Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Over ovens in alle soorten en maten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
martinh123

Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door martinh123 »

Lees veel op deze site over alles en nog wat.
Je ziet dat er hobbyisten zijn die brood bakken wel heel erg serieus nemen.
Mijn vrouw rekent altijd wat een brood kost en hoeveel broden ik moet maken voor ik de prijs van een menger en de oven er weer uit heb.

Met name de apparatuur die gebruikt word. Ik zie op de site dat mensen apparatuur hebben met prijzen voor een broodoven van meer dan 3000 euro en kneedmachines van rond de 500 euro en zelf meer, zelf heb ik ook een Rofco b5 oven en een Bear Teddy mixer de rest rijstkast zelf gemaakt en gebruik goedkope mengbakken en voor de voorraad voor meel gebruik ik bakjes waar 2 liter ijs in zat. Zijn ook mooi stapelbaar.

Nou kan en wil natuurlijk niet iedereen veel geld uit geven zeker niet als je een goede oven thuis hebt staan. Maar je zou wel eens in een steenoven willen bakken.

http://www.groenebouwmaterialen.nl/c-32 ... en-tegels/

Hou er wel rekening mee dat de steen een lange tijd nodig heeft om goed op temperatuur te komen. Minimaal 1 uur goed verwarmen. Bij een conventionele oven.
Je kunt als de steen goed op temperatuur is jou oven gebruiken als een steenoven dus zo snel het deeg een kleurtje krijgt zet je de temperatuur naar beneden.
De restwarmte van de steen gebruik je voor het bakken van een Cake.

Voor ik de Rofco oven had maakte ik gebruik van een Chamotte steen in een kleine oven.
De steen kun je als je handig bent makkelijk met een haakse slijpmachine op maat zagen.
Zodat als je wilt de hele bodem kunt voorzien van de steen.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door lekkermelig »

Ik heb zelf een houtoven van klei buiten staan met vuurvaste stenen op de bodem.

Deze site ben ik dus ook wel tegengekomen, maar ze zijn veel te duur voor losse onderdelen, in grotere hoeveelheden valt het wel mee.. Zelf heb ik mijn materialen bij Broodoven.com vandaan gehaald. Voor kleine hoeveelheden veel voordeliger. Omdat zij hun vuurvaste materialen ook gewoon ergens inkopen, bij Moors ovenbouw in Diessen ben ik nog wat verder gaan zoeken en er zijn ook wel een aantal gespecialiseerde bouwmarkten die chamotte stenen verkopen zoals bouwcenterhci. Moet je wel vaak even bestellen, maar dan hoef je niet bijna tot de belgische grens onder Tilburg te rijden om de zooi op te halen.

Maar afgezien van de prijs: als je een chamotte tegel van 3 cm in je gewone oven legt duurt het veel te lang voor ie goed heet is. Voor een houtoven heb je dat nodig, maar in je eigen binnenoven kan je beter iets dunners nemen. Er zijn best veel mensen op dit forum die daar allerlei creatieve oplossingen voor hebben.
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
martinh123

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door martinh123 »

Het is alleen bedoeld om een uit te proberen niet denken dat je dan een steenoven hebt zoals bijvoorbeeld een Rofco
zoals ik al schreef ik gebruikte eerst een kleine oven hierin kon alleen maar een vloerbrood en kon er niet eens een broodbakblik in.
Ja het duurt langer voor de steen warm is.
Het gaat om het idee.
Het is natuurlijk ook mooi dat jij een site hebt gevonden waar de stenen nog goedkoper zijn.
Kunnen we zelf beslissen of je er iets in ziet om het eens uit te proberen
Trouwens gebruikte al eens een dunnere steen had niet hetzelfde bakresultaat als die van 3 cm dik
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door bakkerdick »

