Ervaringen van een beginnende broodbakker
- erinacea
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: zo 20 sep 2020, 10:05
Ervaringen van een beginnende broodbakker
Hallo medebakkers,
Na een paar maanden bakken als beginner wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen. De corona lockdown heeft voor opgeleverd dat ik nu al mijn brood zelf bak en er steeds meer plezier in ga krijgen. Ik ben begonnen met een recept uit “De Veldkeuken, het kookboek”, meteen een desembrood, want ik had een desem gekregen van een buurvrouw. Daarna volgden er meer boeken en werd er een mixer aangeschaft om het kneedwerk te doen.
Boeken in volgorde van aanschaf:
1. Bread, Jeffrey Hamelman
2. Broodbijbel, Hiljo Hillebrand
3. Een boek over brood, Issa Niemeijer-brown
4. The Rye Baker, Stanley Ginsberg
Commentaar en links met recensies:
1. Bread, is een fantastisch boek over alle aspecten van broodbakken, maar ik zou er niet mee beginnen. Het omrekenen van de recepten en opzoeken van de correcte vertalingen van de ingrediënten kan een aardige klus zijn. De recepten kloppen wel goed.
http://www.lekkermelig.nl/boekrecensie- ... -hamelman/
2. Broodbijbel, is een prima boek om mee te starten, hoewel er soms foutjes instaan (zie mijn vorig bericht hierover). Geen moeilijke ingrediënten en helder uitgelegd.
https://www.xandrabaktbrood.nl/boeken/b ... nd-review/
3. Een boek over brood, is net uit en meteen al een favoriet. Issa is een echte bakker met een winkel in Amsterdam. Het verrassende van dit boek was dat hij bijna al zijn recepten maakt zonder te kneden, maar autolyse gebruikt. Ideaal voor degenen die geen stevige mixer hebben.
https://www.volkskrant.nl/eten-en-drink ... ~b3adf535/
4. The Rye Baker is mijn meest recente aanschaf, omdat ik dol ben op roggebrood. Prachtig boek met recepten van over de hele wereld.
http://www.lekkermelig.nl/boekrecensie-the-rye-baker/
Nog even een opmerking over mixers: na heel veel onderzoek op internet en na het bekijken van de uitgebreide test van Levine van kneedmachines en mixers besloot ik om een Kenwood Chef XL aan te schaffen. Die heeft een knaap van een motor, 1200 Watt, wat erg fijn is als je meer dan 1 brood gaat maken. Prima apparaat, staat heel vast op z’n voeten, loopt niet door de keuken heen als je even niet oplet. Ik heb er wel een goede spiraalkneedhaak bijgekocht (https://www.superdoughhook.com). Dat maakt echt het verschil voor je deeg, is mijn ervaring.
Wat heb je verder nodig?
• Deegschrapers, mengkommen, rijsmandjes en zo, dat is niet zo spannend. Bakvormen is alweer wat lastiger soms. Blauwstaal: daar heb ik er 1 van. Laatst kwam ik een recept tegen waarin een Pullman broodvorm werd gebruikt. Dat is een vorm die je kunt afsluiten van boven met een schuif, bv voor casinobrood. Originele Amerikaanse (bepaalde maten) zijn moeilijk te krijgen. Had ik nodig voor een roggebrood. Ik heb toen maar een vorm gekocht die verstelbaar is in grootte (schuiven).
• Een oven die minimaal tot 250 C kan gaan
• Een ovensteen. Ik heb deze gekocht bij een kachelbedrijf. Deze: https://kachelmaterialenshop.nl/vuurvas ... 2-cm-.html
• Meel: Ik haal mijn meel bij deze molen:
https://www.windotter.nl/producten/meel-en-graan/
• Enthousiasme!
Groet
Evert Jan
Na een paar maanden bakken als beginner wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen. De corona lockdown heeft voor opgeleverd dat ik nu al mijn brood zelf bak en er steeds meer plezier in ga krijgen. Ik ben begonnen met een recept uit “De Veldkeuken, het kookboek”, meteen een desembrood, want ik had een desem gekregen van een buurvrouw. Daarna volgden er meer boeken en werd er een mixer aangeschaft om het kneedwerk te doen.
