Pagina 1 van 1

Planeetmenger vragen

Geplaatst: wo 10 jul 2019, 10:46
door Proost
Op dit moment ben ik ook met enige spoed op zoek naar een nieuwe machine. Een planeetmenger om specifiek te zijn. Mijn Kenwood planeetmenger is namelijk na 10 jaar dienst doorgebrand en zit nu dus even zonder. Reden van doorbranden is waarschijnlijk dat het zware werk mbt deeg hem echt teveel is geworden. Vandaar dat ik ook op zoek ben gegaan naar een krachtigere machine die dit makkelijk aan kan.

Al ruim een jaar op zoek geweest naar een goede en betaalbare tweedehands Hobart maar die zijn amper te betalen of toe aan een grote beurt. Kennelijk zijn ze wel heel goed, vandaar dat ik specifiek op Hobart planeetmengers gezocht heb. Een maat van me heeft er een van zijn opa die vroeger bakker was. Dat ding is al dik 60 jaar oud en heeft nooit dienst geweigerd. Maar enfin, dat wordt m niet ben ik bang.

Daarom was mijn oog gevallen op de Maxima MPM 10. Qua werking en looks lijkt het veel op een Hobart. Kan zowel deeg kneden als eiwitschuimkloppen en beslag mixen (wat elke planeetmenger kan natuurlijk). Ik was vooral eigenlijk benieuwd naar de gebruikerservaringen tot nu toe. Las dat verschillende forumleden hem hebben. Maar wellicht zijn daar nieuwe inzichten bij gekomen.

Mijn vraag aan de Maxima gebruikers (en met name die van de MPM 10). Als je vandaag een nieuwe planeet menger zou kopen. Zou je dan nogmaals voor de Maxima gaan? Zou jij hem mij aanraden of toch niet?

Ik gebruik hem gemiddeld een keer per week. We maken hier vooral pizza en brooddeeg en regelmatig ook banket (cakebeslag, eiwit schuim etc).
Budget wilde ik zo rond de €500 houden als het even kan. Nieuw of tweedehands maakt me niet zo veel uit.
(oh ja, en hij moet op 230V draaien).
En even voor de duidelijkheid. Ik ben dus op zoek naar een echte allrounder. Niet enkel een kneedmachine voor deeg.

Hoor het graag

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: wo 10 jul 2019, 12:18
door BakkerGerrit
Hoeveel deeg kneed je per keer?

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: wo 10 jul 2019, 12:29
door Proost
Dat verschilt nog eens. Voor pizzadeeg is het meestal 2 tot 3kg, voor stokken kan het 2.5 zijn. Brood meestal iets minder.
Wil er in ieder geval ook eiwit mee kunnen kloppen voor de wat kleinere hoeveelheden van zeg 5 eieren. Maar dat is geen dealbreaker want daar zou ik evt ook een handmixer voor kunnen aanschaffen.

In die zin heb ik dus liever iets aan overcapaciteit dan dat ik tekort kom. Heb ook even aan de 7L gedacht maar die is qua bouw ook wat minder stevig en krachtig als die van 3L meer.

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: wo 10 jul 2019, 22:51
door Levinebaktbrood
Voor de hoeveelheid deeg dat je wilt kneden is de 7 liter sowieso te klein. Ik heb de MPM7 liter en ben daar heel tevreden over, gebruik de machine wekelijks voor kleinere brooddegen. Op mijn blog kan je een verslagje lezen.

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: do 11 jul 2019, 00:29
door bakplaat
Hier gebruik ik tot volle tevredenheid alweer ruim 2 jaar de Maxima MPM 10, (10 liter inhoud), destijds vervangen voor mijn overleden Kenwood.


Afbeelding

Ook ik ben lang op zoek geweest naar een Hobart (in mijn professionele bakkerstijd veelvuldig gebruikt) maar er is nauwelijks aanbod, of voor mijn budget onbetaalbaar. Bijkomend voordeel van deze machine is, dat hij standaard geleverd wordt met een spiraalkneedhaak. De machine wordt hier regelmatig gebruikt en zeker niet alleen voor brooddegen.

