Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
- BakkerSander
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 16
- Lid geworden op: vr 28 feb 2020, 15:46
- Locatie: Zeist
Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Voor mijn KA Artisan (5KSM175) wil ik een andere deeghaak kopen. Het gaat dan om de JP12 of JP12A via SuperDoughhook. Heeft iemand ervaring met deze deeghaak? Is deze spiraalvormige deeghaak beter dan de standaard C-vormige deeghaak die is meegeleverd?
Ik ben mij ervan bewust (na het lezen van de mixer-test) dat een spiraalkneder beter is voor brooddeeg dan een planetaire mixer. Echter naast brooddeeg, wordt de mixer ook ingezet voor patisserie. Mijn keuken is niet zo groot dat ik twee machines neer kan zetten
Ik merk wel dat mij KA in combinatie met de C-vormige deeghaak het lastig heeft met brooddeeg. 500 gram meel/bloem gaat prima, maar 800 gram is te zwaar op stand 2. Hij loopt dan zelfs vast. Boekje geeft aan dat hij deze hoeveelheid wel aan zou moeten kunnen. Zet ik de machine op stand 3 dan is dit probleem niet/minder, maar dat zou slecht voor de machine zijn. Ik kies er tot nu toe dan ook voor om het deeg in twee keer te kneden. De KA wordt dan wel warm, maar niet heet. Heeft dit probleem met de KA te maken? Wordt het probleem opgelost door een spiraalvormige deeghaak te gebruiken i.p.v. de C-vormige deeghaak?
Alle tips zijn welkom
Ik ben mij ervan bewust (na het lezen van de mixer-test) dat een spiraalkneder beter is voor brooddeeg dan een planetaire mixer. Echter naast brooddeeg, wordt de mixer ook ingezet voor patisserie. Mijn keuken is niet zo groot dat ik twee machines neer kan zetten
Ik merk wel dat mij KA in combinatie met de C-vormige deeghaak het lastig heeft met brooddeeg. 500 gram meel/bloem gaat prima, maar 800 gram is te zwaar op stand 2. Hij loopt dan zelfs vast. Boekje geeft aan dat hij deze hoeveelheid wel aan zou moeten kunnen. Zet ik de machine op stand 3 dan is dit probleem niet/minder, maar dat zou slecht voor de machine zijn. Ik kies er tot nu toe dan ook voor om het deeg in twee keer te kneden. De KA wordt dan wel warm, maar niet heet. Heeft dit probleem met de KA te maken? Wordt het probleem opgelost door een spiraalvormige deeghaak te gebruiken i.p.v. de C-vormige deeghaak?
Alle tips zijn welkom
- Koekie30
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 11
- Lid geworden op: ma 17 feb 2020, 23:02
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Ik heb die deeghaak 12 aangeschaft en heb dezelfde KA. De ervaring dat de machine die hoeveelheid deeg niet aankan heb ik niet. Gaat prima op stand 2 en raakt niet oververhit. Heb de speciale deeghaak gekocht omdat mijn brooddeeg "omhoogkruipt" langs de KA-haak en dus niet meer kneedt. Heb de spiraalhaak pas 1 keer gebruikt en het brooddeeg kruipt ook met deze haak op een gegeven moment omhoog zodat je het apparaat even uit moet zetten om het deeg terug te duwen in de kom. Maar zoals gezegd, nog maar 1x gebruikt.... misschien dat het met een anders samengesteld deeg beter gaat.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Goede haak. Machine kan het alleen niet aan. Raad aan max 500 Gr meel. ( Mijn ka is al ter reparatie geweest)
- BakkerSander
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 16
- Lid geworden op: vr 28 feb 2020, 15:46
- Locatie: Zeist
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Ik ben benieuwd naar je ervaringen als je de haak een paar keer gebruikt hebt! Gek dat jouw KA (dezelfde dus) er geen problemen mee heeft en die van mij en van Vitamine C weer wel. Zo lees ik het dus meer verschillende fora. Zelfde apparaat en verschillen in vermogen/kwaliteit. Misschien toch maar eens een filmpje maken en opsturen naar KA.Koekie30 schreef: ↑do 05 mar 2020, 16:11 Ik heb die deeghaak 12 aangeschaft en heb dezelfde KA. De ervaring dat de machine die hoeveelheid deeg niet aankan heb ik niet. Gaat prima op stand 2 en raakt niet oververhit. Heb de speciale deeghaak gekocht omdat mijn brooddeeg "omhoogkruipt" langs de KA-haak en dus niet meer kneedt. Heb de spiraalhaak pas 1 keer gebruikt en het brooddeeg kruipt ook met deze haak op een gegeven moment omhoog zodat je het apparaat even uit moet zetten om het deeg terug te duwen in de kom. Maar zoals gezegd, nog maar 1x gebruikt.... misschien dat het met een anders samengesteld deeg beter gaat.
