Kees, ik heb je vraag even gekopieerd naar het juiste forum.Even terzijde, ik hoop dat ik dit mag aanroeren in deze discussie: wat is er zo bijzonder aan een Rofco?
Ik bak gewoon in een inbouwoven met een pizzasteen op het rooster, gaat uit de kunst.
KeesR
Wat is er zo bijzonder aan een Rofco?
Laat me beginnen met zeggen dat je helemaal geen Rofco nodig hebt om prachtige broden te bakken. Maar het gaat wel heel goed :-). Een Rofco is geen voorwaarde om mooie broden te bakken al hoewel ik wel regelmatig zie dat niet-Rofco bezitters wat meer moeite hebben om een goede ovenrijs te krijgen.
Rofco's zijn speciaal gemaakt om brood te bakken. Dat wil zeggen, er liggen een paar hele dikke stenen in, die de warmte nog beter vasthouden dan een hele dunne pizza steen. Een gewone oven raakt zijn warmte veel sneller kwijt als je hem open doet, maar met een steen compenseer je dit.
Verder kan je in een Rofco met stoombakken werken, dwz een grote metalen bak waar je vlak voor het bakken water ingooit. Dat is met een gewone oven ook te realiseren met bakjes stenen (oppassen dat ze niet uit elkaar spatten) of ijzer(veiliger). Met name voor broden waar je veel stoom nodig hebt (dunne krokante korst, zoals stokbroden) is een goed resultaat eenvoudiger te halen met stoombakken in een Rofco. Er zijn ovens waar de garantie vervalt als je veel stoom gebruikt. Hoe serieus je dat moet nemen mag ieder voor zich bepalen, maar het staat soms wel in de voorwaarden.
Capaciteit. Met een B10 kan je al aardig wat broden tegelijkertijd bakken. Dat haal je net als je een heel grote gewone (90 cm) oven hebt. Met een B40 kan je heel veel bakken, men zegt iets van 12 kg brood per keer. Dat haal ik zelden, maar twaalf broden tegelijkertijd of 75 bolletjes in een keer is wel realistisch.
Ik heb zelf een B40 staan, en benut die capaciteit zelden. Heel vaak bak ik maar op een bakvlak. Maar voor een stapel platbrood of pizza voor feestjes, of een redelijke hoeveelheid kleinbrood is het wel erg handig.
Die dingen warmen zo lang op dat ik mijn bakschema daar wel op aanpas. Ik bak meestal eens in de twee weken, op slechts EEN bakvlak en dan meestal drie of vier keer achter elkaar.
Rofco's vreten trouwens best veel stroom, maar dat geldt ook voor sommige gewone ovens.
Ik heb thuis een gewone, hele kleine en qua temperatuur waardeloze oven. Voor mij was het dus: oven vervangen of een Rofco kopen. Uiteindelijk heb ik een B40 gekocht, en daar heb ik nog steeds geen spijt van. Maar ik ben wel een hele fanatieke bakker. Als je elke week drie broodjes bakt heb je echt niet perse een Rofco nodig. Uiteindelijk zijn ze ook gewoon heel lelijk en groot, een soort jaren vijftig koelkast model. Oftewel een geïsoleerde bak met verwarming. Je kan er wel prima wieltjes onder zetten, dan staan ze niet zo in de weg.
Wil