Ik zou hem zeker aanbevelen...veel machine voor een bescheiden bedrag, met nagenoeg dezelfde eigenschappen als die van een Hobart.

Zie ook mijn fotoalbum over de MPM 10

Hier ook nog een voorbeeld van enkele van mijn taarten, gemaakt met deze machine:

Slagroomtaart:

Afbeelding

Nog een Slagroomtaart en een fruitvlaai gemaakt van linzerdeeg:

Afbeelding

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: do 11 jul 2019, 10:24
door Proost
@ Levine: Ik had het gelezen ja. Mooi om te zien. Bedankt.
@bakplaat: Goed om te horen. Lukt kleinere hoeveelheden ook goed met deze machine? Hij ziet er op jouw aanrecht een stuk kleiner uit dan dat ik me voorgesteld had.
Maar als jij vandaag een nieuwe zou moeten aanschaffen zou je opnieuw dezelfde kiezen begrijp ik? :) :)

Had ik ook nog een vraag over het onderhoud van deze types machines. Doe je dit zelf? (ik was dat namelijk wel van plan) En zo ja, wat houd dit in? Ik had begrepen dat het met name de vetbak bijhouden is.
Als ik het zo lees zit het vwb de duurzaamheid nog wel goed.

Ik had ook nog even verder gekeken en van de merken Hendi, Multinox en Combisteel zijn er soortgelijke machines. Deze hebben dan wel weer een optie om uit te breiden met een pastawals of gehaktmolen (als je die gebruikt). Zijn ook wel weer iets duurder. Iemand een idee of er nog een verschil in kwaliteit zit tussen deze merken?

Zo niet, ga ik deze week ook voor de MPM10.

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: vr 12 jul 2019, 02:56
door bakplaat
Hallo Proost

Het is idd. mogelijk met de MPM 10 wat kleinere (brood) degen met toch wel minimaal 500/600 gram bloem/meel te kneden.

Afbeelding


Gebruik bij voorkeur vooral bij wat grotere degen, koud water/melk, ivm. met de wrijvingswarmte die tijdens het kneden ontstaat en snel kan oplopen, zeker onder zomerse omstandigheden. Een deeg temperatuur van 25 °C. is ideaal.

Afbeelding

De machine vergt slechts weinig onderhoud, ik beperk dat zelf door het af en toe invetten van de bewegende delen van de komlift, maar via Maxima kun je indien je dit nodig acht, bij veelvuldig gebruik een jaarlijks onderhoudscontract aan huis mee bestellen.

Door zijn afmetingen (H. 60 cm. x B.40 cm.) moet je er wel rekening mee houden, dat je 'm niet zo maar op je aanrecht onder een keukenkastje neer zet. Bij mij staat ie in het schuurtje aan het huis op een stevige ondergrond/werkblad en met een paar kastjes uit onze vorige keuken, is de ruimte compleet.

Afbeelding

Mocht je tot aanschaf besluiten en als je de MPM 10 eenmaal thuis en in gebruik hebt, verneem ik graag je ervaringen er mee.
Tenslotte wens ik je veel succes met en plezier van deze fijne machine. :thumbup:

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: vr 12 jul 2019, 20:29
door Peetje
Beste Proost,

ik had een Maxima 7 liter planeetmenger. Na ongeveer 2 jaar kocht ik daarbij een kneedhaak (deze is nu standaard). Ik ben nooit tevreden geweest. Zelfs (achteraf) niet over mixen. Mijn mixer van moulinex (van de Action) is beter dan de Maxima 7 liter....
Pijnlijk was dat. Hij is uiteindelijk na ongeveer 4 jaar doorgebrand, omdat ik hem te zwaar belaste met brooddeeg. Dat kan hij eigenlijk gewoon niet was mijn ervaring. Nooit een vliesje kunnen maken van mijn deeg.

Ik heb nu een Bakkerswereld kneder (BW 5 heet hij geloof ik), fantastisch ding! Prachtig deeg! Zoiets nog niet gezien met de maxima.