Ik neem aan dat je bedoelt dat je machine de hoeveelheid meel van 800gr. ook niet aankan? Is je KA ter reparatie geweest nadat hij teveel meel moest kneden?Vitamine C schreef: ↑do 05 mar 2020, 16:36 Goede haak. Machine kan het alleen niet aan. Raad aan max 500 Gr meel. ( Mijn ka is al ter reparatie geweest)
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Ja 800gr meel is gewoon teveel.
Ka ging kop steeds losser van zitten. Gebruik ik nu vooral voort slagroom etc.
Soiraalkneder voor deeg.
Oh als je toch met ka wilt kneden zou ik hoog hydratatie deeg makkelijker voor machine.
Ka ging kop steeds losser van zitten. Gebruik ik nu vooral voort slagroom etc.
Soiraalkneder voor deeg.
Oh als je toch met ka wilt kneden zou ik hoog hydratatie deeg makkelijker voor machine.
- Bakker Henk
- Deegroller
- Berichten: 285
- Lid geworden op: zo 11 aug 2013, 01:11
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Het verschil tussen de 2 deeghaken lijkt het materiaal.
JP12 is van aluminium / zinkverbinding, gepolijst € 42,95
JP12A is roestvrij staal, gepolijst € 95,95
Ik heb de JP12 voor de Artisan alweer enkele jaren. Ik gebruik hem wel eens, maar niet vaak. Dan inderdaad liever niet bij een stijf deeg. Nadeel, vind ik, dat er geen schijf boven zit zoals bij de originele kneder van KA. Dus het deeg kan gemakkelijker gaan "klimmen".
JP12 is van aluminium / zinkverbinding, gepolijst € 42,95
JP12A is roestvrij staal, gepolijst € 95,95
Ik heb de JP12 voor de Artisan alweer enkele jaren. Ik gebruik hem wel eens, maar niet vaak. Dan inderdaad liever niet bij een stijf deeg. Nadeel, vind ik, dat er geen schijf boven zit zoals bij de originele kneder van KA. Dus het deeg kan gemakkelijker gaan "klimmen".
- BakkerSander
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 16
- Lid geworden op: vr 28 feb 2020, 15:46
- Locatie: Zeist
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Ik blijf het bijzonder vinden dat 800 gram meel te veel zou zijn terwijl KitchenAid aangeeft dat dat zou moeten kunnen met deze machine.
Ik heb besloten om de machine te retourneren en de 7580 te proberen.
Ik heb besloten om de machine te retourneren en de 7580 te proberen.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Zou inderdaad voor zwaardere machine gaan. Maar ja je kan de gok altijd wagen.BakkerSander schreef: ↑zo 08 mar 2020, 18:57 Ik blijf het bijzonder vinden dat 800 gram meel te veel zou zijn terwijl KitchenAid aangeeft dat dat zou moeten kunnen met deze machine.
Ik heb besloten om de machine te retourneren en de 7580 te proberen.
- Inge
- Jongste bediende
- Berichten: 29
- Lid geworden op: zo 02 feb 2020, 16:14
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Ik heb ook een tijd gewikt en gewogen maar uiteindelijk toch de 7580 gekocht. Afgelopen weekend zachte bolletjes, appeltaart deeg en pastadeeg ermee gekneed en ik was onder de indruk van de stilte en hoe het deeg gekneed wordt. Het deeg komt zeker niet omhoog. Na 1 weekend nog geen spijt en ben ik blij dat ik dit model heb besteld.
