Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Over ovens in alle soorten en maten
Gebruikersavatar
Door Pierre Ferson
#59617
ik heb pas een nieuwe keuken gekocht met een STEAMBAKE OVEN (AEG)
nu heb ik geen enkel idee hoe je met deze oven brood bakt
de beschrijving is erg vaag en er is wel een filmpje beschikbaar op hun website maar ook dit geeft geen volledige uitleg
enkel hoe makkelijk het is

de hamvraag is als ik bak in bakblikken
- hoe lang moet ik voorverwarmen
- valt de verwarmingsspiraal automatisch uit (het lampje blijft branden)
- of moet ik na verloop van tijd een andere bankinstelling gebruiken

bij mijn eerst poging had ik na 5 min voorverwarmen al flink stoom in de oven (op 6 min ging het lampje van voorverwarming al uit en heb ik het brood ingeschoten)
maar na het inschieten van het brood geen stoom meer gezien
ook was het brood van onder niet bruin gebakken en vervormd (aan de randen afgerond of opengescheurd)

alles moet je natuurlijk leren maar tips zijn van harte welkom
Gebruikersavatar
Door BakkerGerrit
#59618
Ik zou op dezelfde temperatuur beginnen als je zou doen zonder de stoom. En als het water verdampt is stopt het stomen vanzelf.
Gebruikersavatar
Door hermessy
#59623
Kan je zelf kiezen wanneer de stoomfunctie actief wordt? Het werkt een stuk beter als je deze pas activeert als de oven op temperatuur is, dan het brood er in en dan de stoomfunctie aan. Als je eerst stoom maakt en dan de deur opent om het brood er in te zetten ben je de stoom al weer kwijt voordat het product er profijt van heeft gehad.

- hoe lang moet ik voorverwarmen
Ik zou zeggen: totdat het indicatorlampje aangeeft dat de temperatuur bereikt is. Het hangt van de oven af of deze altijd aan is, of aan gaat bij juiste temperatuur of uit bij juiste temperatuur.

- valt de verwarmingsspiraal automatisch uit (het lampje blijft branden)
Zie voorgaande vraag/antwoord. Maakt het uit of deze aan of uit gaat? Als de oven maar zorgt dat de juiste temperatuur in de oven heerst?

- of moet ik na verloop van tijd een andere bankinstelling gebruiken
Dat kan ik me niet voorstellen. Misschien dat met het doorgeven van het typenummer van de oven meer info te achterhalen valt om je te helpen?
Gebruikersavatar
Door Pierre Ferson
#59626
hermessy schreef:
ma 26 mar 2018, 07:07
Kan je zelf kiezen wanneer de stoomfunctie actief wordt? Het werkt een stuk beter als je deze pas activeert als de oven op temperatuur is, dan het brood er in en dan de stoomfunctie aan. Als je eerst stoom maakt en dan de deur opent om het brood er in te zetten ben je de stoom al weer kwijt voordat het product er profijt van heeft gehad.

- hoe lang moet ik voorverwarmen
Ik zou zeggen: totdat het indicatorlampje aangeeft dat de temperatuur bereikt is. Het hangt van de oven af of deze altijd aan is, of aan gaat bij juiste temperatuur of uit bij juiste temperatuur.

- valt de verwarmingsspiraal automatisch uit (het lampje blijft branden)
Zie voorgaande vraag/antwoord. Maakt het uit of deze aan of uit gaat? Als de oven maar zorgt dat de juiste temperatuur in de oven heerst?

- of moet ik na verloop van tijd een andere bankinstelling gebruiken
Dat kan ik me niet voorstellen. Misschien dat met het doorgeven van het typenummer van de oven meer info te achterhalen valt om je te helpen?
merk AEG
het type is BEB351010M
Gebruikersavatar
Door Rik59
#59627
Het is een heteluchtoven waar je stoom bij kan voegen.

Ik heb hier ook een heteluchtoven, echter gebruik hem niet om brood te bakken maar gebruik mijn oven met onder en bovenwarmte.. (te slechte ervaringen met hetelucht).

AEG verkoopt het leuk... als ik met de plantenspuit wat water spuit in m'n oven heb ik ook stoom in m'n oven.

