Broodbakforum

HET forum voor enthousiaste thuisbakkers

Hier kun je je recepten aanbieden om opgenomen te worden.
Dit subforum wordt regelmatig opgeschoond.
Gasten en net-geregistreerden kunnen alleen lezen.
Gebruikersavatar
Door BartjeQ
#40121
Ik heb een recept van een "collega" van een ander forum waar ik regelmatig op kijk. (http://www.bbqforum.nl)
Het is als volgt:

Voor 3 pizza’s van 30cm doorsnede:
330 gram water (bronwater)
490 gram bloem (patentbloem)
18 gram zout (zeezout)
11 gram instantgist

In de mixer:
75% van de bloem (367 gram)
Water
Gist
Zout
Alles op kamertemperatuur

Op lage snelheid 2 minuten mixen tot een glad geheel
Deeg moet goed nat zijn
Afdekken en 20 minuten rusten

8 minuten op lage snelheid mengen
Op 5 minuten langzaam bloem toevoegen
Snelheid iets opvoeren (max 1/3)
Als het deeg enigszins een bal begint te vormen nog 1 minuut mengen.

20 minuten rusten

Portioneren (275 gram per pizza van 30cm)

10 minuten rusten

Met dank aan Chefke en Jeff Varasano..(=bron)
Gebruikersavatar
Door Bakgraag
#57041
Beste, ik heb het recept vandaag geprobeerd te maken, helaas het is niet gelukt het deeg was meer een beslag.
Heb je het zelf wel gemaakt met deze verhoudingen van meel en water?
Groetjes van bakgraag die er vandaag dus niks van bakte.
Gebruikersavatar
Door Gebaxke
#57042
Hier het recept wat ik altijd gebruik.

400 gr witte meel of pizzabloem H6 bijvoorbeeld van de Zuidmolen, maar gewone witte meel kan ook.
100 gram durum ook wel semolina genoemd, die maakt het lekker knapperig.
Maar alleen 500 gr witte meel kan ook.

280-300 ml koud water maximaal 300 ml!! Het moet een stevig deeg zijn.
1,5 - 2 gram zout
3 gram droge gist, of als je minder tijd hebt of sneller je deeg klaar moet hebben, 10 gram droge gist.

Kneden, niet zo lang als bij brood, er hoeven niet heel veel gluten gevormd te worden, rolt beter uit.
Verdelen in bollen van 150 -250 gram per bol net wat je lekker vind, dikke of dunne bodem.
8-10 uur laten rijzen bij kamertemperatuur, als je 10 gram gist hebt gebruikt is 1 uur reizen oké .

Bolletje uitrollen en ingedienten erop.
Niet te veel saus want anders wordt het te nat en wordt de bodem niet gaar.
Zo heet mogelijk bakken, op een pizzasteen, of pizza oventje.

Goede saus maak je van een blikje san maranzo tomaten van Mutti, bij de ah te koop. Let wel dat er D.O.P. op staat dan heb je de echte Italiaanse tomaten te pakken. Gewoon pureren met de staafmixer met een beetje zout. Geeft een mooie dikke saus die ook weer niet te waterig is.
Serveren bij voorkeur op een houten plank anders wordt de onderkant weer klef.
Gebruikersavatar
Door Bakgraag
#57058
Hallo Gebaxke krijg je bij jouw recept een knapperige pizza? Ik heb alleen geen steen of pizza oventje wel een oven die tot 300 graden kan en een pizza bakvorm lijkt op een vlaaivorm maar er zitten gaatjes onderin. Zou dat ook lukken?
Heb wel een steen gehad maar die werd lelijk en brokkelde af die had ik gekocht op de site van de pizzastenen.
ik heb hem dus bij het oud vuil gedaan.
Gebruikersavatar
Door Gebaxke
#57059
Als je met de semolina je deeg maakt en een dunne bodem lijkt me dat geen probleem. Wat vaak fout gaat is te veel natte ingrediënten erop en dan wordt het slappe hap.
Dus weinig saus, droge kaas, bijvoorbeeld gesnipperde mozzarella geen verse.
Na het bakken direct van de bakplaat afhalen en op een houten plank leggen dan wordt de onderkant niet weer klef.
Tijdelijk uitgeschakeld

Wat een pech zeg, net voor de feestdagen in de lap[…]

Het begon met de keuken...

Welkom Rik :G

Vitamine C (ascorbinezuur)

Ik heb het nog even opgezocht. Dit komt uit een le[…]

Brood van Gerrit

LICHTBRUIN TARWE ZONNEPITTEN-MAANZAADDUO http:[…]