Boeken in volgorde van aanschaf:
1. Bread, Jeffrey Hamelman
2. Broodbijbel, Hiljo Hillebrand
3. Een boek over brood, Issa Niemeijer-brown
4. The Rye Baker, Stanley Ginsberg
Commentaar en links met recensies:
1. Bread, is een fantastisch boek over alle aspecten van broodbakken, maar ik zou er niet mee beginnen. Het omrekenen van de recepten en opzoeken van de correcte vertalingen van de ingrediënten kan een aardige klus zijn. De recepten kloppen wel goed.
http://www.lekkermelig.nl/boekrecensie- ... -hamelman/
2. Broodbijbel, is een prima boek om mee te starten, hoewel er soms foutjes instaan (zie mijn vorig bericht hierover). Geen moeilijke ingrediënten en helder uitgelegd.
https://www.xandrabaktbrood.nl/boeken/b ... nd-review/
3. Een boek over brood, is net uit en meteen al een favoriet. Issa is een echte bakker met een winkel in Amsterdam. Het verrassende van dit boek was dat hij bijna al zijn recepten maakt zonder te kneden, maar autolyse gebruikt. Ideaal voor degenen die geen stevige mixer hebben.
https://www.volkskrant.nl/eten-en-drink ... ~b3adf535/
4. The Rye Baker is mijn meest recente aanschaf, omdat ik dol ben op roggebrood. Prachtig boek met recepten van over de hele wereld.
http://www.lekkermelig.nl/boekrecensie-the-rye-baker/
Nog even een opmerking over mixers: na heel veel onderzoek op internet en na het bekijken van de uitgebreide test van Levine van kneedmachines en mixers besloot ik om een Kenwood Chef XL aan te schaffen. Die heeft een knaap van een motor, 1200 Watt, wat erg fijn is als je meer dan 1 brood gaat maken. Prima apparaat, staat heel vast op z’n voeten, loopt niet door de keuken heen als je even niet oplet. Ik heb er wel een goede spiraalkneedhaak bijgekocht (https://www.superdoughhook.com). Dat maakt echt het verschil voor je deeg, is mijn ervaring.
Wat heb je verder nodig?
• Deegschrapers, mengkommen, rijsmandjes en zo, dat is niet zo spannend. Bakvormen is alweer wat lastiger soms. Blauwstaal: daar heb ik er 1 van. Laatst kwam ik een recept tegen waarin een Pullman broodvorm werd gebruikt. Dat is een vorm die je kunt afsluiten van boven met een schuif, bv voor casinobrood. Originele Amerikaanse (bepaalde maten) zijn moeilijk te krijgen. Had ik nodig voor een roggebrood. Ik heb toen maar een vorm gekocht die verstelbaar is in grootte (schuiven).
• Een oven die minimaal tot 250 C kan gaan
• Een ovensteen. Ik heb deze gekocht bij een kachelbedrijf. Deze: https://kachelmaterialenshop.nl/vuurvas ... 2-cm-.html
• Meel: Ik haal mijn meel bij deze molen:
https://www.windotter.nl/producten/meel-en-graan/
• Enthousiasme!
Groet
Evert Jan
- Levinebaktbrood
- Moderator
- Berichten: 5620
- Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
- Locatie: Voorburg
- Contacteer:
Re: Ervaringen van een beginnende broodbakker
Leuk verhaal Evert.
Ik mis natuurlijk mijn boeken in jouw rijtje (grapje hoor).
Over je mixer: 1200 watt zegt niets over de kneedeigenschappen van de machine. Dat blijft een hardnekkig misverstand. Simpel gezegd verbruikt een machine met 1200 watt meer stroom dan een machine van 375 watt. Het gaat juist om de overbrenging in de kop van de machine. Tip: doe er niet teveel deeg in (max 1 kg bloem) en gebruik voldoende vocht in het deeg. Dan heb je er het langst plezier van.
Ben beniewd naar de komende baksels .
Ik mis natuurlijk mijn boeken in jouw rijtje (grapje hoor).
Over je mixer: 1200 watt zegt niets over de kneedeigenschappen van de machine. Dat blijft een hardnekkig misverstand. Simpel gezegd verbruikt een machine met 1200 watt meer stroom dan een machine van 375 watt. Het gaat juist om de overbrenging in de kop van de machine. Tip: doe er niet teveel deeg in (max 1 kg bloem) en gebruik voldoende vocht in het deeg. Dan heb je er het langst plezier van.
