We hebben een conventionele inbouwoven in de keuken maar willen die broodvrij houden omwille van een glutenintolerantie van onze dochter. Daarom voorzagen we een kleine bakruimte in de bijkeuken waar we op een aanrecht (liefst) vrijstaande toestellen kunnen plaatsen. Ik ploos dit forum al nauwgezet uit en kom daarbij op volgende opties:
- Plan A, een Rofco B10: ideale bakcapaciteit, afmetingen zijn perfect voor onze kleine bakruimte en met een kneder van 3,5 à 5kg komen we toe. Belangrijkste nadeel: nieuwprijs van 1140 euro (en zes maanden levertermijn). Ik had daarnet een uiterst sympathieke Mischa van Rofco aan de lijn die me adviseerde om niet zomaar tweedehands te gaan: hij vindt dat er woekerprijzen gevraagd worden voor overjaarse rofco's die vervolgens bij hem in het atelier belanden om al snel aan enkele honderden euro's terug opgelapt te worden. Ik neem zijn advies in overweging om selectief te zijn en enkel voor een jonger exemplaar te gaan ( zie zoekertje elders in het forum).
=> conclusie over de Rofco: dit is wat we idealiter willen, maar omdat we nog steeds een verbouwing moeten bekostigen ligt dit budgettair boven ons kunnen.
- Plan B, de BW Oven Home Edition van Bakkerijwereld: qua specificaties niet geheel gelijk aan de Rofco B10 (met name één enkele baklaag die weliswaar groter is dan die van de B10), maar met 700 euro budgetvriendelijker.
=> Het verbaast me eerlijk gezegd dat ik er zo weinig ervaringen over vind op dit forum. Wordt die dan zo zelden gekocht? Kan iemand me helpen om hem af te wegen tegen mijn plan A en plan C? Zowel qua gebruiksgemak als qua capaciteit (wat bak je namelijk op een plaat van 40x40?).
- Plan C, starten met broodgeschikte conventionele oven en later opstappen naar plan A: dit is de moeilijkste piste vind ik, want je ziet in conventionele ovens de bomen door het bos niet meer. Er staan tal van tweedehands ovens op het net, naar wat ik lees zou elke oven met min. temp van 250gr en voldoende hoogte moeten geschikt zijn. Maar wat zijn de pitfalls? En komen we in een conventionele oven met pizzasteen toe aan 2 bakbeurten per week om samen 8 broden te bakken? Als we er telkens maar één brood mee kunnen bakken valt deze piste eigenlijk weg, het wordt te arbeidsintensief dan. Daarnaast niet evident om een vrijstaand model te vinden, tenzij je naar professionele modellen à la SMEG ALFA bv gaat. Ik kom ze tweedehands ook wel tegen.
=> Ook over conventionele ovens vind ik weinig merk-gerelateerde adviezen terug op dit forum. Zijn er dan weinig bakkers met zulke oven actief op dit forum of doet het er niet zo toe?