Pagina 1 van 1

Herman, vriendschapsbrood van desem

Geplaatst: wo 03 dec 2014, 14:51
door Lisette
Oorspronkelijk is dit een vriendschapsbrood, maar ik heb het omgebouwd naar een desembrood. De bedoeling van een vriendschapsbrood is dat je het papje van dag 1 in vieren deelt. Drie delen geef je weg met een recept en met het vierde deel ga je bakken. Omdat ik geen begin had heb ik wat desem gebruikt. Ik heb het recept bekeken en uitgerekend hoeveel ik nodig heb op dag 2 en daar heb ik onderstaand recept uit gemaakt. En ik moet zeggen dat hij uitstekend gelukt is. Het recept heb ik ongeveer 10 jaar geleden gekregen samen met een bakje 'Herman'.
Afbeelding
Dag 1, voeden
60 gram (volkoren)desem (100% hydratatie)
125 ml melk
100 gram suiker
60 gram bloem

Dag 2, bakken
Het mengsel van de vorige dag
100 gram olie
3 eieren
250 gram bloem
200 gram suiker
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels kaneel
200 gram noten
1 goudreinet of jonagold in stukjes

Meng alles goed door elkaar en vet een cakeblik of tulbandvorm in. Bestrooi deze met kristalsuiker en giet het deeg er in. Bakken voor 5 kwartier op 170 graden C. (160 grd. C. hete lucht) of gasovenstand ¾.

Re: Herman, vriendschapsbrood van desem

Geplaatst: wo 14 okt 2020, 13:18
door MariJ
Ja, ik weet dat nog goed. Alleen wist je op het laatst niet meer waar je met je drie porties heen moest... Iedereen was na een aantal weken wel voorzien. Een elke keer Herman bij de koffie ging ook vervelen. Maar leuk hem weer eens tegen te komen. De 'smaak van vroeger' ga ik weer eens proberen...

Re: Herman, vriendschapsbrood van desem

Geplaatst: wo 14 okt 2020, 13:52
door Levinebaktbrood
Wat leuk, ga ik maken :)

Re: Herman, vriendschapsbrood van desem

Geplaatst: wo 14 okt 2020, 20:51
door Kneedhaak 2.0
Yep, goed idee, leuk voor met de feestdagen lijk me :thumbup:

Re: Herman, vriendschapsbrood van desem

Geplaatst: ma 07 dec 2020, 00:09
door Victory
Hoe grappig is dit.. ik zit mij sinds ik een bakje prut van een vriendin kreeg een maand terug af te vragen of dit recept om te toveren is naar een desem recept. Eerlijk, ik heb het uiteindelijk aan de gootsteen gedoneerd :D ik had simpelweg geen tijd en ging het ook niet uitdelen..

Maar wat ik mij wel afvraag... Moet dit deeg/beslag niet nog een paar uur staan om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de desem? Ik hoorde van die vriendin dat het nogal solide is...

Re: Herman, vriendschapsbrood van desem

Geplaatst: vr 11 dec 2020, 23:03
door brood daar zit wat in
Geweldig, ik herinner me het ook nog goed. En idd overal waar je was kreeg je het. Bij ons stond er altijd een bakje “Herman” in de vriezer. En hoe lang hij er ook in stond, het kwam altijd weer goed.
Leuk, ga het ook weer eens maken.
Misschien wel al heel snel. Ik wil volgende week bij familie kerststollen gaan brengen, misschien leuk om er gelijk een Herman starter bij te geven...