Gebruik rofco b10

Over ovens in alle soorten en maten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baszdoove
Gaat de goede kant op
Berichten: 81
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 22:16

Gebruik rofco b10

Bericht door baszdoove » do 17 sep 2020, 11:30

Zijn er hier op het forum rofco b10 gebruikers? Ik heb namelijk een vraag over het gebruik rofco b10.

Ik gebruik hem nu een tijdje maar merk dat ik veel minder ovenrijs krijg dan in m’n ‘gewone’ oven.

Ik warm hem 230c voor zo’n 1,5-2 uur. Schiet het brood erin en vul de stoombakjes (zo’n 30ml per stuk. Na 8 min verlaag ik de temp naar 50 graden met de laatste 10 min dampsleutel open.

Wat gaat hier fout/anders dan in een ‘gewone’ oven en wat kan ik doen om dit te verbeteren?

Alvast bedankt voor jullie reacties!!

Basz

Gebruikersavatar
baszdoove
Gaat de goede kant op
Berichten: 81
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 22:16

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door baszdoove » ma 21 sep 2020, 19:42

Niemand???

Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 855
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door Anna » ma 21 sep 2020, 20:50

Ik heb je topic naar de ovenafdeling verplaatst. Er staan genoeg ervaringen met Rofco B10, heb je die al gelezen?

Gebruikersavatar
baszdoove
Gaat de goede kant op
Berichten: 81
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 22:16

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door baszdoove » di 22 sep 2020, 10:55

Dankje! Ik heb de andere onderwerpen gelezen idd maar kan weinig anders vinden dan de temperatuur wat lager instellen, misschien zijn er meer tips?

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3599
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door lekkermelig » di 22 sep 2020, 11:24

Ik heb geen ervaring met een B10, wel met een B40. Maar het concept is natuurlijk niet zo anders.
Mijn ervaring is dat ik juist hele mooie broden met veel ovenrijs bak. Ik doe de dampsleutels wat eerder open (na 10 minuten al) maar volgens mij bak je geheel volgens het boekje. De meeste ovenrijs vind juist plaats in de eerste 10 minuten, daar is die stoom ook voor.
Is het precies hetzelfde recept en werkwijze als je vergelijkt met een gewone oven? Kan me prima voorstellen dat dat ook goed bakt (met steen en stoom) maar ik heb nog nooit gehoord dat een Rofco minder goed bakt.

Misschien eens een vraag stellen bij Rofco zelf? Ben benieuwd wat ze er van vinden.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
baszdoove
Gaat de goede kant op
Berichten: 81
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 22:16

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door baszdoove » di 22 sep 2020, 11:44

Precies hetzelfde recept en werkwijze ja! Wat ik me kan voorstellen is dat bij de b10 de afstand tot de spiraal wat kleiner is waardoor deze warmer wordt en de broodkorst zich eerder gaat vormen en dus geen tijd genoeg heeft om een mooie ovenrijs te krijgen.
Ik ga het eerst eens op lagere temperatuur bijv 210 C proberen, kijken of dat beter gaat!

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3599
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door lekkermelig » di 22 sep 2020, 13:28

Maak je stoom met stoombakken? Of op andere manieren? Die 30 ml lijkt me prima, maar je zou eens wat meer uit kunnen proberen. De hitte van een B10 is idd wat intenser waardoor je sneller een korst krijgt. Weet niet hoe je insnijdt, maar ook de manier van insnijden kan effect hebben op de ovenrijs.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
baszdoove
Gaat de goede kant op
Berichten: 81
Lid geworden op: vr 17 apr 2020, 22:16

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door baszdoove » di 22 sep 2020, 13:35

Stoom met stoombakken van rofco idd!
Insnijden doe ik niet anders dan zoals ik het met de ‘gewone’ oven deed.

Gebruikersavatar
henkverhaar
Jongste bediende
Berichten: 32
Lid geworden op: vr 02 jan 2015, 14:40

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door henkverhaar » za 27 feb 2021, 18:36

Wellicht mosterd na de maaltijd, maar ik bak precies gelijk aan het protocol zoals jij het beschrijft en krijg normaliter een goede ovenrijs. Mijn ervaring is wel dat als ik mijn deeg te lang laat rijzen, of te warm, ik veel minder ovenrijs heb - dan lopen mijn vloerbroden voornamelijk horizontaal uit ;-)

Plaats reactie