De Broodvirtuoos stelt zich voor!

Doe eens sociaal, en stel je even voor...
Maar maak hiervoor wel even een eigen topic aan...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

De Broodvirtuoos stelt zich voor!

Bericht door De Broodvirtuoos »

Hallo Broodbakforum-leden,

Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om me voor te stellen.
In het dagelijks leven luister ik naar de roepnaam Frans en woon ca. 12 KM. ten oosten van Arnhem
Eigenlijk staat heel mijn leven in het teken van de bakkerij.
Als jochie was ik al gefascineerd voor dit prachtige vak en begon als 10 jarig ventje al met hand- en spandiensten in de bakkerij.
Na de lagere school ging ik naar de Boulevard Heuvelink in Arnhem, waar de opleiding Brood- en Banketbakken werd aangeboden.
Ik begon mijn werkzame leven toen ik 16 jaar was in een bakkerij in mijn woonplaats.
Ik volgde via het leerlingstelsel (4 dagen werken, 1 dag school) de opleidingen voor Gezel, 1e Gezel en de Specialisatie cursus.
Tijdens mijn dienstplicht (gelegerd in Schaarsbergen Oranjekazerne) behaalde ik mijn Patroondiploma, in de veronderstelling om een eigen bakkerij te beginnen.
Mijn vrouw vond dat laatste géén goed idee, en ben daarom mijn pijlen anders in het bakkersvak gaan richten.
Vanaf het moment dat ik begon te werken deed ik al veel mee aan vakwedstrijden. En vaak niet zonder succes.
Op deze wijze kon je je vaardigheden, maar ook je inzichten verder bekwamen.
Echter op mijn 35e werden de (nacht)werkzaamheden te zwaar, zowel op lichamelijk- als sociaalgebied.
Ik ben toen de studie voor docent Consumptieve Technieken aan de PTH (Pedagogisch Technische Hogeschool) gaan doen, met als specialisatie Brood- en Banketbakken.
Na 6 jaar studie had ik mijn 2e graads onderwijsbevoegdheid behaald.
Op het moment van behalen van de onderwijsbevoegdheid gaf ik al 5 jaar praktijk- en theorielessen aan de Vakschool “Wageningen” (toen ik daar begon nog een M.T.S.).
Via een onderwijsregeling in het CAO maakte ik dankbaar gebruik van de “Professionaliseringsregeling”.
Ik heb verschillende cursussen in Frankrijk, Italië en Duitsland mogen doen, om me te specialiseren in het werken met desems.
Dit wordt overigens in elk land -zelfs in elke streek van het land- weer anders gedaan.
Een voorbeeld is de Franse (milde) desems en de Duitse (zurige) desems.
Met deze kennis en vaardigheden heb ik voor de Vakschool “Wageningen” de modules, Desems, Bijzondere- en Buitenlandse broodsoorten en Streekproducten geschreven.

Maar na 27 jaar vakonderwijs kwam in 2019 een einde. Ik had bijna mijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt en ik kon met een aantrekkelijk regeling stoppen.
Althans… stoppen met mijn verplichtingen. Stoppen met het vak was absoluut geen sprake.
Door een overkoepeld orgaan van het bakkersonderwijs ben ik (en een aantal oude rotten in het vak) weer “van stal gehaald” om de vaktheorie te screenen, aan te vullen en te corrigeren. Het moest weer op het niveau van vóór de "deelkwalificatie-structuur" worden aangeboden.
De motivatie was, dat de vaktheorie de afgelopen jaren een behoorlijk ondergeschoven kindje was geworden, en de roep vanuit de branche naar (theoretische) kennis werd steeds luider.
Ook bak ik elke week nog 2 soorten desembroden en een luxe broodsoort, zoals Fries Suikerbrood tot verschillende ontbijtkoeksoorten o.i.d.
Elke week heb ik wisselende baklijst. Op deze wijze houd ik het voor mij erg leuk!
Ik bak met een Rofco B40 oven, een Rofco RK-48 rijskast en een spiraalkneder SM-15 met variabele snelheid. Gekocht bij Jan Snippenberg (Bakkerijwereld). Jan is een oud-leerling van mij.
Verder koop ik met enige regelmaat materialen bij Bouwhuis.
Wanneer het gewaardeerd wordt, zal ik met enige regelmaat wat recepten op dit forum posten, soms mét en soms zonder foto’s als visuele ondersteuning van bepaalde technieken.

Met vriendelijke groet, De Broodvirtuoos.
Laatst gewijzigd door De Broodvirtuoos op zo 18 sep 2022, 23:12, 2 keer totaal gewijzigd.
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Gebruikersavatar
Jos bakt
Deegkneder
Berichten: 161
Lid geworden op: vr 28 aug 2020, 08:09
Locatie: Berghem

Re: De Broodvirtuoos stelt zich voor!

