Pagina 1 van 1

Pudding kruimelvlaai

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 19:20
door Redikim
200 gr bloem
20 gr witte basterdsuiker
20 gr boter/margarine
snufje zout.
12 gr verse gist.
1 ei
beetje lauwe melk.

De suiker en de gist in 2 eetlepels melk oplossen en c.a 15 minuten laten rijzen.
de bloem in een kom zeven en er een kuiltje inmaken.
Het gerezen gistpapje in het kuiltje schenken en voorzichtig met wat bloem mengen.
De zachtgeroerde boter, het losgeklopte ei, en het snufje zout toevoegen en het geheel mengen en kneden.
Indien nodig nog wat melk toevoeg en tijdens het kneden om een stevige soepele deeg bal te verkrijgen.
Het deeg in een kom leggen en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot 2maal zijn volume.
Het gerezen deeg nog een keer goed kneden en 15 min. laten staan.
Het deeg uitrollen tot een lap die groter is dan de vlaaivorm.
De vorm invetten en het deeg in de vorm leggen en heel voorzichtig wat aandrukken.
Prik de bodem in met een vork, en bestrooi hem daarna met wat panneermeel, niet te dun.( dit om het vocht op te vangen zodat de bodem niet te klef/nat wordt tijdens het bakken.

De vulling.
5 dl melk.
50 gram custardpoeder.
50 gram suiker.

de custardpoeder met de suiker in 4 eetlepels koude melk tot een glad papje roeren.
De rest van de melk aan de kook brengen en daar doorheen al roerend het papje toevoegen en even laten doorkoken.
De pudding laten afkoelen en als de massa nog dik en vloeibaar is deze in de gerezen vlaaibodem scheppen en verdelen.
De rand met wat melk insmeren.

Voor de kruimellaag:
165 gram suiker.
200 gram bloem.
165 gram koude boter.

De benodigdheden met elkaar vermengen en met een koele hand tot een kruimelig geheel kneden.
De kruimels over de vulling strooien en de vlaai gaar bakken bij 200 grd Celsius in 30 min.
De vlaai in de vorm laten afkoelen.
Deze puddingvlaai is ook te bakken zonder kruimellaag.
Dan de vlaai na afkoeling beleggen met allerlei soorten vers of blikfruit, en daarna in de gelei leggen.