Ervaringen van een beginnende broodbakker
Geplaatst: do 18 feb 2021, 13:19
Hallo medebakkers,
Na een paar maanden bakken als beginner wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen. De corona lockdown heeft voor opgeleverd dat ik nu al mijn brood zelf bak en er steeds meer plezier in ga krijgen. Ik ben begonnen met een recept uit “De Veldkeuken, het kookboek”, meteen een desembrood, want ik had een desem gekregen van een buurvrouw. Daarna volgden er meer boeken en werd er een mixer aangeschaft om het kneedwerk te doen.
Boeken in volgorde van aanschaf:
1. Bread, Jeffrey Hamelman
2. Broodbijbel, Hiljo Hillebrand
3. Een boek over brood, Issa Niemeijer-brown
4. The Rye Baker, Stanley Ginsberg
Commentaar en links met recensies:
1. Bread, is een fantastisch boek over alle aspecten van broodbakken, maar ik zou er niet mee beginnen. Het omrekenen van de recepten en opzoeken van de correcte vertalingen van de ingrediënten kan een aardige klus zijn. De recepten kloppen wel goed.
http://www.lekkermelig.nl/boekrecensie- ... -hamelman/
2. Broodbijbel, is een prima boek om mee te starten, hoewel er soms foutjes instaan (zie mijn vorig bericht hierover). Geen moeilijke ingrediënten en helder uitgelegd.
https://www.xandrabaktbrood.nl/boeken/b ... nd-review/
3. Een boek over brood, is net uit en meteen al een favoriet. Issa is een echte bakker met een winkel in Amsterdam. Het verrassende van dit boek was dat hij bijna al zijn recepten maakt zonder te kneden, maar autolyse gebruikt. Ideaal voor degenen die geen stevige mixer hebben.
https://www.volkskrant.nl/eten-en-drink ... ~b3adf535/
4. The Rye Baker is mijn meest recente aanschaf, omdat ik dol ben op roggebrood. Prachtig boek met recepten van over de hele wereld.
http://www.lekkermelig.nl/boekrecensie-the-rye-baker/
Nog even een opmerking over mixers: na heel veel onderzoek op internet en na het bekijken van de uitgebreide test van Levine van kneedmachines en mixers besloot ik om een Kenwood Chef XL aan te schaffen. Die heeft een knaap van een motor, 1200 Watt, wat erg fijn is als je meer dan 1 brood gaat maken. Prima apparaat, staat heel vast op z’n voeten, loopt niet door de keuken heen als je even niet oplet. Ik heb er wel een goede spiraalkneedhaak bijgekocht (https://www.superdoughhook.com). Dat maakt echt het verschil voor je deeg, is mijn ervaring.
Wat heb je verder nodig?
• Deegschrapers, mengkommen, rijsmandjes en zo, dat is niet zo spannend. Bakvormen is alweer wat lastiger soms. Blauwstaal: daar heb ik er 1 van. Laatst kwam ik een recept tegen waarin een Pullman broodvorm werd gebruikt. Dat is een vorm die je kunt afsluiten van boven met een schuif, bv voor casinobrood. Originele Amerikaanse (bepaalde maten) zijn moeilijk te krijgen. Had ik nodig voor een roggebrood. Ik heb toen maar een vorm gekocht die verstelbaar is in grootte (schuiven).
• Een oven die minimaal tot 250 C kan gaan
• Een ovensteen. Ik heb deze gekocht bij een kachelbedrijf. Deze: https://kachelmaterialenshop.nl/vuurvas ... 2-cm-.html
• Meel: Ik haal mijn meel bij deze molen:
https://www.windotter.nl/producten/meel-en-graan/
• Enthousiasme!
Groet
Evert Jan
Na een paar maanden bakken als beginner wil ik graag mijn ervaringen met jullie delen. De corona lockdown heeft voor opgeleverd dat ik nu al mijn brood zelf bak en er steeds meer plezier in ga krijgen. Ik ben begonnen met een recept uit “De Veldkeuken, het kookboek”, meteen een desembrood, want ik had een desem gekregen van een buurvrouw. Daarna volgden er meer boeken en werd er een mixer aangeschaft om het kneedwerk te doen.
Boeken in volgorde van aanschaf:
1. Bread, Jeffrey Hamelman
2. Broodbijbel, Hiljo Hillebrand
3. Een boek over brood, Issa Niemeijer-brown
4. The Rye Baker, Stanley Ginsberg
Commentaar en links met recensies:
1. Bread, is een fantastisch boek over alle aspecten van broodbakken, maar ik zou er niet mee beginnen. Het omrekenen van de recepten en opzoeken van de correcte vertalingen van de ingrediënten kan een aardige klus zijn. De recepten kloppen wel goed.
http://www.lekkermelig.nl/boekrecensie- ... -hamelman/
2. Broodbijbel, is een prima boek om mee te starten, hoewel er soms foutjes instaan (zie mijn vorig bericht hierover). Geen moeilijke ingrediënten en helder uitgelegd.
https://www.xandrabaktbrood.nl/boeken/b ... nd-review/
3. Een boek over brood, is net uit en meteen al een favoriet. Issa is een echte bakker met een winkel in Amsterdam. Het verrassende van dit boek was dat hij bijna al zijn recepten maakt zonder te kneden, maar autolyse gebruikt. Ideaal voor degenen die geen stevige mixer hebben.
https://www.volkskrant.nl/eten-en-drink ... ~b3adf535/
4. The Rye Baker is mijn meest recente aanschaf, omdat ik dol ben op roggebrood. Prachtig boek met recepten van over de hele wereld.
http://www.lekkermelig.nl/boekrecensie-the-rye-baker/
Nog even een opmerking over mixers: na heel veel onderzoek op internet en na het bekijken van de uitgebreide test van Levine van kneedmachines en mixers besloot ik om een Kenwood Chef XL aan te schaffen. Die heeft een knaap van een motor, 1200 Watt, wat erg fijn is als je meer dan 1 brood gaat maken. Prima apparaat, staat heel vast op z’n voeten, loopt niet door de keuken heen als je even niet oplet. Ik heb er wel een goede spiraalkneedhaak bijgekocht (https://www.superdoughhook.com). Dat maakt echt het verschil voor je deeg, is mijn ervaring.
Wat heb je verder nodig?
• Deegschrapers, mengkommen, rijsmandjes en zo, dat is niet zo spannend. Bakvormen is alweer wat lastiger soms. Blauwstaal: daar heb ik er 1 van. Laatst kwam ik een recept tegen waarin een Pullman broodvorm werd gebruikt. Dat is een vorm die je kunt afsluiten van boven met een schuif, bv voor casinobrood. Originele Amerikaanse (bepaalde maten) zijn moeilijk te krijgen. Had ik nodig voor een roggebrood. Ik heb toen maar een vorm gekocht die verstelbaar is in grootte (schuiven).
• Een oven die minimaal tot 250 C kan gaan
• Een ovensteen. Ik heb deze gekocht bij een kachelbedrijf. Deze: https://kachelmaterialenshop.nl/vuurvas ... 2-cm-.html
• Meel: Ik haal mijn meel bij deze molen:
https://www.windotter.nl/producten/meel-en-graan/
• Enthousiasme!
Groet
Evert Jan