Ben beniewd naar de komende baksels .
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
- erinacea
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: zo 20 sep 2020, 10:05
Re: Ervaringen van een beginnende broodbakker
Jouw boeken staan op mijn verjaardagslijstje hoor! Dank voor je reactie.
- oudbakken
- Deegroller
- Berichten: 292
- Lid geworden op: vr 14 sep 2018, 16:16
Re: Ervaringen van een beginnende broodbakker
welkom Evert,
een mooie intro voor het forum.
een mooie intro voor het forum.
Heetlucht oven LOTUS mod. FOV 2.6kW.
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
Conventionele oven: smeg 80cm
KitchenAid heavy Duty
Komo FidibusMedium molen
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Ervaringen van een beginnende broodbakker
Ja, over kneedmachines:
Dit soort machines zijn toch echt minder geschikt dan een spiraalkneder, maar ik hoop dat je er lang plezier van houdt. Dat gezegd hebbende: ik gebruik geloof ik al weer een jaar of zeven een Bear, en die houdt het toch ook nog steeds vol...(even afkloppen)
Wat betreft die boeken:
Ik vind het boek van Issa Niemeijer een beetje tegenvallen, heeft wat mij betreft minder diepgang en variatie dan Bread. Maar ik moet er maar eens uit gaan bakken.
De boeken van Levine zijn natuurlijk ook OK, vooral voor de recepten en de duidelijke instructies en minder voor heel veel detail informatie. Daar grijp ik toch ook regelmatig naar, al is het maar voor levientjes, stokbroden of sommige bruine broden met pitjes. De recepten lukken altijd, alleen hou ik niet heel erg van zoet, en kaas zou wat mij betreft verboden moeten worden in brood en al helemaal in kleine broodjes. Jakkes.
Niet iedereen leest makkelijk in het Duits, maar een paar boeken van Lutz Geißler vind ik ook fantastisch.
Wil
Dit soort machines zijn toch echt minder geschikt dan een spiraalkneder, maar ik hoop dat je er lang plezier van houdt. Dat gezegd hebbende: ik gebruik geloof ik al weer een jaar of zeven een Bear, en die houdt het toch ook nog steeds vol...(even afkloppen)
Wat betreft die boeken:
Ik vind het boek van Issa Niemeijer een beetje tegenvallen, heeft wat mij betreft minder diepgang en variatie dan Bread. Maar ik moet er maar eens uit gaan bakken.
De boeken van Levine zijn natuurlijk ook OK, vooral voor de recepten en de duidelijke instructies en minder voor heel veel detail informatie. Daar grijp ik toch ook regelmatig naar, al is het maar voor levientjes, stokbroden of sommige bruine broden met pitjes. De recepten lukken altijd, alleen hou ik niet heel erg van zoet, en kaas zou wat mij betreft verboden moeten worden in brood en al helemaal in kleine broodjes. Jakkes.
Niet iedereen leest makkelijk in het Duits, maar een paar boeken van Lutz Geißler vind ik ook fantastisch.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Ervaringen van een beginnende broodbakker
Hi Wil,
Welke Duitstalige boeken kan je aanraden?
Heeft Geisler meerdere boeken geschreven welke de moeite waard zijn?
Welke Duitstalige boeken kan je aanraden?
Heeft Geisler meerdere boeken geschreven welke de moeite waard zijn?
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- lekkermelig
- Beheerder
- Berichten: 4005
- Lid geworden op: zo 14 okt 2012, 23:23
- Locatie: Wageningen
- Contacteer:
Re: Ervaringen van een beginnende broodbakker
Lutz heeft een heleboel broodbak boeken geschreven, een overzicht vind je op zijn site ploetzblog.de waar ook een massa recepten staan.
Ik heb zelf Brotbackbuch nr 1 tm 3. Lutz maakt meestal vrij bewerkelijke recepten, ik vind het soms wat overdreven. Maar al zijn boeken hebben ook veel achtergrond informatie. Er is ook een deel 4, gaat vooral over desem, maar die heb ik nog niet gelezen.
Veel info, behoorlijk duitse bakstijl (niet zo gek natuurlijk).
Verder heb ik het Almbackbuch met heel veel recepten, foto's en overdreven veel achtergrond info over de Alm en de streek waarover het gaat. Dit boek vind ik geweldig, maar dat zal vast niet voor iedereen zo zijn.
