Boterkoek

Hier kun je je recepten aanbieden om opgenomen te worden.
Dit subforum wordt regelmatig opgeschoond.
Gasten en net-geregistreerden kunnen alleen lezen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Boterkoek

Bericht door PatrickD »

Lekker recept boterkoek, en super snel gemaakt!

Ikzelf doe het in de zomer in de koelkast maar als het niet zo warm is, kan je het ook prima buiten de koelkast bewaren.

300 gr. roomboter
300 gr. kristalsuiker (het officiële recept zegt; 150 witte basterd, 150 kristal)
1 citroen
5 gr. zout
2 stuks eieren
350 gr. patentbloem

Sla de roomboter luchtig en wit
rasp de citroen
voeg het zout, suiker, en rasp toe
daarna kan de bloem erbij.
dan 1 voor 1 de eieren erbij.

Je kan het in een taartvorm "drukken"
Ik gebruik een vierkante gastronoom bak van 30cm bij 20 cm

Het is niet nodig, maar voor de kleur is het mooi om hem als laatst met eigeel te bestrijken

afbakken in de oven op 180gr. 13-14 min.
als je hem uit de oven haalt, is die nog redelijk vloeibaar maar later stolt de boter weer.
Gebruikersavatar
bakplaat
Meesterbakker
Berichten: 3372
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
Locatie: Het Land van Maas en Waal.
Contacteer:

Re: Boterkoek

Bericht door bakplaat »

Patrick...Graag enkele aanvullingen hierop:

Zelf gebruik ik ook 50/50 Kristal/Witte basterdsuiker.
De boter en suiker hoeven niet wit/luchtig geslagen/geklopt worden,
nergens voor nodig,zelf los ik de suiker op in de eieren,samen met de citroenrasp en het zout.
Daar kneed ik dan de boter door en voeg er dan de bloem aan toe en
kneed het kort tot een samenhangend deeg.
Het deeg is gemakkelijkre te verwerken na enkele uren of een nacht in de koelkast.

Druk het in de vorm of rol het uit en bekleed de vorm dikte van het deeg ± 1 cm.
Een mooiere Boterkoek krijg je als je de koek voor het afbakken niet een maar
twee keer met eigeel strijkt en met een vork een ruitpatroon over het oppervlak trekt.
Zelf bak ik mijn Boterkoek graag iets heter/sneller af minimaal 210°C.
Ik geef geen baktijd aan,bak ze af op kleur.
Het klopt idd. zoals je zegt, dat de koek na het bakken nog enigszins vloeibaar hoort te zijn.

Mijn Boterkoek:

Afbeelding

Ik gebruik graag zo'n aluminium vorm,eigenlijk bestemd voor eenmalig gebruik.
Maar hier gaan die echt wel wat langer mee dan een keer. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________

Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...

Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Gebruikersavatar
PatrickD
Opboller
Berichten: 195
Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
Locatie: Arnhem

Re: Boterkoek

Bericht door PatrickD »

Thanks voor de handige tips!
Gebruikersavatar
Joop Bastiaannet

Re: Boterkoek

Bericht door Joop Bastiaannet »

Heb dir recept uitgeprobeerd. Baktijd was echter minstens 30 minuten om een mooie koek te krijgen. Verder lekker :)
Gebruikersavatar
Copelia

Re: Boterkoek

Bericht door Copelia »

Joop Bastiaanen, ben jij mijn nichtje? Joop uit New zealand : :
Gebruikersavatar
Ballie
Meesterbakker
Berichten: 2837
Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
Contacteer:

Re: Boterkoek

Bericht door Ballie »

Ehm, Joop is al sinds januari niet meer op het forum geweest, maar ik heb het even voor je gecontroleerd. Deze Joop heeft zich geregistreerd vanaf een locatie in Drenthe. Da's dus geen Nieuw Zeeland...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Gebruikersavatar
Copelia

Re: Boterkoek

Bericht door Copelia »

O jammer, ik woon zelf in NZ en heb een nichtje in Nederland die Joop Bastiaanen heet maar ik geloof dat zij in Breda woont maar je weet nooit het was het proberen waard. Bedankt voor het opzoeken.
Plaats reactie