Ik heb in mijn huis-tuin en vooral keukenoven een 2 cm dikke pizzasteen liggen. Mijn oven zet ik meestal een uurtje van tevoren aan, maar ook als ik na 45 minuten al begin te bakken heb ik stoere ovenrijs. Ik heb toen niet voor een dikkere steen gekozen vanwege de opwarmtijd. Misschien aardig om vergelijkingsmateriaal te hebben, ik heb die steen toen gekocht bij deze internetshop:

http://www.pizzasteen-shop.nl/contents/nl/d1_HOME.html


De steen ligt er al in elk geval van vóór 2007, en zolang je hem niet uit je handen laat vallen zie ik niet in waarom die stuk zou gaan, maar als ik de oven al loeiheet heb gestookt en mijn vrouw blijkt de steen er de avond tevoren om de één of andere reden uitgehaald te hebben, leg ik hem niet terug en bak ik op de plaat. Ik weet niet of de steen door plotselinge hitte zou barsten of zelfs knallen, maar ik wil in elk geval geen Russische meteoriet-toestanden in mijn oven.

Ik zet de oven na het plaatsen van het brood niet uit of op 50 graden zoals je met de Rofco's kan doen, want ik denk dat deze dunne steen natuurlijk minder warmte accumuleert, ik zet de temperatuur na 15 minuten terug naar 200 graden. Ik zal er eens wat beter op letten, maar ik heb redenen om aan te nemen dat er toch flink hitte in die steen is geaccumuleerd, en wel om de volgende reden:

Bij het openen van de ovendeur ( inschuiven brood, sproeien, whatever) zou je flink warmte uit je oven moeten verliezen. Dan zou dus het lampje dat aangeeft dat de oven weer bijverwarmt meteen moeten aanspringen. Doet ie bij mij niet. Ik zie dat lampje in het verdere bakproces trouwens toch niet heel veel aangaan, dus de warmte-accumulatie in de steen en de afgifte van die warmte, en dus het energieverbruik na de opwarmperiode moet alleszins meevallen.
Gebruikersavatar
martinh123

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door martinh123 »

Dat is het mooie van de steen, in mijn Rofco oven waar ik de temperatuur terug draai als het deeg een kleurtje krijgt 50˚C blijft de steen oven na het bakken van een brood nog op 190˚C. Het ligt aan de steen die de warmte heel lang vast houd.
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door bakkerdick »

Ja, ik bedoelde ook aan te geven dat die relatief dunne steen ( 2 cm dik) daar ook nog een heel eind mee komt. Ik heb overigens de internetsite van dat linkje uit mijn vorige berichtje nog even bekeken, en zie nu dat de dunste stenen die ze aanbieden nu 3 cm dik zijn.
Gebruikersavatar
martinh123

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door martinh123 »

Nog even gekeken op de site die lekkermelig aangaf
http://www.broodoven.com/verkoop-vuurvaste-materialen
vuurvaste plaat BR-645 dikte 50mm, 600x400 45,-

Dan de oven maar uur uurtje langer aan, voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten.

Ben intussen ook bezig met deeg en vergeet voor de tweede rijs de timer in te drukken.
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door lekkermelig »

Ik heb me helemaal suf gezocht naar een site waar de vuurvaste stenen betaalbaar zijn. :) Ik vond 2 euro voor één baksteen nogal duur, laat staan 3.50, vooral als het allemaal dezelfde stenen zijn van dezelfde leverancier. Zoveel groothandels in vuurvast materiaal heb je niet in Nederland. Als je één steen nodig hebt maakt het nog niet zoveel uit waar je ze haalt, maar als je een stuk of veertig van die bakstenen nodig hebt voor een buitenoven telt het aardig aan, vandaar mijn gezoek. Overigens zijn dat de enige serieuze kosten die je hoeft te maken voor een houtoven buiten, de rest is een kleikoepel op een onderstel van halve oude stoeptegels. Nou vooruit, ik heb er een houten dakje boven gebouwd, maar een bouw zeiltje werkt ook...
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door bakkerdick »

