Ovensteen wordt zwart

Over ovens in alle soorten en maten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Erik-
Deegkneder
Berichten: 101
Lid geworden op: wo 14 jun 2017, 10:11

Ovensteen wordt zwart

Bericht door Erik- » di 01 aug 2017, 13:58

Nu een aantal maal gebakken in m'n Rofco en op de eerste paar keer na nu telkens gelijk op de steen. Met inschieten gaat het nog niet altijd goed, zo bleef het natte deeg weleens plakken en moest ik deze snel nog verplaatsen. Het lijkt erop dat het daar gaat inbranden. Vervolgens de zwarte plekken weggeschuurd lichtjes, maar ze komen toch weer terug samen met nieuwe.

Ik heb alleen nog maar met bloem/meel gebakken, geen suiker/boter oid, dus dat kan het niet zijn. Ik veeg na elke bak het losse bloem weer weg (op de foto nog niet gedaan).

Ook lijkt het opspattende water uit de stoombak voor vlekken te zorgen.

In hoeverre is zoiets normaal? Ze waren nog perfect schoon, waarschijnlijk nooit zonder bakvel op gebakken hiervoor.

Afbeelding

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3490
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Ovensteen wordt zwart

Bericht door lekkermelig » di 01 aug 2017, 14:17

Ik zal maar geen foto's opsturen van mijn stenen :-)
Ze worden wel wat viezer in de loop der tijd, maar ik ken wel forumbakkers hier met een nettere oven :D
Het ziet er allemaal behoorlijk onschuldig uit.
Kijk ook deze link maar eens voor wat tips, ziet er trouwens wel netjes uit, maar ook niet brandschoon.
https://www.weekendbakery.com/posts/tip ... ven-users/

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5136
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Ovensteen wordt zwart

Bericht door Levinebaktbrood » di 01 aug 2017, 19:08

Tsja, een ovensteen blijft niet schoon, tenzij je altijd een bakvel gebruikt.

Tip: gebruik rijststrooimeel (geen rijstebloem of rijstemeel) op je schietplank. Dat verbrandt niet zo snel als bloem. Je kan het na het bakken zo van de steen afvegen.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
Erik-
Deegkneder
Berichten: 101
Lid geworden op: wo 14 jun 2017, 10:11

Re: Ovensteen wordt zwart

Bericht door Erik- » wo 02 aug 2017, 14:26

Ik had simpelweg niet verwacht dat ze zo snel al vies zouden worden, niet dat ze schoon zouden blijven. Zwart wel wegschuren of niet meer naar omkijken?

Ik gebruik inderdaad rijstemeelpoeder, werkt perfect.

Gebruikersavatar
brood daar zit wat in
Meesterbakker
Berichten: 1850
Lid geworden op: do 21 jun 2012, 21:35
Locatie: Regio Utrecht

Re: Ovensteen wordt zwart

Bericht door brood daar zit wat in » wo 02 aug 2017, 22:20

Ik heb een oud beestje...Schatting is dat mijn Rofco 20 jaar oud is. De stenen worden idd vies en je ziet soms zwarte vlekken.
Ik heb wel het idee dat het hele zwarte soms ook weer minder wordt, omdat je stenen een soort van schoon branden...
Niet meer naar omkijken, het kan geen kwaad voor de stenen.
Groet, Marja
Ook te volgen op Insta: bread_at_home_
_________________________________________________________________________________________________________
Kneder BW SM ~ Rofco B20 ~ Bear Teddy Varimixer

Plaats reactie