- BakkerSander
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 16
- Lid geworden op: vr 28 feb 2020, 15:46
- Locatie: Zeist
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Ik heb de 7580 vandaag binnen gekregen. Wat een verschil met 5ksm175! Inderdaad een stuk stiller, maar nog belangrijker hij kan het deeg met gemak aan.Inge schreef: ↑ma 09 mar 2020, 22:15 Ik heb ook een tijd gewikt en gewogen maar uiteindelijk toch de 7580 gekocht. Afgelopen weekend zachte bolletjes, appeltaart deeg en pastadeeg ermee gekneed en ik was onder de indruk van de stilte en hoe het deeg gekneed wordt. Het deeg komt zeker niet omhoog. Na 1 weekend nog geen spijt en ben ik blij dat ik dit model heb besteld.
Als ik kijk naar de prijs dan zat er €200 tussen beide machines. Nu had ik voor de 175 nog de RVS superdoughhook willen bestellen. Dus ik ben nu in totaal €100 meer kwijt, maar heb er voor mijn gevoel veel meer machine voor terug gekregen (zover ik dat kan beoordelen na 1 keer gebruik).
- Inge
- Jongste bediende
- Berichten: 29
- Lid geworden op: zo 02 feb 2020, 16:14
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Wat goed om te horen. Dan ben ik ook blij met mijn keuze als ik dit zo hoor :-)
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Zeker geen verkeerde keuze.
- Deeghaak
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 11
- Lid geworden op: do 30 apr 2020, 08:15
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Ik heb deze haak ook gebruikt op een KA Artisan 5ksm175 en bij ons is het helaas misgegaan. We deden er over het algemeen geen zware deegsoorten in oa voor pizza's maar de machine heeft het met deze haak duidelijk zwaarder dan met de standaard haak. Maximale hoeveelheid die we gebruiken is 500 gram bloem maar bij het kneden van een volkoren deeg is het misgegaan. De KA werd veel warmer dan normaal en begon ook te stinken. Na het laten afkoelen van de KA werkt hij nog wel maar de motor maakt een vreemd geluid en wordt nu ook snel warm. We hebben 'm uit elkaar gehaald en alle tandwielen zijn nog intact zelfs het kunststof tandwiel dat normaal gesproken als eerste kapot gaat (zo bedoeld door KA) maar de motor loopt niet goed meer en wordt heel snel warm.
Deze haak zorgt voor beter deeg dan de originele haak maar is wel een zwaardere belasting voor de KA.
Deze haak zorgt voor beter deeg dan de originele haak maar is wel een zwaardere belasting voor de KA.
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4006
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Ik denk dat al die leveranciers van planetaire mixers leugens verkopen.
De kleine KitchenAid is gewoon niet goed voor deeg en gaat dus stuk bij enige belasting. Als je er een betere kneedhaak in stopt is ie alleen sneller stuk.
Ik ken vrij veel mensen met een Kenwood cooking chef, dat gaat wel iets beter maar is ook niet helemaal vrij van kuren, en nog duur ook.
Over Bear moeten we het maar niet meer hebben. Ik heb er zelf een die al een jaar of 7 a 8 meegaat, maar over de nieuwere machines hoorden we hier ook heel wat horrorstories. Distributeur die vond dat je er niet mee moest kneden, en een fabrikant die hem juist aanprijst vanwege zijn degelijkheid. Duur en niet betrouwbaar. Zolang ie het doet kneedt ie wel goed :-)
Vreemde eend in de bijt is de Ankarsrum. Schijnt wel behoorlijk degelijk te zijn en heeft hoge capaciteit. Het kneden heeft alleen wat meer aandacht nodig dan een spiraal- of planetaire mixers, daar moet je wel zin in hebben (ik niet dus, maar dat zegt niets over de kwaliteit)
En verder heb je dan natuurlijk een hele hoop spiraalkneders waarmee je inderdaad alleen kan kneden. Maxima (vrij groot maar goedkoop), Famag (kleiner en betaalbaar, maar ook daar hebben enkele mensen wel commentaar op) en de wat grotere stevige kneders van bakkerswereld en Rofco.
Om het maar niet te hebben over een eindeloze reeks merken waarvan je echt niet weet of ze uit China of italie komen en of ze een beetje betrouwbaar zijn.
Wil je vooral kneden, koop dan een betaalbare spiraalkneder, en een elcheapo mixer voor de slagroom, tenzij je geld genoeg heb, dan koop je gewoon een spiraalkneder EN een sjieke Kitchenaid.