Martin, je opening van dit 'draadje' gaat ook nogal over financiën. Daar zou je haast een apart onderwerp van kunnen maken. Nog even los van wat je kan en gevoelsmatig wil investeren in een hobby, mag je hopen dat een hobby je in elk geval rendement geeft in de vorm van kwaliteit van leven, plezier in het leven, gezondheid, energie, zelfverwezenlijking of wat dan ook. Bij DHZ, (brood)bakken en vast nog een boel andere hobby's kan je ook nog proberen te beredeneren dat je er financiëel een beetje beter van wordt, of in elk geval niet ( teveel) inlevert. Belangrijke vooronderstelling is dat je je eigen uurloon op nul stelt, je bent immers aan het hobbyen! Als je de Koopmans kant en klaar mix pakjes een beetje bent ontgroeid en je ook bij de Bijenkorf of de comestibles winkel niet te snel laat verleiden tot de leukste verpakkinkjes, maar gewoon een beetje flink bloem en meel in bruine zakken inkoopt bij de molen kan je er toch niet omheen dat je broodje voordeliger uitpakken dan in de winkel.Ook scheelt het misschien of je telkens een zakje van 7 gram gist in een broodje gooit of een ons verse gist voor 40 cent koopt en daar 6 of 7 broodjes van maakt ( of met desem werkt)
Maar hoeveel voordeliger? Dat ligt er maar aan waarmee je vergelijkt. Bij de C1000 kan je misschien wel brood kopen voor de prijs van jouw ingrediënten, maar dat is niet half zo lekker.
Eerst de variabele kosten per brood:
Mijn bloem en meel koop ik gemiddeld voor (veel) minder dan 1,50 per kg, in een 800 grams broodje zit dus maximaal 75 cent bloem/meel. Als ik de 3 kw(keuken) oven voor 1 broodje 2 uur laat branden heb ik de duurst mogelijke optie, na het opwarmen slaat ie niet voortdurend aan, ik heb geen idee, maar als dat ook 75 cent kost zit ik vast aan de bovenkant. (Wie rekent dat eens uit) Water en zout, (halve)centenkwestie, 1 kg broodzout kost 50 cent, reken 8 gram maar uit, 0,4 ct.
Vergelijken met het broodje van de supermarkt geeft misschien financieel gelijk spel , alleen al op de variabele kosten, dus alles wat je investeert is extra kosten.
Onlangs heb ik een leuk ogend brood bij V&D gekocht voor ik geloof 1,95 , maar eenmaal aangesneden is dat toch een droog kruimelbrood, niet wat ik graag eet.
Ook heb ik laatst in een vergelijkende broodtest van de luxere bakkers gezien dat zij hun brood voor prijzen vanaf een eurootje of drie tot vijf per stuk verkopen.

Met dat in mijn achterhoofd maak ik mezelf nu maar eens wijs dat ik op variabele kosten minstens één euro per brood 'bespaar' vergeleken met kwalitatief vergelijkbare broden. Ik bak er minstens 400 per jaar, en doe dat misschien al wel 10 jaar. 4000 euro verdiend!
Nu de min of meer vaste kosten: In mijn geval kan ik al zo voor die periode opsommen: 1 BBM,(100?) 2 Kitchenaids,(900), 1 ovenreparatie,(200) 1 baksteen(50), 30 bakboeken ( 600?), allerlei rijsmandjes, thermometers, deegkrabbers, maatbekers , mengkommen, schietplankjes, broodplanken en messen, geen idee eigenlijk wat ik daar bij moet tellen, stel nog eens 500 euro, dus ik kruip zeker naar de 2500 euro toe, en ben vast wat vergeten. Totnogtoe heeft mijn hobby me dus niks gekost, kan ik aan mezelf verkopen, misschien sta ik wel 1500 euro in de plus. Maar nu komt meneer Rofco met een rekening van 3000 euro voor een oventje en een kneder, dus sta ik weer op een achterstand, en moet ik weer 1500 broden bakken. Dus over een jaar of 4 speel ik weer quitte, tenzij ik weer nieuwe speeltjes koop.