Ik zal misschien niet zeggen dat je geen Maxima moet kopen, maar doe dan geen planeetmenger, tenminste niet volgens mijn ervaring. Ik zou dan eerder een spiraalkneder van maxima kopen en een losse handmixer erbij. En als je wel meer geld uit wilt geven, dan een BW 5....

Succes met knopen doorhakken!

Groet, Petra

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: za 13 jul 2019, 15:51
door Proost
De MPM 10 is besteld. Wordt maandag geleverd. Ik ben erg benieuwd. Ik zal de ervaringen hier posten.
Bedankt voor de informatie en tips. :)

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: di 16 jul 2019, 16:34
door Proost
De MPM is in huis en gelijk maar even uitgeprobeerd met het recept van bakplaat. Zie hier onder het resultaat:

Afbeelding

Ik moet zeggen dat ik hier nog niet helemaal mee tevreden ben. Vind de broodjes wat bleek. ben benieuwd naar de binnenkant maar nu nog te warm om te eten.

Al is het maar net van welke kant je de foto neemt ;)
Afbeelding

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: di 16 jul 2019, 16:34
door Proost
De MPM is in huis en gelijk maar even uitgeprobeerd met het recept van bakplaat. Zie hier onder het resultaat:

Afbeelding

Ik moet zeggen dat ik hier nog niet helemaal mee tevreden ben. Vind de broodjes wat bleek. ben benieuwd naar de binnenkant maar nu nog te warm om te eten.

Al is het maar net van welke kant je de foto neemt ;)
Afbeelding

Volgende keer maak ik ze wel een stuk groter. Vind deze maar wat aan de kleine kant.

Overigens viel het me wel op dat het deeg redelijk omhoog kruipt over de C haak. Is dat normaal of kan ik daar wat tegen doen? Mijn andere mixer had dat bij sommige degen ook.

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: wo 17 jul 2019, 21:26
door bakplaat
Proficiat met je nieuwe machine Rick en veel succes ermee :thumbup:

Je broodjes zien er voor de eerste keer met je nieuwe machine best wel redelijk uit Rick, maar ze mogen een volgende keer best wel wat meer kleur hebben.

Wat betreft de grootte waarvan je zegt dat je ze aan de kleine kant vindt, laat ze voortaan iets langer rijzen, maar voorkom dat ze 'overrijzen'

Het viel je ook op, dat je deeg nogal omhoog kruipt over de spiraalhaak, daar heb ik eigenlijk zelf geen last van, ik draai keurige degen waarvan gemakkelijk een vliesje te trekken is.

Afbeelding

Vermoedelijk is de oorzaak van dit omhoog kruipen, dat het deeg wat al te stevig was. Gebruik dus iets meer vocht, is mijn advies hierover.

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: vr 19 jul 2019, 11:00
door Proost
Bedankt voor de tips Cor.
Aanvankelijk heb ik ze ook een uur laten narijzen maar toen waren ze dus overrezen en zakte ze in elkaar. Ik heb ze toen opnieuw opgebold en een dik half uur laten rijzen . Wellicht een keer extra platdrukken om overrijzen te voorkomen.

En extra kleur? Langer bakken dan? Qua smaak en mondgevoel waren ze prima. Wellicht mochten ze wat luchtiger maar achteraf een prima eerste poging.

Re: Planeetmenger vragen

Geplaatst: vr 19 jul 2019, 22:40
door bakplaat
Bedenk Rick, dat iedere (huishoud)oven verschillend is en daardoor is de temperatuur nooit zo precies in te stellen, als de ovens in de professionele bakkerijen, je kunt evt. de temp. van jouw oven wat hoger instellen en dezelfde baktijd voor je broodjes aanhouden. Door ze regelmatig te bakken ervaar je op den duur de juiste temperatuur en worden jouw broodjes en alle andere baksels steeds mooier van kleur.

Wat de luchtigheid betreft, is het wat moeilijker om de enigszins sponzige structuur van de broodjes van de warme bakker te evenaren. Die hebben daar speciale/uitgekiende broodmixen voor.
Maar als je zoals je zelf zegt, dat zowel smaak als mondgevoel prima waren, kun je wat mij betreft tevreden zijn. :thumbup: