Gebruik rofco b10

Over ovens in alle soorten en maten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
baszdoove

Gebruik rofco b10

Bericht door baszdoove »

Zijn er hier op het forum rofco b10 gebruikers? Ik heb namelijk een vraag over het gebruik rofco b10.

Ik gebruik hem nu een tijdje maar merk dat ik veel minder ovenrijs krijg dan in m’n ‘gewone’ oven.

Ik warm hem 230c voor zo’n 1,5-2 uur. Schiet het brood erin en vul de stoombakjes (zo’n 30ml per stuk. Na 8 min verlaag ik de temp naar 50 graden met de laatste 10 min dampsleutel open.

Wat gaat hier fout/anders dan in een ‘gewone’ oven en wat kan ik doen om dit te verbeteren?

Alvast bedankt voor jullie reacties!!

Basz
Gebruikersavatar
baszdoove

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door baszdoove »

Niemand???
Gebruikersavatar
Anna
Warme bakker
Berichten: 955
Lid geworden op: vr 28 feb 2014, 18:29

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door Anna »

Ik heb je topic naar de ovenafdeling verplaatst. Er staan genoeg ervaringen met Rofco B10, heb je die al gelezen?
Gebruikersavatar
baszdoove

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door baszdoove »

Dankje! Ik heb de andere onderwerpen gelezen idd maar kan weinig anders vinden dan de temperatuur wat lager instellen, misschien zijn er meer tips?
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door lekkermelig »

Ik heb geen ervaring met een B10, wel met een B40. Maar het concept is natuurlijk niet zo anders.
Mijn ervaring is dat ik juist hele mooie broden met veel ovenrijs bak. Ik doe de dampsleutels wat eerder open (na 10 minuten al) maar volgens mij bak je geheel volgens het boekje. De meeste ovenrijs vind juist plaats in de eerste 10 minuten, daar is die stoom ook voor.
Is het precies hetzelfde recept en werkwijze als je vergelijkt met een gewone oven? Kan me prima voorstellen dat dat ook goed bakt (met steen en stoom) maar ik heb nog nooit gehoord dat een Rofco minder goed bakt.

Misschien eens een vraag stellen bij Rofco zelf? Ben benieuwd wat ze er van vinden.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
baszdoove

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door baszdoove »

Precies hetzelfde recept en werkwijze ja! Wat ik me kan voorstellen is dat bij de b10 de afstand tot de spiraal wat kleiner is waardoor deze warmer wordt en de broodkorst zich eerder gaat vormen en dus geen tijd genoeg heeft om een mooie ovenrijs te krijgen.
Ik ga het eerst eens op lagere temperatuur bijv 210 C proberen, kijken of dat beter gaat!
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door lekkermelig »

Maak je stoom met stoombakken? Of op andere manieren? Die 30 ml lijkt me prima, maar je zou eens wat meer uit kunnen proberen. De hitte van een B10 is idd wat intenser waardoor je sneller een korst krijgt. Weet niet hoe je insnijdt, maar ook de manier van insnijden kan effect hebben op de ovenrijs.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
baszdoove

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door baszdoove »

Stoom met stoombakken van rofco idd!
Insnijden doe ik niet anders dan zoals ik het met de ‘gewone’ oven deed.
Gebruikersavatar
henkverhaar
Jongste bediende
Berichten: 33
Lid geworden op: vr 02 jan 2015, 14:40

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door henkverhaar »

Wellicht mosterd na de maaltijd, maar ik bak precies gelijk aan het protocol zoals jij het beschrijft en krijg normaliter een goede ovenrijs. Mijn ervaring is wel dat als ik mijn deeg te lang laat rijzen, of te warm, ik veel minder ovenrijs heb - dan lopen mijn vloerbroden voornamelijk horizontaal uit ;-)
Gebruikersavatar
BladeRunner
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: zo 05 sep 2021, 08:35

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door BladeRunner »

Hallo,
Ik had een regelateerde vraag aan oventemperatuur, maar dan aan de buitenkant:
Ik overweeg ook om een ROFCO B10 te kopen.
Ik vroeg me af hoeveel warmte er rondom de oven vrijkomt?
Kan je zo'n oven dicht bij keukenkasten plaatsen of iets anders dat eventueel warmte-/hittegevoelig is?

Wat betreft die ovenrijs (zonder een specialist te zijn)
Ik zou sowieso eens een test doen met een losse oventhermometer om te kijken of de warmte op de display/schakelaar overeen komt met de warmte in de oven.
Daarnaast denk ik dat de warmte in zo'n ROFCO ook anders in je brood komt. Zo'n opgewarme steen gaat veel intensiever hitte geven dan warme lucht in een standaard oven. Dus inderdaad eerder aan een wat lagere temperatuur in de ROFOO (gesteld dat hun beide temperaturen identiek waren tijdens je test).
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door Levinebaktbrood »

Welkom op het forum Bladerunner. Het is gebruikelijk dat nieuwe leden zich eerst voorstellen in de daarvoor bestemde rubriek voordat ze berichten gaan plaatsen. Wil je dat alsnog even doen?

De zijkanten van een Rofco oven worden best wel warm. Er moet altijd wel enkele cm tussenruimte tussen de oven en een kast oid zijn.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Gebruik rofco b10

Bericht door lekkermelig »

En de randen van de deur worden zelfs heel erg warm. Dus ik zou inderdaad voldoende afstand houden.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Plaats reactie