Hetelucht stel je 20 graden lager in dan nodig..
Gebruikersavatar
Door hermessy
#59630
Wat ik uit de handleiding haal zijn dit de door de leverancier aangegeven stappen:
- vul de uitsparing met 100 ml water
- zet het product in de oven
- selecteer Multihetelucht Plus met temperatuur 180 graden
- druk op toets Plus stoom
- wacht 35-40 minuten
Ik hoop dat dit voldoende resultaat geeft. De stoom komt eerder dan ik zelf zou willen maar mogelijk deze werkt beter dan helemaal geen stoom. Dat zou je uit moeten proberen.

Er wordt door de leverancier ontraden om de oven voor te verwarmen en dan pas water voor de stoomfunctie toe te voegen (in ieder geval wegens gevaar van verbranding door directe stoomvorming).
Pierre Ferson liked this
Gebruikersavatar
Door Pierre Ferson
#59631
hermessy schreef:
di 27 mar 2018, 06:59
Wat ik uit de handleiding haal zijn dit de door de leverancier aangegeven stappen:
- vul de uitsparing met 100 ml water
- zet het product in de oven
- selecteer Multihetelucht Plus met temperatuur 180 graden
- druk op toets Plus stoom
- wacht 35-40 minuten
Ik hoop dat dit voldoende resultaat geeft. De stoom komt eerder dan ik zelf zou willen maar mogelijk deze werkt beter dan helemaal geen stoom. Dat zou je uit moeten proberen.

Er wordt door de leverancier ontraden om de oven voor te verwarmen en dan pas water voor de stoomfunctie toe te voegen (in ieder geval wegens gevaar van verbranding door directe stoomvorming).
Yep,
Zo ga ik het de volgende keer proberen
mogelijk iets eerder in de oven zetten omdat het deeg bij het opwarmen ook nog zal rijzen, dat is een kwestie van uittesten
Ik laat iets weten

Voor roggebrood geven ze een heel andere procedure met 2 opeen volgende instellingen en temperaturen zelfs zonder stoom
In mijn vorige oven barstte het roggebrood van boven altijd open ik ga nu eerst hun procedure volgen, als het niet lukt probeer ik het eerst zoals alle andere broden
Of ik meld ik me weer
Gebruikersavatar
Door Pierre Ferson
#59632
Rik59 schreef:
ma 26 mar 2018, 19:35
Het is een heteluchtoven waar je stoom bij kan voegen.

Ik heb hier ook een heteluchtoven, echter gebruik hem niet om brood te bakken maar gebruik mijn oven met onder en bovenwarmte.. (te slechte ervaringen met hetelucht).

AEG verkoopt het leuk... als ik met de plantenspuit wat water spuit in m'n oven heb ik ook stoom in m'n oven.

Hetelucht stel je 20 graden lager in dan nodig..
deze oven heeft onderaan een uitholling waar je water in doet (koude oven) er zit een extra verwarmingsspiraal onder om dit snel tot stoom te vormen ik weet nog niet hoelang dit exact duurt

Ik probeer eerst eens uit wat Hermessy schreef
Gebruikersavatar
Door Pierre Ferson
#59633
in het filmpje zie je dat het brood pas word ingeschoven als de oven al vol stoom zit
maar ik kan de redenering van Hermessy wel volgen
of de werkwijze om eerst voor te verwarmen dan het brood inschieten en de stoomfunctie activeren hoewel je dan aan ovenwarmte verliest (te compenseren dor een 10 tal graten hoger voor te verwarmen en niet vergeten weer lager te zetten :!: )
beide het uitproberen waard
Gebruikersavatar
Door Pierre Ferson
#59658
Rik59 schreef:
ma 26 mar 2018, 19:35
Het is een heteluchtoven waar je stoom bij kan voegen.

Ik heb hier ook een heteluchtoven, echter gebruik hem niet om brood te bakken maar gebruik mijn oven met onder en bovenwarmte.. (te slechte ervaringen met hetelucht).

AEG verkoopt het leuk... als ik met de plantenspuit wat water spuit in m'n oven heb ik ook stoom in m'n oven.

Hetelucht stel je 20 graden lager in dan nodig..
de oven heeft in de bodem een uitholling zoals een dessertbord max 250 ml
voor brood raden ze aan om 100 ml te gebruiken
nadeel is werl het werkt enkel in de stand boen en onder warmte met hetelucht
Versleten bakblik?

Ik bak al een tijd mijn broden in twee BBM's een P[…]

Desem vraag

Tijdens de opstartfase van een desem gaat hij vaak[…]

Oud brood

Hallo broodbakkers en bakkerinnen, Lees af en toe[…]

Dank je. Bij mij blijft hij er los inzitten en sle[…]