Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Over ovens in alle soorten en maten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Passion for Italy
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 15 apr 2018, 13:13

Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door Passion for Italy » za 21 apr 2018, 19:50

Beste broodbakcollega's,

Ik ben samen met mijn man aan het kijken om onder onze overkapping een buitenkeuken te plaatsen. Hierin zal uiteraard de broodbakoven een centrale plaats innemen ... Ik wil graag op hout gaan bakken omdat dit echt "back to basic is" en brood bakken voor mij ook om oeringrediënten gaat en een rustgevende activiteit op zich moet zijn ... op het gemak de houtoven opstoken en hiervan genieten is daarom voor mij een must ...

Mijn voorkeur gaat uit naar een rustiek uitziende koepel-pizzaoven, omdat mijn roots ook verraden dat ik een fervent pizzabakker zal worden. Nu lees ik hier en daar op het forum dat de koepeltjes te laag zijn om brood in te bakken .... wie heeft een buitenoven, die zowel gebruikt wordt voor pizza's als voor brood ... wat zijn jullie bevindingen over de merken die jullie gebruiken ? Waar moet ik op letten ? Wat zijn de do's en don'ts ...

Alvast bedankt voor jullie adviezen ...

Groetjes Sara

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1323
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door Rik59 » za 21 apr 2018, 20:13

Hallo Sara...

We hebben hiervoor 1 ultieme specialist en dat is Wil... "lekkermelig"...
Ik denk dat hij van zich zal laten horen...

Dit is zijn blog: https://www.lekkermelig.nl/ Ook qua brood is hier wel wat te vinden...
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3494
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door lekkermelig » za 21 apr 2018, 22:17

Ik ben niet echt een specialist hoor. Heb ooit een kleioven gebouwd, die het nog steeds aardig doet. Maar er lopen hier ook forumleden rond die wel een steenoven hebben.
Ik zou vooral voor kwaliteit gaan. Er zijn veel kleine goedkope oventjes op de markt, maar dat is vaak niet veel soeps. Vraag eens rond bij mensen die er ook een hebben staan, dan weet je ook waar je op moet letten.
Bijvoorbeeld een paar websites:
broodoven.com
https://www.traditionaloven.com/
De laatste is een australische site met een schat aan informatie. Beetje rommelig, maar erg leuk

Waar je ook op moet letten: met hout bakken lijkt erg romantisch en leuk en zo, maar het is best moeilijk in het begin. Vooral als je oven nogal wat nukken vertoont zoals minder warm bij koud weer of vocht en zo kan ik nog wel wat zaken noemen. Het is het ultieme onthaasten.
Maar ik heb uiteindelijk toch een Rofco gekocht, waar ik betere broden mee bak. Flexibeler vooral. Maar buiten op het terras pizza bakken doen we nog heel regelmatig. Broodbakken in de houtoven maar heel af en toe, want als het dan goed lukt smaakt het toch wel bijzonder.

WIl
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 271
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door Koos de bakker » zo 22 apr 2018, 11:30

Ik bak regelmatig broden in mijn houtoven. Het is een stuk lastiger dan bakken in een elektrische oven omdat een houtoven geen thermostaat heeft. Maar het is leuk, uitdagend en goed te doen. Mits je een goede, grote houtoven hebt met voldoende steenmassa om de warmte op te kunnen slaan. Mijn oven heeft een binnendiameter van ruim een meter en wanden van dik 20 cm beton. Het is dus geen oven die je op een zaterdagmiddag op een balkonnetje zet. De basis van mijn oven komt uit Italië en heb ik gekocht bij Fornino (even googelen). Voor informatie ben je welkom. In mijn draadje "busbroden uit een houtoven" zijn veel foto's te vinden.
Afbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.

