Rofco B10 nabakken

Over ovens in alle soorten en maten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Baido
Chef stoffer en blik
Berichten: 12
Lid geworden op: zo 05 feb 2017, 21:45

Rofco B10 nabakken

Bericht door Baido » za 27 feb 2021, 14:57

Hallo, ik heb een Rofco bakoven B10-model. Ik doe ongeveer 45 minuten aan voorverwarmen. Dan de broden erin en 29 minuten met de verwarming op 50 graden. Zijn er leden die de broden langer dan 29 minuten laten bakken? Ik vermoed dat de broden dan beter doorbakken zullen zijn maar om mislukking te vermijden vraag ik het toch maar eerst. Bedankt voor info!!

Gebruikersavatar
Vitamine C
Warme bakker
Berichten: 547
Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57

Re: Rofco B10 nabakken

Bericht door Vitamine C » ma 01 mar 2021, 17:24

Ligt toch ook aan hoe groot je brood is?

Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5287
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Rofco B10 nabakken

Bericht door Levinebaktbrood » ma 01 mar 2021, 23:27

Zet je gelijk de temperatuur op 50 graden als het deeg erin gaat? Dat heb ik echt nog nooit gedaan en dat is ook niet de werkwijze die Rofco aanbeveelt.

Ik bak mijn broden altijd langer dan 29 minuten, tenzij het kleine broodjes zijn.
Kneders: Rofco N15 | BW SM-5 |Bear Teddy | KitchenAid Heavy Duty | Espressions Mixmaster | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1 | 2 x Rofco B40
Rijskast: Rofco RK 48
Graanmolen: Komo Fidibus 21 Classic
Blog:Uit de keuken van Levine

Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 3597
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Rofco B10 nabakken

Bericht door lekkermelig » ma 01 mar 2021, 23:36

Ja, ik zou ook eerder 8-10 minuten op hoge temperatuur bakken, dan de temperatuur omlaag en ergens onderweg de stoomventielen open.

Wil
Lekkermelig.nl: Pizza, brood en fikkie stoken!

Laatste berichten:
* Sneeuwbroodjes
* Broodbak reunie
* Desem meerzaden brood
* Boekrecensie – The Rye Baker
* Almverhalen – Boerenbrood

Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Stofhapper
Berichten: 1
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: Rofco B10 nabakken

Bericht door De Broodvirtuoos » vr 12 mar 2021, 16:26

De baktijd hangt van verschillende factoren af.
1- Allereerst het deeggewicht; een brood van 850 gram bakt ca. 15 minuten langer dan een brood van 450 gram (van dezelfde samenstelling)

2- Een deeg met (in procenten) meer vocht bakt ook langer. Een volkorenbrood met een vochtpercentage van 65% (of hoger), bakt ca. 10 minuten langer dan een witbrood (ca. 54%), van hetzelfde deeggewicht.

3- Een brood met een vastere kruim bakt langer, dan een brood met een wat opener structuur, omdat het warmte-transport bij een compactere kruimstructuur -tijdens het bakproces- minder snel verloopt (verdampen/condenseren/verdampen/condenseren etc. etc.). Het duurt dus langer voordat de hitte de kern van het brood heeft bereikt.

4- Een brood met veel of meer toevoegingen (vulling e/o broodverbeteraars), zal ook langer moeten bakken, omdat het verstijfselen van de zetmelen wordt vertraagd.

De baktemperatuur én de baktijd is een wet van de "communiceerde vaten". Is de baktemperatuur hoger, dan is de baktijd lager (en andersom)
Bij veel toevoegingen is de kans op een te harde korstkleuring sterk aanwezig, en wordt er in dat geval gekozen voor een lagere baktemperatuur. (en dus een langere baktijd)

Een voorbeeld; een witbrood van 850 g. deeggewicht bakt ca. 35 minuten. Een krentenbrood (ff kort door de bocht) een "veredeld witbrood" bakt 45 minuten, bij een baktemperatuur van ca. 30 á 40 graden lager dan een witbrood, bij hetzelfde deeggewicht

Ook heeft de warmteoverdracht in de oven (straling, geleiding, stroming of een combi hiervan) een sterke invloed. Bij een convectieoven (hoofdzakelijk stroming) is de kans op schroeien sneller aanwezig, dan bij een heetwater-oven (geleiding).
Maar dit wordt waarschijnlijk een te technisch verhaal. Een feit is wel dat ook het type oven, of liever gezegd de warmteoverdracht van de oven, ook een cruciale rol speelt bij de keuze van de temperatuur-instelling.
Het blijft een kwestie van zoeken c.q. uitproberen. Maar ik hoop dat je met deze gegevens verder heb kunnen helpen.

Succes!

Plaats reactie