Pagina 1 van 1

Puddingvlaai

Geplaatst: zo 03 mei 2015, 19:27
door Redikim
Basisrecept voor de Vlaai (doorsnede 30cm)

200 gr bloem
20 gr witte basterdsuiker
20 gr boter/margarine
snufje zout.
12 gr verse gist.
1 ei
beetje lauwe melk.

De suiker en de gist in 2 eetlepels melk oplossen en c.a 15 minuten laten rijzen.
de bloem in een kom zeven en er een kuiltje inmaken.
Het gerezen gistpapje in het kuiltje schenken en voorzichtig met wat bloem mengen.
De zachtgeroerde boter, het losgeklopte ei, en het snufje zout toevoegen en het geheel mengen en kneden.
Indien nodig nog wat melk toevoeg en tijdens het kneden om een stevige soepele deeg bal te verkrijgen.
Het deeg in een kom leggen en afgedekt op een warme plaats laten rijzen tot 2maal zijn volume.
Het gerezen deeg nog een keer goed kneden en 15 min. laten staan.
Het deeg uitrollen tot een lap die groter is dan de vlaaivorm.
De vorm invetten en het deeg in de vorm leggen en heel voorzichtig wat aandrukken.
Prik de bodem in met een vork, en bestrooi hem daarna met wat panneermeel, niet te dun.( dit om het vocht op te vangen zodat de bodem niet te klef/nat wordt tijdens het bakken.

De Vulling.
voor de vulling wordt gebruikt de pudding in dezelfde samenstelling bij de kruimelvlaai, echter in een dubbele hoeveelheid.
Dus;
10 dl melk.
100 gram custardpoeder.
100 gram suiker.

de custardpoeder met de suiker in 4 eetlepels koude melk tot een glad papje roeren.
De rest van de melk aan de kook brengen en daar doorheen al roerend het papje toevoegen en even laten doorkoken.
De pudding laten afkoelen en als de massa nog dik en vloeibaar is deze in de gerezen vlaaibodem scheppen en verdelen.
De gerezen vlaaibodem wordt gevuld met de pudding en met een ruitjes deeglaag afgewerkt.
De rand met wat melk insmeren.
De vlaai bakken in een voorverwarmde oven van 225 grd C in 30 min, en af laten koelen in de vorm.