Hans0166
Gaat de goede kant op
Berichten: 93
Lid geworden op: vr 18 apr 2014, 14:17
Locatie: Tholen

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door Hans0166 » zo 22 apr 2018, 19:04

voor de écht creatieve thuisbakker:
https://www.youtube.com/watch?v=i0foHjPVbP4

Gebruikersavatar
Passion for Italy
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 15 apr 2018, 13:13

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door Passion for Italy » zo 22 apr 2018, 19:14

Goedemiddag allemaal,

Wat een leuke reacties. Die australische site ga ik zeker eens bestuderen alsook de site/blog van lekkermelig ... leuk dat het hier zo leeft. Dat enthousiasme en die passie is heerlijk om te zien.... ik ga nog veel van jullie leren, dat is één ding dat zeker is ...

Koos, waauw wat een Zuiders plaatje, die oven van jou ... zo had ik hem een beetje in gedachten. Een mooi koepeltje, wat ruimte om een glaasje wijn neer te zetten en dan gezellige avonden rond de oven . Bak je al lang in de houtoven ? Ik ga eens snuisteren bij de foto's van je baksels .... Fornino ken ik ... Ik ga zelf eens rondkijken als ik in Italië ben, volgende maand ... het is alleen een heel opgave om de oven hier te krijgen want, die steek je niet zomaar in de koffer van je auto.

Is er iets waar, jij van denkt waar, ik zeker op moet letten, qua hoogte, afmeting ... wat mag ie zeker niet zijn en wat moet de oven wel zijn ?

Alvast bedankt !

Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 271
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door Koos de bakker » zo 22 apr 2018, 20:53

Deze houtoven is natuurlijk primair gebouwd voor de pizza's. Dat is dan ook mijn andere passie. Maar ik bak er ook graag brood in. Het heeft wel iets ambachtelijks om met hout brood te bakken. En in een houtoven kunnen prima 10 broden tegelijkertijd gebakken worden.

1. Als je brood wilt bakken moet de oven een dikke vloer en ook dikke wanden hebben. Hierin wordt de warmte opgeslagen. Je bent dan ook ruim een uur aan het stoken voordat de oven voldoende warmte heeft voor brood bakken.

2. De oven moet goed geïsoleerd zijn. Ook na een paar uur stoken zijn de wanden niet warmer dan 30 graden.

3. Neem een grote oven. Dan kun je spelen met de temperatuur. Vooral voor pizza's erg belangrijk want die worden met actief vuur gebakken.

4. Zorg dat de oven overkapt is zodat er geen regen op kan vallen. Je wilt geen vocht in de ovenwanden hebben.

5. Realiseer je dat een goede steenoven veel plaats in neemt. Mijn oven is gebouwd op een onderstel van 200 x 250 cm.

6. Neem je tijd. Een steenoven gaat een mensenleven mee en kun je niet eenvoudig verplaatsen. Mijn bouwwerk weegt totaal ruim 6 ton.

7. Fornino heeft een Nederlandse importeur en levert de oven thuis af.

8. Het bouwen van een steenoven gaat behoorlijk in de papieren lopen. Dat had ik mijn niet zo goed gerealiseerd.

9. Maar het is vreselijk leuk om zelf te doen. Ik heb samen met mijn zoon een jaar aan de oven gebouwd. Maar wij zijn dan ook geen bouwvakkers en moesten alles in de avonduren en weekeinden doen.

10. Als je gewend bent aan je eigen houtoven gebakken pizza's dan wil je nooit meer naar een pizzeria.

Veel succes met je plannen. AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1323
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door Rik59 » zo 22 apr 2018, 21:42

Nog zo'n plaaggeest...

Laat 's avonds rond half 10 (als je net trek begint te krijgen...) de lekkerste plaatjes zien met een fles slobber erbij...

