beginnend bakkertje

Doe eens sociaal, en stel je even voor...
Maar maak hiervoor wel even een eigen topic aan...
Gesloten
Gebruikersavatar
krentebolleke
Gaat de goede kant op
Berichten: 66
Lid geworden op: wo 18 jan 2012, 23:35
Locatie: Kempen (Belgie )

beginnend bakkertje

Bericht door krentebolleke »

Dag allemaal,

Wil me effe voorstellen.
Ik ben 56jaar en ben sinds kort een trotse eigenaar van een Rofco B30 ,kan dus nog heel veel leren van jullie.
Ja alle begin is moeilijk , moet mijn oven nog leren kennen.
Brood bakken lukt mij al aardig al zeg ik het zelf ,nu het fijnere werk nog onder de knie proberen te krijgen.
Bakte vroeger alles in een gecombineerde microgolfoven dus een heel verandering , kan nu bakken voor heel de straat hahaha!!!!
Als het lukt toch....
Groetjes
krentebolleke
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: beginnend bakkertje

Bericht door Levinebaktbrood »

Welkom krentebolleke :G. Goede keuze de Rofco! Er zijn meerdere bakkers hier met een Rofco oven (waaronder ondergetekende).
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: beginnend bakkertje

Bericht door Ballie »

Eej, deze heb ik op d'één of d'andere manier gemist.

In elk geval welkom op dit forum. Ik weet (bijna) zeker dat je hier je draai wel zult vinden...

En wel geweldig, zo'n rofco, maar ik ben bang dat die voorlopig niet in mijn budget zal passen... :(
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
mhs

Re: beginnend bakkertje

Bericht door mhs »

Welkom op 't forum en veel plezier met je nieuwe oven.
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: beginnend bakkertje

Bericht door CJ-Petra »

Welkom op broodnodig!
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
krentebolleke
Gaat de goede kant op
Berichten: 66
Lid geworden op: wo 18 jan 2012, 23:35
Locatie: Kempen (Belgie )

Re: beginnend bakkertje

Bericht door krentebolleke »

Help help mijn baksels zijn niet echt gelukt .
Wat doe ik verkeerd?
Ik heb vandaag taarten gebakken van gistdeeg maar mijn korsten zijn uitgebakken.
Heb mijn oven op 175° gezet .20 a 25 min
Op hoeveel graden bakken jullie je taarten en hoe lang laten jullie ze in jullie Rofco staan?
Ze zien er mooi uit maar de korst is vrees ik te hard ,zonde.

Vriendelijke groetjes
krentebolleke
Gebruikersavatar
Jean
Opboller
Berichten: 191
Lid geworden op: ma 19 dec 2011, 15:52
Locatie: Belgisch Limburg

Re: beginnend bakkertje

Bericht door Jean »

Kan aan het recept liggen.
De korsten na het bakken insmeren met boter kan je korst nog een beetje redden.
Ik bak ze in de rofco ook op 175 graden voor 20 minuten.
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: beginnend bakkertje

Bericht door Levinebaktbrood »

Krentebolleke, graag je recept en werkwijze vermelden. Anders is het onmogelijk om er iets over te zeggen.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
krentebolleke
Gaat de goede kant op
Berichten: 66
Lid geworden op: wo 18 jan 2012, 23:35
Locatie: Kempen (Belgie )

Re: beginnend bakkertje

Bericht door krentebolleke »

Ik heb 750gr bloem,2.5koffielepel droge gist klein koffielepeltje zout,+- ¼ l melk , 3 kleine eieren en 100gr vetstof.
De melk met de gist de eieren de suiker de bloem en de boter in mijn rofco kneder 8 min laten kneden zout bij gedaan 2 min verder laten kneden +- 20 min. laten rijzen ,dan deeg uitgerold en in bakplaten gelegd pasteibakkersroom opgedaan en de rand ingesmeerd met ei.
In voorverwarmde oven van 175° gezet en 20 a 25 min. laten bakken
Mijn deeg zag er heel goed uit.

Bedankt alvast voor de info.
Groetjes
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: beginnend bakkertje

Bericht door Levinebaktbrood »

Ik mis de suiker in je opsomming van de ingrediënten. Bovendien gebruik je weinig vocht in je deeg. Het beste is om alle ingrediënten, dus ook je gist, zout en vocht af te wegen.

Het is brooddeeg, waarom heb je het op 175 graden gebakken? Na hoeveel minuten ging het deeg kleuren? Taarten (gaan taarten op basis van brooddeeg) en cakes bak je in de Rofco op 160 graden en zodra het deeg gaat kleuren (voor taart en cake na ± 20 minuten) draai je de temperatuur terug naar 50 graden. Voor brooddeeg begin je op een hogere temperatuur en zodra het deeg gaat kleuren - na 7 - 10 minuten - draai je de temperatuur terug naar 50 graden.

