Dag iedereen,
ik heb een houtoven op de kop kunnen tikken zoals je kan zien op bijgevoegde link:
http://bakovens.be/bakovens
Dit weekend probeerde ik hem voor de eerste keer uit. Normaal bak ik al jaren in de elektrische oven in de keuken maar ik wou dit zeker eens proberen.
Ik stookte de oven tot 180-190 graden en liet het brood er 45 min in. Resultaat: het brood zag pikzwart ! Met een mes alles eraf gekrabt en eens een stukje geproefd. Zeer zeer lekker brood.
Is er iemand die me op weg kan helpen om te leren bakken met dergelijke oven ? Ik vermoed dat ik hem minder warm moet stoken...
Alvast bedankt!
Robin
houtoven
- TigerManZ
- Meesterbakker
- Berichten: 1986
- Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
- Locatie: In het oosten van de Betuwe
Re: houtoven
Hoi Robin,
Leuk zo'n oven!
Heb geen ervaring met (zulke) houtovens maar ik zou eerst de temperatuur eens controleren met een andere thermometer.
Misschien wijkt de meter van de oven af?
Leuk zo'n oven!
Heb geen ervaring met (zulke) houtovens maar ik zou eerst de temperatuur eens controleren met een andere thermometer.
Misschien wijkt de meter van de oven af?
Groet, Han.
...levensgenieter...
...levensgenieter...
- edwin
- Gaat de goede kant op
- Berichten: 56
- Lid geworden op: di 20 dec 2011, 22:30
- Locatie: Amsterdam
- Contacteer:
Re: houtoven
Dag Robin,
ik heb geen directe ervaring met deze oven, maar ik heb wel ervaring met houtovens. Ik weet zeker dat je met deze oven heel goed kunt bakken. (zou er best een willen hebben maar in een appartement gaat dat moeilijk) Volgens mij moet je deze oven flink warm stoken zodat de stenen goed warm worden en dan laten stabiliseren voordat je de deegstukken inschiet. Controle met een laserthermometer lijkt me wel nuttig.
Succes & groet, Edwin
ik heb geen directe ervaring met deze oven, maar ik heb wel ervaring met houtovens. Ik weet zeker dat je met deze oven heel goed kunt bakken. (zou er best een willen hebben maar in een appartement gaat dat moeilijk) Volgens mij moet je deze oven flink warm stoken zodat de stenen goed warm worden en dan laten stabiliseren voordat je de deegstukken inschiet. Controle met een laserthermometer lijkt me wel nuttig.
Succes & groet, Edwin
le pain, c’est du gâteau
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
Re: houtoven
Hallo Robin
vroeger hadden wij een houtoven voor 18 broden wij verwarmde hem tot 190gr dan haalden we de gloeide asse uit dan met een natte dweil hingen we over de vloer en lieten we de temp zakken tot 170 g dan het brood in voor 45min
groeten Ronny
vroeger hadden wij een houtoven voor 18 broden wij verwarmde hem tot 190gr dan haalden we de gloeide asse uit dan met een natte dweil hingen we over de vloer en lieten we de temp zakken tot 170 g dan het brood in voor 45min
groeten Ronny
- miranda
- Jongste bediende
- Berichten: 44
- Lid geworden op: di 13 dec 2011, 23:12
- Locatie: Kudelstaart
Re: houtoven
Robin,
Ik heb een ander houtoven in de tuin staan, wij stoken de houtoven op flik op naar ongeveer 300 graden en laten
Dan de temperatuur terugzakken naar 200 graden. Dan schiet ik er mijn broden in. Terwijl het brood er in zit
Stoken we niet meer er is nog wel een rode gloed in het hout maar geen vlammen. Ik hoop dat je hier iets aan heb.
veel plezier met je nieuwe oven.
Miranda
Ik heb een ander houtoven in de tuin staan, wij stoken de houtoven op flik op naar ongeveer 300 graden en laten
Dan de temperatuur terugzakken naar 200 graden. Dan schiet ik er mijn broden in. Terwijl het brood er in zit
Stoken we niet meer er is nog wel een rode gloed in het hout maar geen vlammen. Ik hoop dat je hier iets aan heb.
veel plezier met je nieuwe oven.
Miranda
Bear teddy varimixer, gewone oven, rofco b10, hout oven
Re: houtoven
Dag iedereen,
hartelijk bedankt voor de tips en reactie's! Ik ben echt gedreven om de over te gebruiken en ga de verschillende tips zeker proberen ! Ik hou jullie op de hoogte !!
Robin
hartelijk bedankt voor de tips en reactie's! Ik ben echt gedreven om de over te gebruiken en ga de verschillende tips zeker proberen ! Ik hou jullie op de hoogte !!
Robin
- Jean
- Opboller
- Berichten: 191
- Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
- Locatie: Belgisch Limburg