Pagina 1 van 1

verschil in temperatuur tussen boven en onderlaag

Geplaatst: do 25 mar 2021, 20:04
door JEPEDEWE
Beste allemaal,

Ik kocht een Rofco B10 oven met 2 niveau's
Nu valt het mij op dat broden of pistolets die op de bovenste laag liggen, donkerder gebakken zijn dan deze op het onderste niveau.
Hebben jullie ook die ervaring?
Is dat normaal?
Graag jullie commentaar
Bedankt
JP
brood.jpg

Re: verschil in temperatuur tussen boven en onderlaag

Geplaatst: do 25 mar 2021, 21:18
door lekkermelig
Het verbaast me niet.

Ik heb een B40 en ook daar bakken de drie etages niet gelijkmatig, alleen kan je daar nog met twee temperatuur regelingen spelen, zodat het verschil niet te groot wordt. Warme lucht stijgt op, dus het wordt vanzelf wel iets warmer aan de bovenkant.

Overigens is het probleem niet specifiek voor Rofco. Ik heb sinds kort ook een Manz staan met twee etages, en ook daar bakt de bovenste etage iets harder. Maar de verschillen tussen oventypes zijn nog veel groter. Bij Rofco wordt je brood zwart bij 250 °C, bij Manz net aan bruin. Dat heeft vooral met de plaatsing van de spiralen te maken, ik vermoed dat directe stralingswarmte bij Rofco veel groter is.

Ik was al zo verbaasd over de verschillen dat ik maar eens een oven thermometer aangeschaft heb, kan ik nog wat gedetailleerder meten

wil

Re: verschil in temperatuur tussen boven en onderlaag

Geplaatst: za 27 mar 2021, 11:04
door Melinda
Wat ik soms doe om dat verschil op te vangen is de broden van laag wisselen, zo'n 15 minuten voor het einde van de baktijd. Maar dan alleen als ik op 2 lagen bak en dat is meestal het geval. En eigenlijk geeft dat wel een goed resultaat.

Re: verschil in temperatuur tussen boven en onderlaag

Geplaatst: ma 05 apr 2021, 12:17
door JEPEDEWE
Ik nam contact op met Rofco zelf.... vriendelijke mensen
Ze stelden voor de oven veel langer voor te verwarmen en mijn eerste indruk is dat dat inderdaad beter is
Gr