Ik heb laatst roommastellen gebakken, dat is vergelijkbaar als ik zo jouw recept lees, maar de mastellen zijn kleiner. Ik bak die in de Rofco op ± 210 graden, na een minuut of 7 gaat het deeg kleuren, dan temperatuur terug naar 50 graden.
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
krentebolleke
Gaat de goede kant op
Berichten: 66
Lid geworden op: wo 18 jan 2012, 23:35
Locatie: Kempen (Belgie )

Re: beginnend bakkertje

Bericht door krentebolleke »

Dag Levine,

Sorry maar ik had er 75 gr suiker bij gedaan,vergeten te melden.
Al bij al zijn ze toch nog meegevallen de korst was vandaag beter dan gisteren.
Gelukkig maar want ik had een vejaardag te vieren.
Heel erg bedankt voor de aangeboden hulp.
Groetjes
krentebolleke
Gebruikersavatar
CJ-Petra
Meesterbakker
Berichten: 1250
Lid geworden op: za 17 dec 2011, 11:22
Locatie: Bommelerwaard

Re: beginnend bakkertje

Bericht door CJ-Petra »

Hallo krentebolleke,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en een fijne dag!
Grtzz Petra

Rofco B20 | Panasonic SD-255 | Kenwood KMC560
Gebruikersavatar
krentebolleke
Gaat de goede kant op
Berichten: 66
Lid geworden op: wo 18 jan 2012, 23:35
Locatie: Kempen (Belgie )

Re: beginnend bakkertje

Bericht door krentebolleke »

Hartelijk bedankt Petra, we maken het gezellig met taart en gebak :B:
Groetjes
Gebruikersavatar
krentebolleke
Gaat de goede kant op
Berichten: 66
Lid geworden op: wo 18 jan 2012, 23:35
Locatie: Kempen (Belgie )

Re: beginnend bakkertje

Bericht door krentebolleke »

Een desem brood is dat lekkerder dan een gewoon brood?
Smaakt dat zuurder of wat moet ik mij daar bij voorstellen,
Ben echt wel een bakvisje hé....

Groetjes
krentebolleke
Gebruikersavatar
papagena
Moderator
Berichten: 1864
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 20:40
Locatie: Hoogeveen

Re: beginnend bakkertje

Bericht door papagena »

Tja, dat hangt ervan af wat je lekker vindt he...
Ik vindt zelf dat het lekkerder ruikt, meer smaak heeft.
En nee, het hoeft niet perse zo zuur te zijn dat je hersens ervan krimpen.
Ik kan mij nog van dat zure brood uit de jaren 70 herinneren, van dat niet lekker gerezen spul .... brrrrr.
Mijn kinderen willen absoluut geen zuur spul, ietsje mag maar het moet wel luchtig zijn en niet te zuur.
Welnu, dat kan dus best.
Eigenlijk vind ik dat de meeste broden die ik heb gebakken goed te eten zijn.
Je moet gewoon wat voeling voor het deeg ontwikkelen en natuurlijk hier alles vragen wat je wilt vragen.
Niet bij brood alleen....
Gebruikersavatar
edwin
Gaat de goede kant op
Berichten: 56
Lid geworden op: di 20 dec 2011, 22:30
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: beginnend bakkertje

Bericht door edwin »

Dag Krentebolleke,
Een brood op basis van zuurdesem smaakt zeer zeker veel beter dan een gistbrood, dit heeft onder andere te maken met de bereidingswijze; met lange rijstijden waardoor je een veel betere smaakontwikkkeling krijgt. Kijk even onder recepten naar mijn basisrecept voor zuurdesem. Dit zuurdesemrecept is op basis van een vloeibaar desem waardoor je een luchtig brood krijgt met alleen een heel lichtzure smaak. Veel succes en laat maar horen hoe het gegaan is.
Groetjes Edwin
le pain, c’est du gâteau
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
Gebruikersavatar
Bakkersdochter

Re: beginnend bakkertje

Bericht door Bakkersdochter »

Edwin, bij dit recept van zuurdesem, ga je er vanuit dat er al een actieve starter is. Zou je misschien een berichtje kunnen maken hoe een "starter te maken volgens Edwin". Er staan er al twee, maar ik ben benieuwd naar jou methode.
Gebruikersavatar
edwin
Gaat de goede kant op
Berichten: 56
Lid geworden op: di 20 dec 2011, 22:30
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: beginnend bakkertje

Bericht door edwin »

Bakkersdochter;
ik sluit me helemaal aan bij de methode zoals genoemd bij zuurdesem starten van broodoven.com door erik-mp3. Behalve dat ik op dag 1 mijn desem zou beginnen met 100% roggemeel (het liefst biologisch want daarin zijn de meeste natuurlijke gistcellen nog aanwezig)
Dit moet in principe altijd lukken, en hou je desem wel levend, dus ongeveer 1 keer per week verjongen.
Succes en groet
Edwin
le pain, c’est du gâteau
2 x Rofco B40 & Maxima MPM20 met 2 kuipen & 15 plaats rijskast
http://WWW.EDWINBAKTBROOD.NL
Gesloten