Wil
De kleine KitchenAid is gewoon niet goed voor deeg en gaat dus stuk bij enige belasting. Als je er een betere kneedhaak in stopt is ie alleen sneller stuk.
Ik ken vrij veel mensen met een Kenwood cooking chef, dat gaat wel iets beter maar is ook niet helemaal vrij van kuren, en nog duur ook.
Over Bear moeten we het maar niet meer hebben. Ik heb er zelf een die al een jaar of 7 a 8 meegaat, maar over de nieuwere machines hoorden we hier ook heel wat horrorstories. Distributeur die vond dat je er niet mee moest kneden, en een fabrikant die hem juist aanprijst vanwege zijn degelijkheid. Duur en niet betrouwbaar. Zolang ie het doet kneedt ie wel goed :-)
Vreemde eend in de bijt is de Ankarsrum. Schijnt wel behoorlijk degelijk te zijn en heeft hoge capaciteit. Het kneden heeft alleen wat meer aandacht nodig dan een spiraal- of planetaire mixers, daar moet je wel zin in hebben (ik niet dus, maar dat zegt niets over de kwaliteit)
En verder heb je dan natuurlijk een hele hoop spiraalkneders waarmee je inderdaad alleen kan kneden. Maxima (vrij groot maar goedkoop), Famag (kleiner en betaalbaar, maar ook daar hebben enkele mensen wel commentaar op) en de wat grotere stevige kneders van bakkerswereld en Rofco.
Om het maar niet te hebben over een eindeloze reeks merken waarvan je echt niet weet of ze uit China of italie komen en of ze een beetje betrouwbaar zijn.
Wil je vooral kneden, koop dan een betaalbare spiraalkneder, en een elcheapo mixer voor de slagroom, tenzij je geld genoeg heb, dan koop je gewoon een spiraalkneder EN een sjieke Kitchenaid.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- jesse
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: wo 21 apr 2021, 22:05
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Topic doorgelezen.
Ik heb de kitchenaid mini, maar na het zien van diverse filmpjes, denk ik dat het met de superdeeghaak beter zou moeten gaan, maar sloop ik wellicht de Kitchenaid?
Kortom, kan ik beter gewoon met de huidige standaard haak blijven mengen en wat met de hand nakneden, of toch de super deeg haak kopen?
Ik heb de kitchenaid mini, maar na het zien van diverse filmpjes, denk ik dat het met de superdeeghaak beter zou moeten gaan, maar sloop ik wellicht de Kitchenaid?
Kortom, kan ik beter gewoon met de huidige standaard haak blijven mengen en wat met de hand nakneden, of toch de super deeg haak kopen?
- Gebaxke
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
In dit filmpje zie perfect waarom een spiraalhaak niet in een kleine kitchenaid machine hoort
https://youtu.be/JByyg73E6w8
https://youtu.be/JByyg73E6w8
- ChrisK
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 7
- Lid geworden op: zo 11 mei 2014, 21:26
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Deze haak heb ik nu een paar jaar; moet zeggen dat ik er erg tevreden mee ben. Hij geeft de machine inderdaad meer op z’n ‘donder’ dan de orginele haak. Logisch, want deze kneed wel en die andere niet echt ;-). Wel goed in de gaten houden en niet veel meer dan 500 gram bloem bij lage hydratatie tot 750 bij hogere hydratatie.
Voor grotere hoeveelheden heb ik een spiraalkneder staan, maar die kan kleine deegjes weer niet echt aan.
Voor grotere hoeveelheden heb ik een spiraalkneder staan, maar die kan kleine deegjes weer niet echt aan.
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Als je de Kitchenaid mini hebt dan past de deeghaak JP12/JP12A er niet op. Die zijn voor de KA's met een kom van 4,8 liter. De mini heeft een kom van 3,3 liter. Voor de mini is er volgens mij geen andere haak.