Ik laat me graag ( bijvoorbeeld door je vrouw, Martin) op rekenfouten betrappen, het is ook maar een spielereitje, maar misschien helpt dit thuisbakkers die iemand moeten overtuigen van de noodzaak van sommige investeringen ;)

:idea: PS: de pizzaoven laat ik hier buiten beschouwing, die moet ik natuurlijk terugverdienen met de pizza's die ik bak
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door Ballie »

bakkerdick schreef::idea: PS: de pizzaoven laat ik hier buiten beschouwing, die moet ik natuurlijk terugverdienen met de pizza's die ik bak
Laten we dan maar hopen dat je die heel snel terugverdient.

Je geeft overigens al (heel terecht) aan dat dit voor de meesten van ons een hobby is. En een hobby mag nu eenmaal meer kosten dan het opbrengt. Ik ben hier vooral mee bezig, omdat ik het mij elke keer weer een kick geeft wanneer een brood gelukt is. Of wanneer ik een desem begin, dat 'ie ook werkelijk tot leven komt. Gewoon het bezig zijn met meel, water, zout en evt. gist, omdat het kàn. En om wat je ermee kan. Maar zeker niet om wat het kost.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
bakkerdick
Opboller
Berichten: 227
Lid geworden op: do 18 okt 2012, 20:08

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door bakkerdick »

Helemaal mee eens Ballie, het gaat hier om een hobby, en daar moet je lekker net zoveel tijd en geld aan spenderen als je zelf leuk en passend vindt . Mijn stukje was een beetje getriggerd door de ( ongetwijfeld ook een beetje badinerende) opmerking van Martin in zijn openingsstukje dat zijn vrouw hem 'altijd voorrekent wat een brood kost en hoeveel broden hij moet maken voor hij de prijs van een menger en oven er weer uit heeft'. Nou kan je daar op allerlei manieren Chinees over rekenen, maar als je echt door het broodbakvirus bent gegrepen bak je maar zo jaren achtereen broden en wat al niet, zo is mij gebleken. En dan moet je jezelf soms een investering gunnen, want dat komt er door de jaren wel weer uit . En misschien helpt een sommetje als het mijne dan ook om andere 'stakeholders' te overtuigen.
Dat gezegd zijnde ga ik weer lekker brood bakken, gewoon omdat ik het ontzettend leuk vind en omdat ik het resultaat zo lekker vind.
Gebruikersavatar
martinh123

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door martinh123 »

Ja Bakkerdick,

Hobby's kosten nu eenmaal geld en als je er meer dan een hobby hebt kost het je nog meer.
Daar ik gelukkig getouwd ben en mijn vrouw ook inspraak thuis heeft ook over de uitgaven en zij mijn hobby broodbakken niet deelt vind ik zo'n uitspraak eigenijk niet zo vreemd.

Broodbakken is misschien voor mij niet zo'n hobby als de meesten hier, zeker niet nummer één maar waar ik wel plezier in heb.
Het is gewoon leuk om te doen en het zelf gebakken brood smaakt ons goed.

Maar ik denk dat we afdwalen, waar het omgaat is Chamotte steen in een conventionele oven. Voor de thuisbakkers onder ons om het eens uit te proberen.
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door CJ-Petra »

De meeste broodbakforummers zijn (volgens mij) bekend met het gebruik van een broodsteen, pizzasteen of chamottesteen in een reguliere oven.
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door Ballie »

Aan het gebruik van een steen (chamotte, pizza, of anderszins) zijn op het forum al meerdere onderwerpen besteed. Ook de methode om bijv. gewoon stoeptegels of plavuizen te gebruiken, wat verreweg de goedkoopste en niet minder effectieve methode is.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door miesje1959 »

Heb ik net 2 chamotte tegels gekocht bij http://www.groenebouwmaterialen.nl/a-26 ... r-2-stuks/
Vergeleken bij andere stenen vond ik ze weer niet duur.

