Lekker recept boterkoek, en super snel gemaakt!
Ikzelf doe het in de zomer in de koelkast maar als het niet zo warm is, kan je het ook prima buiten de koelkast bewaren.
300 gr. roomboter
300 gr. kristalsuiker (het officiële recept zegt; 150 witte basterd, 150 kristal)
1 citroen
5 gr. zout
2 stuks eieren
350 gr. patentbloem
Sla de roomboter luchtig en wit
rasp de citroen
voeg het zout, suiker, en rasp toe
daarna kan de bloem erbij.
dan 1 voor 1 de eieren erbij.
Je kan het in een taartvorm "drukken"
Ik gebruik een vierkante gastronoom bak van 30cm bij 20 cm
Het is niet nodig, maar voor de kleur is het mooi om hem als laatst met eigeel te bestrijken
afbakken in de oven op 180gr. 13-14 min.
als je hem uit de oven haalt, is die nog redelijk vloeibaar maar later stolt de boter weer.
Boterkoek
- bakplaat
- Meesterbakker
- Berichten: 3372
- Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 00:43
- Locatie: Het Land van Maas en Waal.
- Contacteer:
Re: Boterkoek
Patrick...Graag enkele aanvullingen hierop:
Zelf gebruik ik ook 50/50 Kristal/Witte basterdsuiker.
De boter en suiker hoeven niet wit/luchtig geslagen/geklopt worden,
nergens voor nodig,zelf los ik de suiker op in de eieren,samen met de citroenrasp en het zout.
Daar kneed ik dan de boter door en voeg er dan de bloem aan toe en
kneed het kort tot een samenhangend deeg.
Het deeg is gemakkelijkre te verwerken na enkele uren of een nacht in de koelkast.
Druk het in de vorm of rol het uit en bekleed de vorm dikte van het deeg ± 1 cm.
Een mooiere Boterkoek krijg je als je de koek voor het afbakken niet een maar
twee keer met eigeel strijkt en met een vork een ruitpatroon over het oppervlak trekt.
Zelf bak ik mijn Boterkoek graag iets heter/sneller af minimaal 210°C.
Ik geef geen baktijd aan,bak ze af op kleur.
Het klopt idd. zoals je zegt, dat de koek na het bakken nog enigszins vloeibaar hoort te zijn.
Mijn Boterkoek:
Ik gebruik graag zo'n aluminium vorm,eigenlijk bestemd voor eenmalig gebruik.
Maar hier gaan die echt wel wat langer mee dan een keer. :2th:
Zelf gebruik ik ook 50/50 Kristal/Witte basterdsuiker.
De boter en suiker hoeven niet wit/luchtig geslagen/geklopt worden,
nergens voor nodig,zelf los ik de suiker op in de eieren,samen met de citroenrasp en het zout.
Daar kneed ik dan de boter door en voeg er dan de bloem aan toe en
kneed het kort tot een samenhangend deeg.
Het deeg is gemakkelijkre te verwerken na enkele uren of een nacht in de koelkast.
Druk het in de vorm of rol het uit en bekleed de vorm dikte van het deeg ± 1 cm.
Een mooiere Boterkoek krijg je als je de koek voor het afbakken niet een maar
twee keer met eigeel strijkt en met een vork een ruitpatroon over het oppervlak trekt.
Zelf bak ik mijn Boterkoek graag iets heter/sneller af minimaal 210°C.
Ik geef geen baktijd aan,bak ze af op kleur.
Het klopt idd. zoals je zegt, dat de koek na het bakken nog enigszins vloeibaar hoort te zijn.
Mijn Boterkoek:
Ik gebruik graag zo'n aluminium vorm,eigenlijk bestemd voor eenmalig gebruik.
Maar hier gaan die echt wel wat langer mee dan een keer. :2th:
___________________________________________________________________________________________________________
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
Bak ook eens een koekje van ÈIGEN deeg...
Vroeger was het bakken voor mij een MUST...Nu een LUST.
- PatrickD
- Opboller
- Berichten: 195
- Lid geworden op: wo 25 mar 2015, 01:54
- Locatie: Arnhem
Re: Boterkoek
Thanks voor de handige tips!
Re: Boterkoek
Heb dir recept uitgeprobeerd. Baktijd was echter minstens 30 minuten om een mooie koek te krijgen. Verder lekker
- Ballie
- Meesterbakker
- Berichten: 2837
- Lid geworden op: ma 14 nov 2011, 18:51
- Locatie: Tullepetaonestad (Roosendaal), West Brabant
- Contacteer:
Re: Boterkoek
Ehm, Joop is al sinds januari niet meer op het forum geweest, maar ik heb het even voor je gecontroleerd. Deze Joop heeft zich geregistreerd vanaf een locatie in Drenthe. Da's dus geen Nieuw Zeeland...
Het leven is goed, in het Brabantse land...
Re: Boterkoek
O jammer, ik woon zelf in NZ en heb een nichtje in Nederland die Joop Bastiaanen heet maar ik geloof dat zij in Breda woont maar je weet nooit het was het proberen waard. Bedankt voor het opzoeken.