Lutz geeft elk jaar een paar keer een week cursus op een Oostenrijkse alm, dat heb ik zelf ook een keertje gedaan, en dat clubje van 10 mensen zie ik nog elk jaar, en die komen uit alle windstreken van Duitsland en Oostenrijk. Plus een Australische Oostenrijker. En een hollander dus :-). In zijn boek heeft ie veel recepten en een heleboel verhalen van mensen die daar ook een week geweest zijn. Vandaar mijn interesse voor dit boek, ons groepje had wel wat bijzondere verhalen voor in zijn boek.
Wil
Ik heb zelf Brotbackbuch nr 1 tm 3. Lutz maakt meestal vrij bewerkelijke recepten, ik vind het soms wat overdreven. Maar al zijn boeken hebben ook veel achtergrond informatie. Er is ook een deel 4, gaat vooral over desem, maar die heb ik nog niet gelezen.
Veel info, behoorlijk duitse bakstijl (niet zo gek natuurlijk).
Verder heb ik het Almbackbuch met heel veel recepten, foto's en overdreven veel achtergrond info over de Alm en de streek waarover het gaat. Dit boek vind ik geweldig, maar dat zal vast niet voor iedereen zo zijn.
Lutz geeft elk jaar een paar keer een week cursus op een Oostenrijkse alm, dat heb ik zelf ook een keertje gedaan, en dat clubje van 10 mensen zie ik nog elk jaar, en die komen uit alle windstreken van Duitsland en Oostenrijk. Plus een Australische Oostenrijker. En een hollander dus :-). In zijn boek heeft ie veel recepten en een heleboel verhalen van mensen die daar ook een week geweest zijn. Vandaar mijn interesse voor dit boek, ons groepje had wel wat bijzondere verhalen voor in zijn boek.
Wil
Kneder: Rofco KN15,Bear Varimixer Teddy
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
Rijskast: Rofco RK48
Ovens: Rofco B40, Manz 30/2, kleioven
Graanmolen: Mockmill Lino 200
Meel: de Zuidmolen en Molen de Vlijt
Blog: Lekkermelig.nl
- hjeverts
- Warme bakker
- Berichten: 789
- Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
- Locatie: Neede
Re: Ervaringen van een beginnende broodbakker
Mooie blog en de boeken lijken mij interessant. Die komen dus zeker op mijn verlanglijstje
Groeten Hans,
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
- erinacea
- Chef stoffer en blik
- Berichten: 9
- Lid geworden op: zo 20 sep 2020, 10:05
Re: Ervaringen van een beginnende broodbakker
Hallo medebakkers,
Alweer een tijdje geleden dat ik mijn laatste bericht plaatste. De broodbakhobby is wel serieus geworden: ik koop geen brood meer in de winkel maar bak nu alles zelf. Het is een soort verslaving geworden, iedere keer die lekkere geur van vers gebakken brood. Ook de boekenverzameling is aardig uitgebreid en het wordt een sport om soms een moeilijk verkrijgbaar boek op de kop te tikken. Voorbeeld: The Village Baker van Joe Ortiz. Ik heb een foto bijgevoegd van het broodboekplankje. Ik ben benieuwd naar jullie boeken.
Groetjes
Evert Jan
Alweer een tijdje geleden dat ik mijn laatste bericht plaatste. De broodbakhobby is wel serieus geworden: ik koop geen brood meer in de winkel maar bak nu alles zelf. Het is een soort verslaving geworden, iedere keer die lekkere geur van vers gebakken brood. Ook de boekenverzameling is aardig uitgebreid en het wordt een sport om soms een moeilijk verkrijgbaar boek op de kop te tikken. Voorbeeld: The Village Baker van Joe Ortiz. Ik heb een foto bijgevoegd van het broodboekplankje. Ik ben benieuwd naar jullie boeken.
Groetjes
Evert Jan
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
- Vitamine C
- Warme bakker
- Berichten: 690
- Lid geworden op: di 02 apr 2019, 08:57
Re: Ervaringen van een beginnende broodbakker
Een groot gedeelte van deze boeken heb ik ook. Maar blijf toch meestal terugvallen op bread, levine haar boeken, en boek van issa is ook interessant