Maar nu lees ik het bericht van Ballie dat stoeptegels ook een prima alternatief is. :shock:
Wij barsten van de stoeptegels!!
We wonen op een boerderij met veel ruimte waar onze vrienden regelmatig gebruik van maken.
Stoeptegels worden ook regelmatig bij on gedumpt!

Natuurlijk reken ik uit wat mijn zelfgebakken broodje kost.
Maar het belangrijkste vind ik eigenlijk dat ik weet wat er in het broodje zit.
Ik bak brood voor mijn man.
Zelf eet ik geen brood. (Weten jullie dat ook meteen)
Maar het bakken vind ik wel erg leuk en met de recepten van Levine bak ik geweldige spelt broodjes. :2th:
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door Levinebaktbrood »

Over stoeptegels gebruiken om je brood op te bakken ..... Ik vraag me af of die wel voedselveilig zijn ....
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door Ballie »

Als je een nieuwe gebruikt zal dat geen probleem zijn. Je moet dan natuurlijk wel eerst de tegels even goed schoon (= stofvrij) maken. Bij gebruikte tegels zou ik voorzichtig zijn. Je weet immers niet wat daar allemaal overheen is gegaan en wat er evt. in de tegel is getrokken.

Ik denk echter dat een (ongebruikte) vloertegel (plafuis) een betere keuze zou zijn. Dan wel op de (ongeglazuurde) onderzijde bakken.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
miesje1959
Meesterbakker
Berichten: 1524
Lid geworden op: do 20 feb 2014, 18:20
Locatie: kop van Noord-Holland

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door miesje1959 »

Om te bakken op gebruikte stoeptegels lijkt me ook niet echt smakelijk.

Ben inmiddels erg benieuwd naar de twee chamotte stenen.
Hoop dat ik ze dinsdag krijg.

Astrid
Astrid

Bear Teddy kneder - Manz oven 10/1 en Manz oven 30/2- Panasonic SD-2500WXE -
Gebruikersavatar
Miel
Chef stoffer en blik
Berichten: 17
Lid geworden op: vr 31 jan 2014, 00:04

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door Miel »

Zelf gebruik ik, sinds kort, een stuk blauwsteen die men vader op overschot had. Werkt perfect in men combi oven!
Gebruikersavatar
TigerManZ
Meesterbakker
Berichten: 1986
Lid geworden op: do 27 dec 2012, 08:59
Locatie: In het oosten van de Betuwe

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door TigerManZ »

Och waarom niet op stoeptegels bakken...
Alle bacteriën gaan echt wel dood als je de oven een tijdje opstookt naar 250° of meer...
Dus als deze vooraf goed schoon gepoetst zijn en daarna een tijdje goed verhit zie ik weinig verschil met andere gebakken klei tegels.
En Ballie kan het weten wat er allemaal in betontegels zit.
Ik denk dat het meer tussen de oren zit dan dat het echt een probleem is.
Groet, Han. :)

...levensgenieter...
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door Ballie »

Bij gebruikte stoeptegels gaat het niet zozeer om de bacteriën. Buiten dat het raadzaam is om de tegels eerst goed te reinigen, weet je niet wat er allemaal overheen is gegaan. Dat kan natuurlijk allemaal organisch zijn geweest, dan is er niet veel aan de hand. Maar het kunnen ook chemicaliën zijn geweest. Of bijv. motorolie. Dat krijg je er nooit meer uit en dat wil je denk ik ook niet in je oven (of in je brood) hebben.
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Niels Gisbertz

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door Niels Gisbertz »

Het material waar het van gemaakt is, is erg belangrijk voor het bakresultaat.
heeft te maken met warmtecapaciteit en warmteoverdracht.
Ik had eerst een pizzasteen van een webshop ergens in duitsland. deze had een orange kleur en werkte prima. Toe ik bij Le Payol kwam vertelde zij me dat ik de witte steen oest hebben. ;K ... ik kreeg een steen mee om het te proberen.....
Zelfde recept en bereiding met alleen een andere steen leverde een veel mooier bakresultaat op, op de steen van Le Payol. :o

natuurlijk moet het van een natuurlijk materiaal zijn geschikt voor voedselbereiding.
Gebruikersavatar
Jacob

