen verschillende machines, zowel in uiterlijk als in gebruiksgemak en duurzaamheid. En uiteindelijk kneden spiraalmixers vrijwel altijd makkelijker en gaan ze minder snel stuk.

Wil

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: zo 07 mei 2017, 14:33
door Bakkerij wereld
bakplaat schreef:E

Tenslotte is mijn keuze enkele weken geleden gevallen op de:MAXIMA MPM 10 met een kominhoud van 10 liter en bovendien ook standaard geleverd met een spiraalkneedhaak.
....
Omdat deze machine wat groter van formaat is, past hij helaas niet in de keuken onder de keukenkastjes en heb ik in het schuurtje naast ons huis een apart bakhoekje ingericht:
........
Goed om te lezen dat je weer tevreden verder kan!
Let wel op wanneer een machine in een bijgebouw geplaatst word.
Wanneer de ruimte niet geisoleerd is, kan door vocht de motor aangetast worden.
Veel bakplezier! Mvg jan

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: za 02 feb 2019, 13:50
door Hermanus
Ik heb in Duitsland bij AGRIEURO de Famag Grilletta IM 5 - (5 Kilos) zum Hausgebrauch bestelt.
Ik bak zelf mijn brood en werkelijk iedere keukenmachine is waardeloos voor dat werk. Voor 490 euro incl. verzenden deze kneder met 3 jaar garantie. Ik had eerst een DOMO nou die viel bijna uit elkaar bij het kneden en werd heel heet. Toen de Kitchenaid. Nou daar bleef het deeg aan de haak hangen en draaide gewoon mee. Nee zo'n machine is aardig voor lichte beslagen zoals voor cake e.d. maar niet voor brood. Ik heb nu een prima kneder en voor andere mix zaken gebruik ik gewoon een handmixer. :G :G

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: vr 21 feb 2020, 21:14
door Marionbakt
Wat is het verschil tussen de Kitchenaid 6,9l Artisan en de 6,9l Heavy Duty? Ze lijken heel veel op elkaar zo online. Welk type bedoelen jullie precies?

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: za 22 feb 2020, 01:35
door Levinebaktbrood
Die zijn hetzelfde.

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: za 22 feb 2020, 10:19
door Marionbakt
Dank je wel!

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: di 14 jul 2020, 16:44
door JEPEDEWE
Mijn Kenwood is stilaan de geest aan het geven... een deeg van 1,5kg kan hij nauwelijks aan...
Dus, een nieuwe
Mijn voorkeur gaat naar de kitchen aid heavy duty, maar (en ik ben niet zo een techneut) als ik het vermogen bekijk dan zie ik dat de Kenwood 1200W heeft en de kitchen aid 315W... dus heel wat minder..
Mijn vraag is... hoeveel kilogram deeg kunnen jullie zonder problemen in de kitchen aid gekneed krijgen?

Dank voor de info

Groeten
JP

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: di 14 jul 2020, 17:38
door lekkermelig
Bedoel je de eerste keer, of voordat die ook rokend de geest geeft binnen twee jaar? KitchenAid is echt niet zoveel beter.

Wil

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: di 14 jul 2020, 18:01
door Vitamine C
JEPEDEWE schreef:
di 14 jul 2020, 16:44
Mijn Kenwood is stilaan de geest aan het geven... een deeg van 1,5kg kan hij nauwelijks aan...
Dus, een nieuwe
Mijn voorkeur gaat naar de kitchen aid heavy duty, maar (en ik ben niet zo een techneut) als ik het vermogen bekijk dan zie ik dat de Kenwood 1200W heeft en de kitchen aid 315W... dus heel wat minder..
Mijn vraag is... hoeveel kilogram deeg kunnen jullie zonder problemen in de kitchen aid gekneed krijgen?

Dank voor de info

Groeten
JP
Zoals hier al vaker gepost koop een spiraal kneder. De kleinste kan je tot 5kg deeg kneden.

Re: Test kneedmachines

Geplaatst: di 14 jul 2020, 19:10
door Levinebaktbrood
Staat je niet blind op een Kitchenaid. Er zijn echt betere machines.

Als je een Kitchenaid overweegt, dan is de KA met een kom van 6,9 liter eigenlijk de enige optie. Daar kan je deeg voor 2 broden in kneden. In de kleinere KA's kan dat niet, max deeg voor 1 brood. Er zit bij de kleinere modellen ook geen goede kneedhaak.

Tip: lees de testen van de kneedmachines. De testen waar dit 'draadje' mee begonnen is (en koop dan een spiraalkneder :lol:).