Pagina 1 van 1

Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: vr 21 mar 2014, 01:37
door Sisu
Dit recept is uit de NRC van 8 maart jl, column van thuiskok Marjoleine de Vos (week later heeft zij het recept apart vermeld). Interessant stuk over de anti-brood en graanbendes en 'Het grote granenboek' van Ghillie James, een Engelse kookschrijver. Uit voornoemd boek komt het 'luie bakkers brood'; er hoeft niet gekneed te worden en volgens de beschrijving 'in een handomdraai klaar, vochtig en smakelijk'.

Benodigdheden:

3 el olijfolie
700 gr grof volkoren tarwemeel
200 gr speltmeel
3 tl suiker
3 tl grof zeezout
1 zakje gist
8,5 dl water
broodblik (of twee cakeblikken)

Vermeng olijfolie, tarwemeel, speltmeel, suiker, zeezout en gist met 8,5 dl water, laat dat anderhalf uur in een broodblik of cakeblikken rijzen en bak de broden 45 minuten in de vorm op 180 graden. Daarna nog een kwartier zonder vorm.

Ik heb het klaargemaakt en het brood is inderdaad smakelijk, vochtig, stevig en het blijft lang goed. Mijn schoonmoeder wilde het recept meteen hebben want door een aandoening aan haar handen kan zij niet kneden.

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: vr 21 mar 2014, 13:59
door TigerManZ
Dat klinkt wel heeeel erg makkelijk.... en komt eigenlijk ook voor mij goed uit...
Gisteren een dagje vrij geweest, genoten van het mooie weer.
's Morgens eerst met m'n vader aan een oud oldtimertje gesleuteld, contactslot gerepareerd.
Daarna de auto gewassen en de winterbanden er weer af gehaald.
Toen aan het laatste snoeiwerk in de tuin begonnen en dat was bijna klaar toen ik een klein stukje van m'n ringvinger afknipte ;S
Het is niet echt ernstig, gelukkig niet door het bot geknipt maarja, heb wel de vinger in het verband zitten. :(
Dus kneden zit er ff niet in en dat terwijl ik er naar uit heb gekeken om vandaag fijn wat broden te gaan bakken...

Denk dat ik vandaag of morgen dit maar eens probeer, kan ik toch nog wat bakken dit weekend :G

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: vr 21 mar 2014, 14:37
door Kneedhaak63
Oef, oppassen met "groene vingers" Han :shock:
Hoop dat je snel weer kunt kneden en bakken, beterschap dus :!:

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: vr 21 mar 2014, 17:32
door TigerManZ
Dankjewel Erwin, komt wel weer goed hoor :G

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: vr 21 mar 2014, 23:10
door bakplaat
Dat is even pech Han :mrgreen: Dat het maar weer gauw beter gaat en je weer door kunt gaan met het bakken. :grin:

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: vr 21 mar 2014, 23:34
door TigerManZ
Dank je Cor :G

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: vr 21 mar 2014, 23:47
door adnaloj
Je weet zeker dat niet door je pruttelende biertje komt?
Groene vingers horen geen rode vingers te worden :o

Beterschap, en laat je weten wat je van het brood vind ?

Gr Jolanda

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: za 22 mar 2014, 01:59
door Melinda
Ai Han, dat is niet leuk. Sterkte ermee. Wees zuinig op je handen hè. ;)

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: za 22 mar 2014, 08:24
door Rik R
Han, spoedig herstel hoor !

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: za 22 mar 2014, 09:24
door TigerManZ
Bedankt allemaal :grin:

Brood staat nu in de oven....
Ben ook benieuwd!

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: za 22 mar 2014, 11:08
door allema
Beterschap Han.

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: za 22 mar 2014, 11:55
door Ballie
TigerManZ schreef:dat was bijna klaar toen ik een klein stukje van m'n ringvinger afknipte ;S
Ai, dat was wel een beetje dom :rofl2: (Geen mooier vermaak dan leedvermaak :mrgreen:) Maar goed, dat doe je geen tweede keer denk ik. Sterkte met het herstel...

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: za 22 mar 2014, 14:10
door freggel33
Brood zou onderhand wel uit de oven kunnen zijn, toch?
Was het te doen met een aangedane hand?
Lukt het snijden nu wel?

Beterschap, en kom maar op met die recensie...

Paul

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: za 22 mar 2014, 15:22
door Janet79
freggel33 schreef:
Beterschap, en kom maar op met die recensie...

Paul

Ben ook zeer benieuwd....
Maarre.... ook van mij beterschap hoor... ;)

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: za 22 mar 2014, 16:32
door miesje1959
Han, het beste met je hand.

Wel handig dat er net op zo'n moment een recept voorbij komt zodat je toch kunt bakken.

Is je brood inmiddels al klaar?
Hier zijn we toch wel erg benieuwd naar het resultaat!

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: za 22 mar 2014, 17:24
door TigerManZ
Het receptje kwam inderdaad mooi op tijd voorbij en dit is het resultaat:

Afbeelding

Afbeelding

Heb het deeg verdeeld over 2 cakeblikken van ongeveer 24x12x10cm (LxBxH)
Vond het weinig gerezen en verdenk het gist daarvan. Heb een pot gekregen van een collega en weet niet hoe oud dat het is.
Maar het brood eenmaal aangesneden zijn er overal kleine gaatjes zichtbaar, al voelt het brood wel zwaar en compact aan.
En de smaak is op zich prima, niet bijzonder maar zeker niet verkeerd. Denk dat het door de spelt komt.
Op de een of andere manier vind ik spelt een beetje vlak smaken...

Nou, mocht je dus zelf een keer weinig tijd hebben om te kneden, of zoals ik een beetje onthand zitten dan is dit wel een hele makkelijke manier om toch zelf brood te bakken.

Groet, Han.

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: za 22 mar 2014, 19:27
door CJ-Petra
Sterkte met je vinger!
Het brood zien er prima uit.

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: za 22 mar 2014, 19:49
door bakplaat
Met ruim 94% vocht lijkt dit recept meer op een 'beslag' dan op een deeg. ;B
Maar desondanks ziet het brood er redelijk goed uit en heeft het toch nog wat structuur/kruim meegekregen. :2th:

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: zo 23 mar 2014, 18:35
door Sisu
Beterschap Han! Nou, dat had kennelijk inderdaad zo moeten zijn en daar bedoel ik uiteraard niet het ongeluk met je vinger mee! Hopelijk kun je binnenkort weer kneden en 'echt' brood klaarmaken. Het luie bakkers brood is ook niet mijn favoriet maar het smaakt redelijk goed en het is stevig, desondanks de gaten oftewel de structuur.

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: zo 23 mar 2014, 18:41
door Levensplezier
Han ook van mij het beste met je vinger. Ik weet hoe lastig het kan zijn!

Laatst zag ik ergens dat ze kleur gaven aan het brood/broodjes. Groen met spinazie water en rood met bietenwater. Let maar op dat jouw brood niet ook verkleurt!! :rofl:

Re: Luie bakkers brood van Ghillie James

Geplaatst: zo 23 mar 2014, 23:37
door TigerManZ
Hahahah.... Fini.....
Nee gekleurd brood heb ik niet meteen behoefte aan. ;)

Ook ik was verbaasd over de nette structuur en kruim die het brood heeft ondanks dat het alleen maar gemengd is en redelijk lang heeft moeten rijzen.