Broodbakken in Thailand is anders......

Doe eens sociaal, en stel je even voor...
Maar maak hiervoor wel even een eigen topic aan...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Pim
Chef stoffer en blik
Berichten: 7
Lid geworden op: zo 03 jul 2022, 09:19

Broodbakken in Thailand is anders......

Bericht door Pim »

Hallo,

Ik ben Pim, gepensioneerd, en woon sedert enige jaren op het platteland in Thailand.
In de omgeving van Ubon Ratchathani om precies te zijn.
Zoon van een Bakker en zelf jaren in de banketbakkerij gewerkt en op latere leeftijd leraar consumptieve techniek.
Nou had broodbakken nooit zo mijn belangstelling dus ben ik daar altijd wel een beetje van weg gebleven, dat gestomp in dat deeg, nee, niks voor mij.

Tot voor kort, hoewel de Thai’s absoluut geen broodeters zijn, kon ik me met een bakkertje in de grote stad wel redden hoewel het brood wel heel matig van smaak- en structuur was maar goed.
Inmiddels is het assortiment bij dat bakkertje (onderdeel van een keten) gewijzigd en is het brood voorzien van heel veel zaden en pitten en is er van brood geen sprake meer dus….moest ik zelf aan de bak.
Maar een groot probleem was altijd om de juiste ingrediënten te vinden.
Er zijn supermarkten die wel meel voor alle doeleinden verkopen maar daar is geen goed brood van te bakken, ja volgens de Thaise verkoper wel maar niet zoals ik het wil.
Na heel, heel veel zoeken online (dat is hier enorm in opkomst) Frans grof volkoren meel en Australische (patentbloem?) bij een onlinewinkel in Bangkok gekocht , weliswaar merkloos en zonder enige info maar…blijkt heel goed te zijn.
Althans, ik heb er een volkoren broodje mee gebakken en die smaakt uitstekend al zeg ik het zelf.

Van de week liep ik in een supermarkt in de grote stad en daar verkocht men witte bloem, een soort Patent, uit Engeland, extra sterk stond op de verpakking, daar heb ik gisteren een melkwit mee gebakken, ging prima.
Zie foto, dat ze wat te donker zijn komt omdat ik ze niet op tijd uit de oven kon halen.
De oven staat buiten
En ik zat binnen te wachten op het oven belletje en toen ik naar buiten wilden gaan bleef het deurslot hangen.
Ik kon er niet meer uit en heb uiteindelijk de deur moeten forceren om mijn broodjes uit de oven te halen.
Het slot is vanmorgen vervangen.

Ondertussen heb ik 5 kilo grof volkoren en 5 kilo patent in huis en dat moet koel en donker bewaard?
Dus dat gaat in de diepvries, koele plekken zijn hier niet.
Als ik mijn deegje maak moet ik met koud water uit de koelkast beginnen want het water uit de kraan is 25 tot 30 graden.
Ik heb zo’n Kenwood MasterChef, leuk voor boterdeegje en cake maar, zoals ik al op het forum las, niet geschikt voor brood.
Dus mengen in de machine en kneden met de hand in het zweet des aanschijns….
Instant gist is hier in allerlei variëteiten ruim verkrijgbaar, dat dan weer wel, ik laat het deeg rijzen in de logeer kamer, die is meestal 33 graden.

Ik heb een elektrische oven uit Nederland meegebracht destijds, zo’n afbak oventje die ze in kleine supermarkten gebruikten om klein brood af te bakken, werkt prima, maar vanwege regelmatige uitval elektra staat er een aggregaat stand-by.
Inmiddels ben ik ook de trotse bezitter van 4 echte casino bakblikken, ik gebruik ze zonder deksel, ik heb er een half jaar naar gezocht maar…hebbes.

Heus, geloof me, broodbakken in Thailand is anders….

Tot zover even mijn voorstel berichtje.

Afbeelding volkoren

Afbeelding melkbrood
Gebruikersavatar
Jos bakt
Deegkneder
Berichten: 161
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
Locatie: Berghem

Re: Broodbakken in Thailand is anders......

Bericht door Jos bakt »

Je hebt een leuke en leerzame introductie geschreven.

Welkom op het forum!
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: Broodbakken in Thailand is anders......

Bericht door hjeverts »

Welkom op het forum Pim! :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Levinebaktbrood
Moderator
Berichten: 5620
Lid geworden op: do 08 dec 2011, 02:00
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Broodbakken in Thailand is anders......

Bericht door Levinebaktbrood »

Leuk geschreven introductie. Welkom ophef forum :). En je broden zien er uitstekend uit :thumbup:
Kneders: Bear Teddy | Maxima MPM 7L
Ovens: Bosch HBG8755S1
Blog:Uit de keuken van Levine
Auteur van 5 boeken over brood bakken
Gebruikersavatar
Sylvana
Jongste bediende
Berichten: 38
Lid geworden op: do 31 mar 2022, 12:35

Re: Broodbakken in Thailand is anders......

Bericht door Sylvana »

Welkom op de forum
Gebruikersavatar
KlaasL
Stofhapper
Berichten: 4
Lid geworden op: di 19 okt 2021, 09:39

Re: Broodbakken in Thailand is anders......

Bericht door KlaasL »

Hee wat leuk, nog een doe het zelf bakker in Thailand!

Ik woon al 4 jaar in Samut Prakan, en bak ook zelf brood, en aanverwante dingen, gevulde koeken, bolussen, witte, bruine en krentenbollen, vloerbrood, busbrood, cake etc.
We hebben een kleine keuken, zelf gebouwd, met een 71 liter oven, electrisch. Ik ben gepensioneerd zeeman (niet uit de kombuis) en ben voor de lol zelf aan het bakken geslagen en vind dat een erg leuke bezigheid. Hier vlakbij ons zit een winkeltje, waar ze veel bakkerij artikelen verkopen, ik moet zeggen, dat het meel hier goed bruikbaar is. Gewoon wit meel is een thais product met de mooie naam White Swan. Volkoren is van Imperial.
Soms bestel ik wel eens wat ander meel online, zoals rogge of frans meel T55 of T65 of italiaans typo 00 voor pizza of baguettes. De prijzen vallen mij veel mee.
Van een vriendin kreeg ik een casino blik, met deksel, voor mijn verjaardag. Goed voor 650 gram deeg, geeft heel mooi casino brood.
Rijzen gaat erg makkelijk hier, met temperaturen rond de 30 graden. Voor volkoren brood pas ik autolyse toe, dat geeft net iets mooier brood.
Broodbakken in Thailand is anders, misschien wel, maar niet moeilijk hoor (vind ik).

Sawasdee krab
Plaats reactie