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door Jacob »

CJ-Petra schreef:De meeste broodbakforummers zijn (volgens mij) bekend met het gebruik van een broodsteen, pizzasteen of chamottesteen in een reguliere oven.
Zeker niet, vlak alle nieuwelingen niet uit! :roll:
Gebruikersavatar
willemsingapore
Deegkneder
Berichten: 159
Lid geworden op: do 31 okt 2013, 05:53

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door willemsingapore »

Ik heb sinds kort een 2cm dikke, zwarte granieten plaat als oven steen. Natuursteen zie je hier vaak als vloer bedekking daar het koud aanvoelt. Vloerkleed zie je hier niet... ;B .
Ben naar zo'n bedrijf gegaan die in natuursteen handelt. Wordt op maat gemaakt voor je en ook nog gepolijst :G en dat alles voor 40 Euro.
Nou nog leren inschieten en een goed schietijzer op de kop tikken. ;K

Groetjes,

Willem
Gebruikersavatar
Levensplezier
Warme bakker
Berichten: 867
Lid geworden op: wo 30 jan 2013, 17:40

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door Levensplezier »

Een omgekeerd bakblik is een heel goed alternatief voor een schietplank. Heeft dezelfde maat als je oven dus makkelijk te richten/schuiven. Ik doe er een glijdend siliconen velletje onder het brood, maar je kunt ook griesmeel op de schietplank/bakblik strooien. Je broden erop en dan inschieten. Het nadeel daarvan vind ik dat het griesmeel overal blijft liggen. In mijn AGA verbrandt het wel en gaat het via de schoorsteen weg, maar op de grond vóór de oven ligt dan ook het nodige. :crazy:
Fini
Ik heb een KA Artisan met een speciale kneedhaak en ik bak mijn brood in mijn 4-oven AGA.
Daarnaast heb ik (en wordt er ook regelmatig op gereden) ook een paarse Harley Sportster Screaming Eagle!
Dus:
Pluk de dag, het leven is maar kort!
Gebruikersavatar
lekkermelig
Beheerder
Berichten: 4006
Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
Locatie: Wageningen
Contacteer:

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door lekkermelig »

Schietplankjes zijn zo gemaakt van een plaatje multiplex of triplex. Lekker figuurzagen of nog sneller met een decoupeerzaag en daarna ff een schuurpapiertje er langs.

Wat betreft dat inschieten met griesmeel: Ik gebruikte altijd semolina, dat geeft net zo veel troep. Maar op een gegeven moment ben ik rijstmeel gaan gebruiken. Dat werkt bijna net zo goed, en geeft VEEL MINDER troep.

Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt

Blog: Lekkermelig.nl
Gebruikersavatar
Melinda
Meesterbakker
Berichten: 2269
Lid geworden op: za 12 jan 2013, 17:29
Locatie: Soest

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door Melinda »

willemsingapore schreef:Nou nog leren inschieten en een goed schietijzer op de kop tikken. ;K
Willem, bekijk deze link even.
Het hele draadje gaat over de verschillende mogelijkheden van schietplanken. Misschien heb je daar wat aan. ;)

Edit: ik had de reactie van Wil nog niet gezien tijdens mijn reactie.
Kneders: Bear Teddy Varimixer | Rofco N15 | KitchenAid KSM 7580 | Ovens: Rofco B40 | Miele Heteluchtoven
:-) Mijn foto's
Gebruikersavatar
hnoor0033

Re: Vuurvaste Chamotte stenen en tegels

Bericht door hnoor0033 »

Nou kan je daar op allerlei manieren Chinees over rekenen, maar als je echt door het broodbakvirus bent gegrepen bak je maar zo jaren achtereen broden en wat al niet, zo is mij gebleken. En dan moet je jezelf soms een investering gunnen, want dat komt er door de jaren wel weer uit .


_________________
NOOR
Plaats reactie