Pagina 1 van 1

Ervaring Alfa Ciao (pizzaoven)

Geplaatst: wo 21 apr 2021, 22:12
door jesse
Goedenavond allemaal,

Ik heb een klein beetje bakervaring, bak graag sloffen, krentenbrood en suikerbrood in een simpele combioven.

Nu wil ik in de tuin een pizzaoven zetten (Alfa Ciao) dus ik stuitte bij toeval op dit forum.

Kan je een beetje fatsoenlijk brood bakken in deze oven, hoop dat iemand daar ervaring mee heeft.

Waarom geen ' normale' oven? We willen er graag pizza's in kunnen bakken, eventueel vlees in kunnen bereiden, maar ook brood.
als het goed is zou het wel moeten kunnen, maar vraag me af of reguliere zoete broodjes, krentenbollen ook lekker zijn uit een houtoven.
Italiaans brood en wellicht ook desembrood zal sowieso wel moeten kunnen.

betreft deze oven.

https://ovenwinkel.com/Alfa-Pizza-Ciao- ... -onderstel

Re: Ervaring Alfa Ciao (pizzaoven)

Geplaatst: do 22 apr 2021, 08:57
door hjeverts
Hallo Jesse,

Heb zo geen ervaring met de door jou beschreven pizzaoven en helaas kan ik niet vinden in de beschrijving van de oven op de website van de leverancier wat de hoogte is van de oven boven het bakoppervlak. Pizzaovens zijn vaak niet al te hoog waardoor het niet altijd mogelijk is om bijvoorbeeld een busbrood te bakken. Zou dus eens informeren bij de leverancier wat de headspace is boven het bakvlak zodat je weet wat je kan verwachten als je hem besteld.

Re: Ervaring Alfa Ciao (pizzaoven)

Geplaatst: do 22 apr 2021, 09:10
door jesse
de afmetingen zijn:

Afmetingen (B x D x H): 118 x 85 x 181 cm

bakoppervlak
Afmeting steenvloer (B x D): 70 x 40 cm
Hoogte steenvloer: 89 cm

Opwarmtijd: 15 minuten
Brood capaciteit: 2 kg
Pizza capaciteit: 2 stuks
Pizza aantal: 6 per kwartier
Brandhout verbruik: 2,5 kg/u
Maximum temperatuur: 400°C
Schoorsteen diameter: 15 cm
Breedte opening oven: 49 cm
Gewicht: 90 kg

de oven zelf is dus relatief hoog van binnen zou je zeggen.

Re: Ervaring Alfa Ciao (pizzaoven)

Geplaatst: do 22 apr 2021, 09:29
door hjeverts
Zie in de PDF op de website dat de deurhoogte 20.5cm is. Dit lijkt mij hoog genoeg om er een busbrood in te schuiven.
15 minuten voorverwarmen vind ik wel wat kort, vooral als je de steen goed op temperatuur wil hebben.

Re: Ervaring Alfa Ciao (pizzaoven)

Geplaatst: do 22 apr 2021, 15:17
door jesse
Ja, schijnt toch echt zo te zijn (steen is natuurlijk veel langere opwarm tijd)

ik heb hem zojuist maar besteld, is misschien niet de beste oven om busbroden te bakken (want een pizzaoven) maar dat je er meerdere kanten mee op kan, is wel de bedoeling.

Re: Ervaring Alfa Ciao (pizzaoven)

Geplaatst: do 22 apr 2021, 15:31
door hjeverts
Zodra je de eerste baksels klaar hebt kan je een topic openen in Wat hebben we er van gebakken om je resultaten te laten zien.
Ben wel benieuwd! :)

Re: Ervaring Alfa Ciao (pizzaoven)

Geplaatst: do 22 apr 2021, 16:34
door jesse
Ga ik zeker doen, best een geinig forum en staan veel tips op zie ik. Heb wel wat bakervaring, maar dat is met name gericht op het eenvoudige werk op gebied van koekbaksels. Brood en met name desembrood nog helemaal geen ervaring mee. Krentenbollen en suikerbrood dat gaat allemaal prima, nu eens kijken of ik er echt wat van kan bakken.

Re: Ervaring Alfa Ciao (pizzaoven)

Geplaatst: do 16 sep 2021, 10:18
door jesse
Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier wat gepost heb, maar inmiddels heb ik de pizzaoven alweer een paar maandjes in bezit en naast pizza heb ik ook al het nodige andere gebakken.

Het vergt natuurlijk wel iets meer van je dan alleen op de aan knop duwen en het brood erin schuiven.

Als je te warm stookt voor brood bakken, dan verbrand de bovenkant, (terwijl je dat bijv. voor pizza wel nodig hebt)

Maar dat heb ik inmiddels prima onder controle.

Enige is dat ik mn broden nog iets luchtiger wil proberen te maken. en heb nog veel recepten die ik uit wil proberen.