Bericht door Jos bakt »

Leuke introductie Frans!

Ik ben benieuwd naar je recepten en visuele ondersteuning!
Gebruikersavatar
hjeverts
Warme bakker
Berichten: 789
Lid geworden op: vr 17 jul 2020, 09:00
Locatie: Neede

Re: De Broodvirtuoos stelt zich voor!

Bericht door hjeverts »

Welkom Frans! :)
Groeten Hans,

Kneedmachine: Handen
Oven: AEG BPS33102ZM
Type rijsmiddel: Zuurdesem of Gist
Gebruikersavatar
Bantam
Deegroller
Berichten: 268
Lid geworden op: zo 18 okt 2020, 20:24
Contacteer:

Re: De Broodvirtuoos stelt zich voor!

Bericht door Bantam »

Welkom op dit forum !
""" WATER + DESEM + BLOEM + TIJD + BROODBAKFORUM """
Gebruikersavatar
Joannes
Gaat de goede kant op
Berichten: 70
Lid geworden op: wo 25 mar 2020, 00:03

Re: De Broodvirtuoos stelt zich voor!

Bericht door Joannes »

Welkom Frans en recepten worden zeker op prijs gesteld.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: De Broodvirtuoos stelt zich voor!

Bericht door bakplaat »

Interessant en herkenbaar verhaal Frans :thumbup: Zelf heb ik mijn basis(vak) opleiding in Nijmegen gedaan en verder via avondscholing (leerlingstelsel) mijn overige vakdiploma's voor het gemengd bedrijf behaald, dit was ook in Nijmegen. Tenslotte voor de banketbakkerij heb ik in Arnhem de avondopleiding (Vereniging-Bevordering-Opleiding-Banketbakkers bedrijf (VBOB) Deze school was gevestigd aan de TRANS in Arnhem. De school aan de boulevard Heuvelink, was toen al gesloten.
Ook mijn lieve vrouwke was er niet zo gecharmeerd van, om een eigen bakkerij te beginnen en heb daarna nog vele jaren in diverse Brood-en Banketbakkerijen gewerkt. Vanaf 2004 genieten we samen met volle teugen van ons pensioen en kom ik af en toe nog wel een in actie om nog wat te bakken, vooral met verjaardagen en feestdagen wil ik het nog wel eens druk hebben. Ook krijg ik regelmatig nog wel eens bestellingen van familie en kennissen.
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
De Broodvirtuoos
Deegroller
Berichten: 290
Lid geworden op: di 24 nov 2020, 15:33

Re: De Broodvirtuoos stelt zich voor!

Bericht door De Broodvirtuoos »

bakplaat schreef: ma 19 sep 2022, 23:39 Interessant en herkenbaar verhaal Frans :thumbup: Zelf heb ik mijn basis(vak) opleiding in Nijmegen gedaan en verder via avondscholing (leerlingstelsel) mijn overige vakdiploma's voor het gemengd bedrijf behaald, dit was ook in Nijmegen. Tenslotte voor de banketbakkerij heb ik in Arnhem de avondopleiding (Vereniging-Bevordering-Opleiding-Banketbakkers bedrijf (VBOB) Deze school was gevestigd aan de TRANS in Arnhem. De school aan de boulevard Heuvelink, was toen al gesloten.
Ook mijn lieve vrouwke was er niet zo gecharmeerd van, om een eigen bakkerij te beginnen en heb daarna nog vele jaren in diverse Brood-en Banketbakkerijen gewerkt. Vanaf 2004 genieten we samen met volle teugen van ons pensioen en kom ik af en toe nog wel een in actie om nog wat te bakken, vooral met verjaardagen en feestdagen wil ik het nog wel eens druk hebben. Ook krijg ik regelmatig nog wel eens bestellingen van familie en kennissen.
Hihi, De Trans ja. De geur van de koffiebranderij Peeze is me altijd bij gebleven.
Ook ik heb op de Trans gezeten, omdat de Boulevard met een verbouwing bezig was van de bakkerijen. De bakkerijdocenten op de Trans waren, Pietje Stallen, Arie Dolieslager (later collega van mij op de Vakschool Wageningen), en Klarenbeek...
Gerezen brood is geprezen brood.

Spiraalkneder: SM-15.
Planeetmenger: Maxima MPM 7l.
Dough sheeter: TYD-330B.
Rijskast: Rofco-RK-48.
Oven: Rofco-B-40.
Snijmachine: Kalmeijer 11 mm.
Plaats reactie