MISDADIG....
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3494
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door lekkermelig » ma 23 apr 2018, 09:44

Koos,

Wat een prachtige oven! Lekker handig met zo'n groot werkblad er naast, en een goede overkapping.
Snap trouwens wel dat het wat meer werk is dat dan mijn kleioven (en iets meer centen kost), maar dan heb je ook wat.
Ik gebruik mijn oven meestal niet meer dan een 10 keer per jaar, dus mijn afweging destijds om het simpel te houden was nog niet zo heel gek, alhoewel ik altijd nog eens zin krijg om een stenenoven te bouwen of iemand anders te helpen met een kleioven. Met name voor pizza's heb je toch weinig nodig, als het ding maar snel heet wordt. Brood is een ander verhaal.
Het is een stuk kleiner, maar de pizza smaakt er niet minder om :-)
Toch nog maar twee plaatjes :-)
Afbeelding
Afbeelding

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 271
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door Koos de bakker » ma 23 apr 2018, 12:44

Wil,

Jouw kleioven ziet er ook tof uit hoor. En voor een pizza is het alleen maar van belang dat je een genoeg hoge temperatuur (350 graden) bereikt. Het bufferen van warmte speelt dan wat minder. Dan is een kleioven een prima investering. Mag je oprecht trots op zijn!! :2th:

Als ik echt van te voren had geweten hoeveel tijd en geld het kost om een goede steenoven te bouwen was ik er misschien niet eens aan begonnen. Maar goed dat ik het niet wist want het was een leuke klus om te doen en ik heb er heel veel plezier van. Alles van te voren weten is ook niet goed :grin:
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3494
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door lekkermelig » ma 23 apr 2018, 15:12

Haha, toen ik jouw plaatje zag, heb ik gelijk alle bouwverslagen op drie websites bekeken :rofl2: : fornino, broodoven en traditionaloven.com. Heb nog net de cementmolen niet gehuurd :-)
Kan je echt wel een middag mee zoet zijn :lol:

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
Rik59
Meesterbakker
Berichten: 1323
Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door Rik59 » ma 23 apr 2018, 15:29

lekkermelig schreef:
ma 23 apr 2018, 15:12
Heb nog net de cementmolen niet gehuurd :-)
Wil
Ik hou je echt niet tegen hoor.... :zip: :zip: ik zeg alleen vast dat mijn tuin te klein is... :shy: :shy:
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread


RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.

Gebruikersavatar
Passion for Italy
Chef stoffer en blik
Berichten: 15
Lid geworden op: zo 15 apr 2018, 13:13

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door Passion for Italy » vr 27 apr 2018, 17:54

Thanks allemaal ... ik heb veel tips gekregen en ga mij eens wat inlezen wat en hoe en als het zover is horen jullie van me wat het zal worden ... Mijn vader heb ik al eens lief aangekeken en die zal helpen bij de plaatsing van deze oven .... Alleen de inkleding moet ik nog eens goed over brainstormen want, ik wil dat hij zowel Zuiders oogt, alsook als een retro bakkerij ....dus dat wordt nog wat snuisteren voor leuke hebbedingetjes om het geheel aan te kleden ....

Ik heb hier alvast een foto waar de oven onderin zal komen te staan. Als dochter van een pizzaiolo uit Napoli, wisten wij bij de bouw van de garage al dat de oven er ooit zou komen en hier een plek zou gaan krijgen ... Hij zal in de hoek komen te staan, bij het opschrift 'Pizzeria' ....
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.

Gebruikersavatar
Koos de bakker
Deegroller
Berichten: 271
Lid geworden op: vr 22 sep 2017, 22:29

Re: Een buitenoven ? Wat is hierin jullie advies ...

Bericht door Koos de bakker » za 28 apr 2018, 10:51

Die plek verdient een mooie oven. Succes met het denkwerk. Bij ons zijn er eerst ook heel veel schetsen de prullenbak ingegaan voordat we een definitief plan hadden.
Ik bak al jaren brood in een BBM. Maar nu ben ik begonnen aan het echte werk; broodbakken in een houtoven.

Plaats reactie