Als bij ons de koektrommel leeg is, bak ik natuurlijk zelf koekjes. ja toch.
deze keer maak ik weer eens eikenblaadjes, erg lekker en makkelijk te maken.
recept: 250 gr boter
290 gr Basterd
460 gr Bloem
80 gr melk
5 gr zout en een pakje vanillesuiker.
gewoon een roerdeeg, dus boter iets verwarmen de basterd en smaakstoffen erbij(zout en vanille) en met de machine rustig laten draaien tot het een mooie smeuige massa wordt en telkens iets melk erbij gieten.
dan de bloem het liefst met de hand of spatel erdoor.(met de machine gaat de lucht er snel uit)
nu in een spuitzak, kartel spuitje nr 5 en spiraalsgewijs op de bakplaat spuiten met bewegingen die steeds kleiner worden zodat het op een blaadje gaat lijken.
afbakken op 160 graden, soms haal ik na afkoelen de koekjes gedeeltelijk door de chocolade.
Veel succes Gerard.
Eikenblaadjes
- stillekracht
- Deegroller
- Berichten: 467
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 19:42
Re: Eikenblaadjes
Je hebt vast wel een foto......
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: Eikenblaadjes
Hallo Gerard,
Een paar vraagjes hierover:
Gebruik je witte- of bruine basterdsuiker?
En een heel lullig vraagje, die vanillesuiker, hoeveel gram is dat? Ik heb hier een grote pot met een pond vanillesuiker, die wil ik er toch niet helemaal in gooien...
Een paar vraagjes hierover:
Gebruik je witte- of bruine basterdsuiker?
En een heel lullig vraagje, die vanillesuiker, hoeveel gram is dat? Ik heb hier een grote pot met een pond vanillesuiker, die wil ik er toch niet helemaal in gooien...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Re: Eikenblaadjes
Daar zal wel een pakje/zakje vanuit de supermarkt mee bedoeld worden. Daar zit 8 gram in. (Toch in die van Dr. Oetker)Ballie schreef:die vanillesuiker, hoeveel gram is dat?
Re: Eikenblaadjes
even een paar antwoorden, het is gewoon witte basterd, en een zakje vanillesuiker. sorry dat het niet helemaal duidelijk was. volgende keer beter.
en een foto, bij een volgend baksel doe ik er graag een foto bij.
groetjes.
en een foto, bij een volgend baksel doe ik er graag een foto bij.
groetjes.
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Eikenblaadjes
Hallo Gerard,
Ik heb je recept van de eikenblaadjes vanmorgen uitgeprobeerd,maar omdat ik de hoeveeheid bloem tegenover de boter nogal veel vond heb ik alles gehalveerd en vervolgens het deeg gemaakt.Het was een flink karwei om de ''blaadjes'' vanuit de spuitzak op de plaat te krijgen.Helaas heb ik geen kartelspuitje nr.5 en heb daarvoor een rond exemplaar genomen.
1) Het deeg is klaar het kan nu in de spuitzak.
2) Op de plaat gespoten...spiraalsgewijs van breed naar smal.
3) Eikenblaadjes afgebakken.
Het model en de smaak zijn ok,maar ze hadden iets minder hard mogen zijn ;B Toch de verhouding boter/bloem,zoals ik in het begin al opmerkte ??? Ik hoor het graag van je.
Ik heb je recept van de eikenblaadjes vanmorgen uitgeprobeerd,maar omdat ik de hoeveeheid bloem tegenover de boter nogal veel vond heb ik alles gehalveerd en vervolgens het deeg gemaakt.Het was een flink karwei om de ''blaadjes'' vanuit de spuitzak op de plaat te krijgen.Helaas heb ik geen kartelspuitje nr.5 en heb daarvoor een rond exemplaar genomen.
Heb er alvast een paar foto's van gemaakt en ben benieuwd hoe ze er van jou uit gaan zien,zodra je ook weer gemaakt hebt.larsenfloor schreef: en een foto, bij een volgend baksel doe ik er graag een foto bij.
1) Het deeg is klaar het kan nu in de spuitzak.
2) Op de plaat gespoten...spiraalsgewijs van breed naar smal.
3) Eikenblaadjes afgebakken.
Het model en de smaak zijn ok,maar ze hadden iets minder hard mogen zijn ;B Toch de verhouding boter/bloem,zoals ik in het begin al opmerkte ??? Ik hoor het graag van je.
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.