hallo.zoals ik al gezegd heb in mijn introductie, ik ben redelijk nieuw met het broodbakken.
nu kneed ik op dit moment met een handmixer tot alles door elkaar zit (1 minuut) en ga dan over op de hand (anders kan ik de mixer straks ook weg gooien )
nu ben ik liever lui dan moe, dus ben ik op zoek naar een "budget" alternatief.
ik bak zon 3-4 broden per week van max 600gr meel per keer.
ik wil zon 200€ besteden aan een machine, nu is mijn vraag: wat kan ik het beste doen?
2de hands planetaire mixer? een nieuw instap model? of juist een BBM...
ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik het liefst mijn eigen oven gebruik, dus een BBM zou alleen voor de kneder worden gebruikt.
alvast heel erg bedankt
wat is mijn beste optie
- Boldoran
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 14:33
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: wat is mijn beste optie
Ik zou deze vier stukken eens lezen die Levine samen met mij geschreven heeft
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... rtest.html
Ik weet niet of je telkens EEN brood kneedt en bakt of meerdere op een dag. Als het telkens een is kan een simpele tweedehands bbm al uitkomst bieden.
Je kan je ook eens verdiepen in methodes om zonder (no knead) of met heel weinig kneden tot een mooi broodje te komen.
Als het om heel weinig kneden gaat heeft Ken Forkish een paar mooie video's hoe hij dat aanpakt.
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... z69kpmUzBI
Heb zelf een dikke kneder staan maar gisteren heb ik met de hand zijn Saterday Whole Wheat brood gemaakt, en pizzadeeg en ik stond er verbaasd van hoe weinig je echt aan dat deeg hoeft te zitten terwijl het een mooie structuur krijgt.
Er is een mooie boek van, ook Flour Water Salt Yeast genoemd, wat mij betreft zwaar aanbevolen voor mensen die met weinig moeite mooie broodjes willen maken. Ik kan natuurlijk niet voor iedereen bepalen hoe deze methode bevalt, maar de beschrijvingen in het boek staan mij erg aan, terwijl ik toch al hele stapels boeken in de kast heb staan en ook al jaren bak. Enig dingetje: hydratatie misschien iets naar beneden bijstellen voor Europees meel.
Voor vier broden in de week zou ik het geld in de knip houden en alleen een grote mengkom kopen. Kan een mooie twaalf liter emmer zijn, of een grote pan. Ik heb het gisteren gewoon in een Ikea blanda blank schaal gedaan, maar iets groter is misschien wel handig.
Wil
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl ... rtest.html
Ik weet niet of je telkens EEN brood kneedt en bakt of meerdere op een dag. Als het telkens een is kan een simpele tweedehands bbm al uitkomst bieden.
Je kan je ook eens verdiepen in methodes om zonder (no knead) of met heel weinig kneden tot een mooi broodje te komen.
Als het om heel weinig kneden gaat heeft Ken Forkish een paar mooie video's hoe hij dat aanpakt.
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... z69kpmUzBI
Heb zelf een dikke kneder staan maar gisteren heb ik met de hand zijn Saterday Whole Wheat brood gemaakt, en pizzadeeg en ik stond er verbaasd van hoe weinig je echt aan dat deeg hoeft te zitten terwijl het een mooie structuur krijgt.
Er is een mooie boek van, ook Flour Water Salt Yeast genoemd, wat mij betreft zwaar aanbevolen voor mensen die met weinig moeite mooie broodjes willen maken. Ik kan natuurlijk niet voor iedereen bepalen hoe deze methode bevalt, maar de beschrijvingen in het boek staan mij erg aan, terwijl ik toch al hele stapels boeken in de kast heb staan en ook al jaren bak. Enig dingetje: hydratatie misschien iets naar beneden bijstellen voor Europees meel.
Voor vier broden in de week zou ik het geld in de knip houden en alleen een grote mengkom kopen. Kan een mooie twaalf liter emmer zijn, of een grote pan. Ik heb het gisteren gewoon in een Ikea blanda blank schaal gedaan, maar iets groter is misschien wel handig.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Boldoran
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 14:33
Re: wat is mijn beste optie
ik ga denk een 2de hands bbm op de kop tikken, is het merk Kenwood redelijke kwaliteit?
- Koos de bakker
- Deegroller
- Berichten: 297
- Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29
Re: wat is mijn beste optie
Ik bak dagelijks in de bbm van de Aldi/Lidl. Deze AFK bbm's zijn voor minder dan twee tientjes te koop op Marktplaats. Ik bak ongeveer 10 broden per week en dan gaat een AFK ongeveer 5 jaar mee. Een betere prijs - kwaliteit verhouding bestaat niet. En ik spreek over meer dan 10 jaar ervaring als broodbakker voor mijn gezin.Boldoran schreef:ik ga denk een 2de hands bbm op de kop tikken, is het merk Kenwood redelijke kwaliteit?
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.
- Boldoran
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 14:33
Re: wat is mijn beste optie
iemand in mijn omgeving heeft nog een Kenwood BM 300 staan, wil er 25euro voor hebben, vrijwel nieuw in doos (al is het wel een oudje volgens mij)
- Boldoran
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 5
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 14:33
Re: wat is mijn beste optie
even een update, ik heb de BBM opgehaald, wat raden jullie aan, na het kneden eruit halen, of 1ste rijs door de machine laten doen?
~Danny
~Danny
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: wat is mijn beste optie
Hangt er van af hoe laat je wil opstaan...
Die 1e rijs is nog een uur langer uitslapen... :2th:
Ik zou toch zo iets hebben van wat ik de machine kan laten doen...
Ik lui??
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.