Sowieso moet je je afvragen of je wel brooddeeg in de mini wil kneden. In de KA's met kom van 4,8 liter kan je met moeite deeg kneden van 500 gram bloem. In de mini kan je dus geen 500 gram bloem gebruiken, dan ga je eerder naar 350-400 gram. De mini is leuk voor patisserie, maar niet voor brood. Sorry
Sowieso moet je je afvragen of je wel brooddeeg in de mini wil kneden. In de KA's met kom van 4,8 liter kan je met moeite deeg kneden van 500 gram bloem. In de mini kan je dus geen 500 gram bloem gebruiken, dan ga je eerder naar 350-400 gram. De mini is leuk voor patisserie, maar niet voor brood. Sorry
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- jesse
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: wo 21 apr 2021, 22:05
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Je moet dan idd de 9 gebruiken, had ik uitgezocht, nja ik denk dat het ik het nog heel even aankijk met de huidige deeghaak, in het filmpje zie je inderdaad dat hij wel behoorlijke klappen krijgt (de kop)
Het kneden gaat opzich wel met de standaard deeghaak, maar ik zal gewoon erna even nog met de hand moeten nakneden, dus ik denk 15 min kneden met de machine en dan nog even 5 minuten met de hand nakneden, kijken of de resultaten dan beter worden. Ik draai het deeg ook vaak even en maak het goed los van de rand.
Overigens lukt het me nu ook wel om een redelijk fatsoenlijk brood te krijgen, maar het kan altijd beter.
De grote kitchenaid had achteraf wellicht een iets betere oplossing geweest, aan de andere kant, ik gebruik hem ook voor het bakken van koek en taart en mijn aanrecht is anders erg vol.
Een spiraalkneder is natuurlijk de beste oplossing, maarja die moet ik dan in een andere ruimte zetten en dat staat niet echt in lijn met mijn bak doelstellingen, een dergelijke aanschaf.
Overigens Levine, de recepten uit jouw boek, kan ik wel maken in de Mini (qua deeg kan dat wel) los van de vraag of de mini het beste is voor deeg (kwam na het aanschaffen ervan er pas achter dat naast koek, ook brood bakken wel leuk is.)
Het kneden gaat opzich wel met de standaard deeghaak, maar ik zal gewoon erna even nog met de hand moeten nakneden, dus ik denk 15 min kneden met de machine en dan nog even 5 minuten met de hand nakneden, kijken of de resultaten dan beter worden. Ik draai het deeg ook vaak even en maak het goed los van de rand.
Overigens lukt het me nu ook wel om een redelijk fatsoenlijk brood te krijgen, maar het kan altijd beter.
De grote kitchenaid had achteraf wellicht een iets betere oplossing geweest, aan de andere kant, ik gebruik hem ook voor het bakken van koek en taart en mijn aanrecht is anders erg vol.
Een spiraalkneder is natuurlijk de beste oplossing, maarja die moet ik dan in een andere ruimte zetten en dat staat niet echt in lijn met mijn bak doelstellingen, een dergelijke aanschaf.
Overigens Levine, de recepten uit jouw boek, kan ik wel maken in de Mini (qua deeg kan dat wel) los van de vraag of de mini het beste is voor deeg (kwam na het aanschaffen ervan er pas achter dat naast koek, ook brood bakken wel leuk is.)
- Gebaxke
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: zo 16 jul 2017, 10:57
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Als je minder lang wilt kneden en niet met de hand kan een autolyse uitkomst bieden.
Bij een autolyse zonder de gist kan de kneed tijd ingekort worden.
Zie voor een goede uitleg; https://broodsmakelijk.nl/glossarium/n ... s/autolyse
Bij een autolyse zonder de gist kan de kneed tijd ingekort worden.
Zie voor een goede uitleg; https://broodsmakelijk.nl/glossarium/n ... s/autolyse
- jesse
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: wo 21 apr 2021, 22:05
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
Inmiddels heb ik de grotere 4,8 L Kitchenaid aangeschaft. Deze kan ook wel beter deeg kneden heb ik het idee. Gewoon iets harder zetten en laatste stukje met de hand even goed nakneden levert best aardige resultaten op heb ik het idee.
- Martin46
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 6
- Lid geworden op: do 27 jan 2022, 18:39
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
nu lees zoveel over kneed haken, maar mijn vraag is het verschil( niet aan de machine maar aan het brooddeeg) of je wekt met een C haak of een spiraalhaak
- Lang delfje
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 52
- Lid geworden op: za 12 sep 2020, 12:56
Re: Ervaringen deeghaak JP12/JP12A?
De gewone haak is voor boterdeeg.
De spiraalhaak is voor brooddeeg.
De spiraalhaak is voor brooddeeg.