Beste leden van het forum,
Mijn naam is Marga (Kantklosser). Met veel plezier lees ik regelmatig alle reacties op het forum. Ik ben sinds enige tijd ook bezig met het bakken van brood. Ongelofelijk hoeveel recepten er zijn en op hoeveel manieren je brood kan bakken. Op dit moment stoei ik enorm met het deegmandje haha. Het zuurdesem deeg erin krijgen gaat prima, maar er weer uit is een heel ander verhaal. Ik strooi driftig met bloem, maar dat mag niet baten. Ik geef de moed niet op, maar als iemand mij kan vertellen wat ik verkeerd doe, dan hoor ik dat natuurlijk graag.
Even voorstellen
- Rik59
- Meesterbakker
- Berichten: 1326
- Lid geworden op: wo 13 dec 2017, 23:26
Re: Even voorstellen
Welkom Marga...
Dat mandje... ja dat probleem hebben wij ook hoor...
1. kan een te klein mandje zijn
2. iets eerder lossen uit het mandje...
Ik los iets eerder bijv. op 2/3 van de rijstijd voor de 2e rijs... en dan laat hem op de plaat nog ietsje verder rijzen
Heb je het mandje voor het eerste gebruik bespoten met water (plantenspuit) en erna bestoven met bloem??
Dat mandje... ja dat probleem hebben wij ook hoor...
1. kan een te klein mandje zijn
2. iets eerder lossen uit het mandje...
Ik los iets eerder bijv. op 2/3 van de rijstijd voor de 2e rijs... en dan laat hem op de plaat nog ietsje verder rijzen
Heb je het mandje voor het eerste gebruik bespoten met water (plantenspuit) en erna bestoven met bloem??
The sound of success is the ‘singing’ loaf - the sound of crackling as the crust cools.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
The song of fresh bread
RESPECT, TIJD EN TEMPERATUUR ZIJN DE VOORNAAMSTE GEREEDSCHAPPEN VOOR DE LEKKERSTE EN FRAAISTE BRODEN.
- Kantklossen
- Stofhapper
- Berichten: 4
- Lid geworden op: di 21 nov 2017, 00:07
Re: Even voorstellen
Dank je wel Rik!
Aan de maat van het mandje ligt het niet, want dat is groot genoeg. Ook heb ik het bespoten en bestoven. Ik ga dus voor de optie van het eerder lossen. Dank voor het meedenken!
Aan de maat van het mandje ligt het niet, want dat is groot genoeg. Ook heb ik het bespoten en bestoven. Ik ga dus voor de optie van het eerder lossen. Dank voor het meedenken!
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Even voorstellen
er zijn ook van die linnen doeken voor in een rijsmandje
zoiets als dit bijvoorbeeld
http://brotformen24.de/angebot.php?filter=accessories
Vast ook wel ergens in NL verkrijgbaar, maar het ging ff om het idee.
Wil
zoiets als dit bijvoorbeeld
http://brotformen24.de/angebot.php?filter=accessories
Vast ook wel ergens in NL verkrijgbaar, maar het ging ff om het idee.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- Kantklossen
- Stofhapper
- Berichten: 4
- Lid geworden op: di 21 nov 2017, 00:07
Re: Even voorstellen
Dank je wel Wil. Dat zou ik ook nog kunnen proberen.
- StefanDijle
- Deegkneder
- Berichten: 146
- Lid geworden op: wo 28 mar 2018, 19:14
Re: Even voorstellen
Wat voor bloem gebruik je om je mandje uittestrooien? Tarwe is zo bijna de slechtste keuze, enkel spelt plakt nog meer. Rogge of Rijstbloem gaat veel beter. Ook mag je zon mandje nooit nat maken om proper te maken. Een droge harde borstel, desnoods tandborstel is al u need. Als het blijft plakken, kun je wel een antiplaklaag aanbrengen: rijstbloem met water mengen dat je zo wat lopend verf hebt. Het mandje darme schilderen en dan bij 50°C in de oven drogen. Pas na 2 dagen op een droge plek gebruiken.
Ten slote nog, waar bewaar je je mandje. Dat moet goed droog zijn, dus niet in de kast maar ergens op een droge plek ophangen. Afhankelijk hoe je wont, kan het zijn dat de keuken daar niet goed voor is, omdat er te veel damp is tijdens het koken.
Nu het kan wel ook, dat je niet goed opbold. Deeg die goed gevormd is, plakt veel minder.
Groetjes
Stefan
Ten slote nog, waar bewaar je je mandje. Dat moet goed droog zijn, dus niet in de kast maar ergens op een droge plek ophangen. Afhankelijk hoe je wont, kan het zijn dat de keuken daar niet goed voor is, omdat er te veel damp is tijdens het koken.
Nu het kan wel ook, dat je niet goed opbold. Deeg die goed gevormd is, plakt veel minder.
Groetjes
Stefan
Je wilt weten wat ik onlangs uit de oven heb gehaald? Kijk eens daar: https://echtbrood.wordpress.com
- Kantklossen
- Stofhapper
- Berichten: 4
- Lid geworden op: di 21 nov 2017, 00:07
Re: Even voorstellen
Ik heb inderdaad tarwebloem gebruikt Stefan. De mogelijkheid van het ‘schilderen’ van een mandje heb ik nog niet eerder gehoord. Bedankt voor de tip!